65 de ani de la moartea scriitorului Rodion Markovits

Sursa foto: actualitateasm.ro

Autorităţile din judeţul Satu Mare au comemorat, marţi, împlinirea a 65 de ani de la moartea scriitorului Rodion Markovits, depunând coroane de flori în faţa casei acestuia din localitatea Gherţa Mică.

Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, a declarat că doreşte ca la Gherţa Mică, în casa în care s-a născut Rodion Markovits să fie amenajat un muzeu al iudaismului din Transilvania de Nord.

‘Aducem piosul nostru omagiu lui Rodion Markovits, un mare scriitor sătmărean, născut aici la Gherţa Mică, dar care, o pot spune fără să greşesc, că aparţine literaturii universale. Vreau să le mulţumesc domnului Felician Pop, directorul Centrului de Creaţie Satu Mare, domnului preşedinte a Comunităţii Evreieşti, Nicolae Decsei, şi publicistul Muzsnay Arpad pentru că-l redau sătmărenilor pe unul dintre cei mai importanţi dar prea puţin cunoscuţi scriitori sătmăreni din perioada interbelică, Rodion Markovits, tradus în nu mai puţin de 17 limbi. Comemorăm un mare scriitor, care a scris frumos despre Satu Mare’, a spus Ştef.

În casa veche de peste 160 de ani se mai păstrează o parte a mobilierului.

Felician Pop a subliniat că Rodion Markovits este şi astăzi un exemplu bun în ceea ce priveşte întreţinerea relaţiilor interetnice, acesta fiind evreu care a scris în limba maghiară despre românii din Oaş.

‘Romanul Garnizoana din Siberia, scris în 1927, este cartea sa de căpătâi, aceasta nu se mai găseşte. Cartea descrie viaţa din Primul Război Mondial, a fost un succes interbelic tradus în 17 limbi’, a mai spus Felician Pop.

Distribuie:

Postaţi un comentariu