60 de sătmăreni vor fi disponibilizaţi din cadrul companiei Poşta Română

Oficiul Poştal 1 Satu Mare

Un număr de 60 de angajaţi ai Poştei Române din judeţul Satu Mare vor fi disponibilizaţi până la sfârşitul lunii septembrie, ca parte a procesului de restructurare din cadrul companiei. Cel mai afectat va fi mediul rural, unde ghişeele vor fi transformate în agenţii poştale, iar întreaga activitate va fi efectuată de o singură persoană.

Sindicatul Lucrătorilor Poştali din judeţul Satu Mare şi Administraţia Poştei Romane din judeţul Satu Mare au stabilit criteriile şi calendarul privind disponibilizarea personalului din companie. Astfel, atât administraţia cât şi sindicatul mizează pe disponibilizări voluntare, iar următorul criteriu este cel de performanţă stabilit în urma testării angajaţilor.

„Vom da posibilitatea celor ce vor să plece să poată să îşi dea demisia. În cazul în care nu doresc să demisioneze, se va face o testare profesională, iar în funcţie de note cei care obţin cel mai slab punctaj vor fi disponibilizaţi“, a declarat Tripon Trandafir, liderul de Sindicat al Lucrătorilor Poştali din judeţul Satu Mare.

Toţi angajaţii care urmează să fie daţi afară din cadrul Companiei Naţionale Poşta Română sau cei care îşi dau demisia în mod voluntar au dreptul la un număr de salarii compensatorii în funcţie de vechime. Suma netă este stabilită de media salariilor de pe ultimele trei luni, astfel aceştia pot primi între 3 şi 30 de salarii compensatorii.

Radu Nicoară, şeful Oficiului Judeţean de Poştă Satu Mare, crede că salariile compensatorii vor ajunge la persoanele disponibilizate eşalonat, şi precizează că oamenilor li s-a dat posibilitatea să opteze pentru disponibilizarea colectivă. Datorită salariilor compensatorii, angajaţii au fost tentaţi să demisioneze în număr mare, astfel s-au înregistrat mai multe cereri decât personal excedent.

 „În contextul în care munca, mai ales la nivel rural, este una titanică, iar personalul nu este suficient, se mai fac şi disponibilizări. S-a insistat pe posibilitatea mutării angajaţilor de la un oficiu la altul, dar compania nu a acceptat. Există posturi vacanţe în cadrul Companiei Naţionale Poşta Română, dar directorul general Ion Smeeianu a sistat toate concursurile pe posturilor vacante“, a specificat Radu Nicoară.

Dintr-un număr total de 467 angajaţi din judeţului Satu Mare, în mediul rural activează 225, iar în mediul urban 242. Liderul de Sindicat al Lucrătorilor Poştali din judeţul Satu Mare susţine că în ultimii doi ani nu s-au mai făcut angajări în cadrul Companiei Naţionale Poşta Romană, de aceea şi numărul de disponibilizări, reprezentând 12, 82% din total, este mic. Acesta precizează că în urma disponibilizărilor nu va fi afectată distribuţia pensiilor, a presei şi a niciunui alt serviciu pe care Poşta Română îl desfăşoară.

TEXT: Sergiu Podină

Distribuie:

Postaţi un comentariu