Turismul medical aduce profituri dentiștilor sătmăreni. De ce preferă străinii să se trateze în Satu Mare

Dentiștii sătmăreni au devenit cunoscuți în Occident prin intermediul sătmărenilor care muncesc acolo

Pacienți unguri, italieni, germani sau austrieci vin de la mii de km pentru a se trata în cabinetele stomatologice din Satu Mare. Prețul unei lucrări stomatologice “pretențioase” gen implantologie, estetică sau ordodenție în Europa înseamnă câteva mii de euro, în România prețul lor este de cel puțin opt ori mai mic, iar materialele cu care medicii români lucrează sunt importate din Germania sau Israel.

Pacienții sunt aduși de românii din Occident

Fără a-și face publicitate, dentiștii sătmăreni au devenit cunoscuți în Occident prin intermediul sătmărenilor care muncesc acolo. În lunile iulie, august și septembrie, dentiștii sătmăreni muncesc aproape în exclusivitate pentru sătmărenii aflați la muncă în Vest și care vin acasă în concediu. Aceștia i-au recomandat pe dentiștii sătmăreni colegilor și prietenilor din Occident, convigându-i să vină pentru lucrări mai pretențioase în Satu Mare.

Pacienții din Germania, Ungaria, Italia sau Austria preferă cabinetele stomatologice din Satu Mare pentru că ies mult mai ieftin decât acasă, beneficiază de aceiași calitate ca și la medicii dentiști din Occident, chiar dacă sunt nevoiți să călătorească chiar și mii de km și să se cazeze la hotelurile din Satu Mare dacă tratamentul necesită mai multe zile.

Prețuri de opt ori mai mici

Henrietta Groff locuiește în Budapesta și este un vechi pacient al medicului Cosmin Rațiu.

“Am auzit că este un medic foarte bun și am ales să vin aici. Nu mă duc în Ungaria sau Austria, vin doar aici, la Satu Mare. Sunt foarte mulțumită, la Viena aș fi plătit aproximativ 500-1000, pînă la 1.500 de euro depinde de medicul la care aș fi mers. În Ungaria, m-ar fi costat între 30.000 și 50.000 de forinți pe un dinte de porțelan, aici plătesc 100 de euro cu tratamentul complet”, a spus Henrietta Groff, despre care medicul Cosmin Rațiu spune că este o pacientă foarte fricoasă, cu care se lucrează foarte greu, dar că încrederea pe care a căpătat-o în cabinetul din Satu Mare o ajută să treacă peste frica provocată de tratament.

Medicul Cosmin Rațiu spune că pacienții occidentali preferă să apeleze la servicile medicale ale dentiștilor sătmăreni doar pentru lucrări de chirurgie, implantologie, de ceramică unde costurile sunt foarte mari în țara lor.

“Făcându-și un calcul cu toate costruile de deplasare și cazare, ies mai ieftin de 8-10 ori decât în Vest. Eu am pacienți din Elveția, Germania, Italia Austria și foarte mulți din Ungaria”, spune Cosmin Rațiu.

Edward Schnek locuiește în Viena și vine de un an și jumătate la Satu Mare pentru o lucrare complexă: o proteză clasică insearată pe patru implanturi pe arcada inferioară, continuată cu alte patru implanturi în partea superioară.

“Un prieten de-al meu mi-a spus despre dr. Rațiu, este un doctor foarte bun și îmi place cum lucrează. Prețul este de cel puțin trei ori mai mare în Austria decât aici”, a declarat Edward Schnek.

Dentiștii sătmăreni se specializează în Occident

Pacienții străini au căpătat încredere în dentiști sătmăreni și pentru că aceștia lucrează cu materiale din import și sunt prezenți la multe din simpozioanele și congresele internaționale organizate în Europa de Vest. Dentiștii sătmăreni se specilaizează an de an la congresele internaționale pentru a cunoaște noile tehnici efectuate în cabinetel din Europa, iar toate aceste cunoștințe pe care le dobândesc se regăsesc în sala de așteptare pe pereții cabinetului sub forma de diplome.

“La mine vin pacienți mai ales din Austria și din Germania pentru că acolo sunt pacienții mei mai vechi care au plecat și lucrează în țările respective. În străinăte, implanturile sau lucrările endo sau estetică dentară sunt mai scumpe. Acestea este genulde tratamente pentru care suntem suntem solicitați”, a declarat medicul Olimpia Silaghi.

Distribuie:

Postaţi un comentariu