Academicianul Virgil Enătescu: Pedofilii trebuie izolați definitiv de societate

Academicianul Virgil Enătescu / Sursa foto: satmareanul.net

Cazul tragic al Vivianei Dragoș, fetița violată și omorâtă recent în Satu Mare, readuce în atenția publică un proiect de lege privind castrarea, chimică sau chirurgicală, a pedofililor și violatorilor. Opiniile extreme și-au făcut imediat loc în discursul public, în special cele care susțineau cauza castrării violatarilor și pedofililor. Academicianul sătmărean Virgil Enătescu nu susține o asemenea soluție radicală, însă este de părere că acest gen de dispute publice sunt binevenite, în primul rând pentru că atrag atenția populației asupra unui subiect pe care l-a neglijat mereu iar în al doilea rând pentru că le dă un motiv în plus de îngrijorare celor care au tendințe pedofile.

Doctorul Virgil Enătescu consideră că cea mai civilizată soluție în cazul pedofililor și violatorilor este aceea de a-i ține departe de societate pentru o perioadă cât mai îndelungată.

„Acești oameni nu au ce căuta în societate. Copiii noștri trebuie protejați. Bineînțeles, ei pot urma tratamente psihiatrice însă niciun medic nu poate garanta că, odată eliberați, acești pacienți nu vor recidiva. Prin urmare, consider că pedofilii și violatorii trebuie izolați de societate pentru perioade îndelungate, de ordinul zecilor de ani”, a declarat pentru Transilvania Reporter, psihiatrul sătmărean.

Tragedia fetiței de la Satu Mare putea fi prevenită

În cazul Vivianei tragedia putea fi evitată, spune Virgil Enătescu. „Nu înțeleg cum s-a putut permite ca fetița să trăiască în preajma acelui individ când se știau clar antecedentele sale în pedofilie și viol. Când tocmai sora ei a fost victima lui pe când avea doar 11 ani”, afirmă contrariat medicul sătmărean. În opinia acestuia există trei soluții pentru a nu mai asista la tragedii precum aceea a fetiței Vivien Dragoș. Toate acestea conțin un element comun, și anume termenul de prevenire. În primul rând, spune academicianul, asemena atrocități pot fi prevenite prin educație. Vorbim de educația în familie, în școală și mai ales în biserică.

„Orele de religie și mai ales predicile preoților au un rol foarte important în modelarea caracterelor. Perspectiva pedepsei divine îi poate determina pe acești potențiali pedofili și violatori să ezite și chiar să renunțe la săvârșirea acestor fapte reprobabile”, afirmă dr. Enătescu. A treia soluție subliniată de acesta este depistarea și tratarea acestor indivizi încă de la vârsta copilăriei. Sadismul și psihopatia pot fi identificate încă de la vârste fragede. Este de datoria psihologilor școlari să-i identifice pe copii cu probleme, să-i trateze și să-i introducă într-un sistem de monitorizare pe o perioadă îndelungată. Din păcate, recunoște doctorul sătmărean, rețeaua psihiatrică din România este apoape inexistentă. Din acest motiv este foarte greu de identificat adulții cu înclinații pedofile. „Este regretabil că un pedofil sau un violator este identificat abia după ce a săvârșit fapta. Totuși, este de datoria societății ca să se protejeze de asemenea oameni. Să prevină recidiva. Odată identificați și condamnați acești oameni ar trebui izolați total, pe o perioadă foarte lungă. Să se găsească o soluție în acest sens, să li se dea de mâncare, de băut, să-i îngrașe, să facă ce vor cu ei, numai să-i țină departe de copii noștri”, a concluzionat academicianul.

Sistemul juridic este prea șubred pentru a aplica legea castrării

Doctorul Enătescu nu respinge total ideea castrării violatorilor, însă este pesimist cu privire la adoptarea legii în cauză dar și a efectelor pe care aceasta le va avea. El insistă pe faptul că, așa cum a arătat-o tradiția ultimilor ani, judecătorii români fac frecvente erori în stabilirea vinovăției, iar efectul unui verdict eronat, în cazul castrării, este ireversibil. Totodată „aproximativ 70% dintre români nu au încredere în justiție. Din acest motiv nu văd cum ar putea fi adoptată o asemenea lege care dă judecătorului putere de decizie în privința integrității corporale a individului. Parlamentarii noștri se declară colegi cu Mihai Viteazu, dar când vine vorba să-și asume decizii majore se fac de negăsit sau își găsesc scuze. Este îndeajuns ca un singur judecător din 100 să dea un verdict greșit, și toată credibilitatea unei astfel de legi va fi distrusă”, a adăugat academicianul Enătescu.

O societate cu un sistem de valori total bulversat

Poporul român a luat atitudine, cel puțin în ultimii ani, ori de câte i s-a părut că se întâmplă ceva revoltător, spune Virgil Enătescu. Cu toate acestea, afirmă academicianul, lista de priorități a societăți românești este total eronată.

„Lumea a ieșit în stradă pentru a protesta pentru schimbarea președintelui, a scăderii salariilor și pensiilor. Recent zeci de mii de români au protestat, pro sau contra, pentru Roșia Montană sau eutanasierea câinilor fără stăpân. Totuși, când vine vorba de protejarea copiilor noștri constat o letargie de neînțeles. Să înțeleg de aici că poporul român protestează doar atunci când la mijloc sunt interese economice sau că pune viața unor animale mai presus de viața unor copii?”, se întreabă Virgil Enătescu.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. mai departe says:

    duceti-va la bagdasar arsenii e un pedofil in centrul de excelenta la nivelul minus unu la ….e medic .
    ironia sortzii in 2010 niculescu corina cu ocnenu adrian ” f.b.i ! ” acuzatii ce le aduc impotriva multor persoane

Postaţi un comentariu