Visul lui Nicolăescu: transformarea spitalelor în afaceri de succes

12 spitale din țară vor fi reorganizate asemeni unor societăți comerciale, în baza unui proiect pilot al Ministerului Sănătății.

Un proiect pilot care vizează transformarea unităților spitalicești în societăți comerciale, se află în prezent pe biroul Ministrului Sănătății, Eugen Nicolăescu, acesta intenționând implementarea lui la nivel național, începând cu ianuarie 2014. Printre spitalele care ar putea deveni o afacere, se numără și Spitatul Județean de Urgențe Bistrița Năsăud.

Proiectul pilot visează trecerea a 12 unități spitalicești din toată țara la o formă de administrare asemănătoare cu cea a societăților comerciale. Potrivit Cameliei Ilișuan, președinta Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bistrița Năsăud, într-o întâlnire pe care Ministrul Sănătății Eugen Nicolăescu a avut-o cu reprezentanții regiunii nord-vest, acesta a declarat că proiectul are mari șanse să fie implementat începând cu 2014.

„Într-o primă etapă este prevăzută o reorganizare a spitalelor care indiferent dacă sunt de interes național sau de interes local, vor fi reorganizate în instituții autonome, chiar dacă obiectul de activitate va rămâne oferirea de servicii publice de sănătate. Cum în regii autonome nu se pot transforma, în ONG-uri la fel, cel mai probabil se vor transforma în societăți comerciale”, a declarat Camelia Ilișuan.

Cele 12 unități spitalicești care vor face parte din proiect vor fi alese după implementarea proiectului de lege. Spitalele selecționate vor fi atât de interes local cât și național, vor avea câte un manager ales de un Consiliu de Administrație, manager care vă avea libertate să stabilească organigrama instituției pe care o conduce sau să stabilească salariile în funcție de performanța personalului, pornind de la salariul minim admis în acest moment.

Un alt avantaj al transformării unităților spitalicești în societăți comerciale va fi posibilitatea acestora de a obține finanțare din mai multe surse:  „O dată vor fi finanțările de la bugetul de stat, prin Ministerul Sănătății, apoi prin contractele încheiate cu Casele Județene de Asigurări, spitalele care dispun, de exemplu, de secții de chirugie plastică sau cele care dispun de secții de diagnostic cu aparatură performantă  își vor putea dezvolta servicii private. De asemenea, vor putea avea surse de finanțare din studiile clinice, care deocamdată se fac gratis la noi în țară și vor putea avea o colaborare mai bună și mai apropiată cu autoritățile locale”, a precizat Camelia Ilișuan.

Proiectul pilot propus de minister îi are în vedere și pe tinerii medici rezidenți care după terminarea studiilor în țară, pleacă peste hotare, alungați de condițiile financiare proaste cu care sunt ofertați. Astfel, rezidenților li se va da posibilitatea să facă ore suplimentare de gărzi plătite, nu voluntare ca și până acum, iar cei care termină rezidențiatul dar nu găsesc un post pe specialitatea lor, vor deveni parte a unui program specializare pe un al doilea domeniu de activitate.

Condițiile malpraxisului au fost și ele dezbătute la întâlnirea cu Eugen Nicolăescu, astfel că proiectul ce ar urma să fie implementat începând cu ianuarie 2014 prevede stabilirea unor limite maxime pentru despăgubirile acordate pacienților, despăgubiri la plata cărora vor participa și spitalele, nu doar medicii.

Distribuie:

Postaţi un comentariu