Spitalul modern centrează toate resursele pe nevoile individuale ale fiecărui pacient

Cristina Petruţ, director comercial POLARIS Medical

Transilvania Reporter demarează, în parteneriat cu Polaris Medical, un proiect jurnalistic menit să ajute pacienţii să aibă acces la informaţii certificate medical despre starea de sănătate, simptome, tratament şi evoluţie a bolii. Această campanie de educaţie medicală este parte din misiunea socială asumată de Polaris Medical, spital animat de filosofia că orice pacient trebuie să fie în stare să preia în parte controlul asupra bolii. Mai multe despre această unitate medicală privată de excepţie, amplasată în mijlocul naturii în vecinătatea Clujului aflăm dintr-o discuţie cu Cristina Petruţ, Director Comercial la Polaris Medical.

Polaris Medical este cea mai mare unitate medicală din ţară profilată pe recuperare, reabilitare şi paliaţie. Care a fost punctul de plecare în întemeierea acestui spital, etapele de construcţie şi de realizare a  lui? Unde se află acum Polaris Medical în ierarhia de medicină privată din România şi care sunt etapele următoare de extindere?

Ca orice act antreprenorial, şi acest proiect a avut ca punct de plecare existenţa în piaţă a unei nevoi insuficient acoperite – nevoia serviciilor de recuperare şi a îngrijirilor paliative. Atât managerii departamentelor administrative, cât şi cei din zona medicală, au fost implicaţi de la început în dezvoltarea acestui proiect. Astfel, toate fluxurile medicale şi conex medicale precum şi modul de organizare a activităţilor au fost concepute având la baza experienţa întregii echipe, precum şi bunele practici din spitale similare din Europa pe care le-am vizitat de la faza de proiect a spitalului.

La ora actuală, Spitalul Polaris este cel mai mare spital privat de recuperare din ţară, având în structură 180 de paturi pentru spitalizare continuă, 14 paturi pentru spitalizarea de zi, ambulator de specialitate, o mare bază de tratament, servicii de imagistică şi laborator.

Acum extinderea activităţii spitalului vine oarecum firesc şi tot în aria unde avem expertiza  cea mai mare – adică în domeniul recuperării, dar de această dată vorbim de recuperare pediatrică neuropsihomotorie.

Recuperarea medicală, cardiovasculară, neurologică, acestea sunt acte medicale prea puţin susţinute de la bugetul statului, insuficient popularizate şi cunoscute. Cel mai adesea supravieţuitorii unui atac cerebral sau ai unui infarct sunt privaţi de o  îngrijire de specialitate intergrată, care să le dea posibilitatea revenirii la o viaţă activă. Polaris Medical ocupă astfel un gol existent în sistemul medical de stat. Puteţi să detaliaţi conceptul de tratament şi recuperare individualizată pe care îl aplicaţi la Polaris?

Chiar dacă în cadrul spitalului există secţii de recuperare specifice (cardiovasculara, neurologica, psihiatrica sau reabilitare medicală), fiecare pacient beneficiază de consulturile unei echipe multidisciplinare ceea ce duce la structurarea unui program de reabilitare individualizat. Indiferent de secţie, din prima zi de internare sunt stabilite cu fiecare pacient în parte obiectivele în privinţa recuperării, iar acestea sunt urmărite pe întreaga perioadă de spitalizare.

Echipa multudisciplinară cuprinde următoarele specialităţi: cardiologie, neurologie, reumatologie, geriatire, medicină internă, psihiatrie, reabilitare medicală, gastroenterologie, dar şi alte specialităţi medicale menite să asigure consulturile necesare pacienţilor internaţi în cadrul spitalului Polaris.

Serviciile conexe medicale precum cele de evaluare şi consiliere psihologică, logopedie, terapie prin arta, ergoterapie contribuie la punerea în practică a conceptului terapeutic de recuperare medicală individualizată.

Un alt concept pus în practică la Polaris, inspirat din sistemele medicale occidentale, este abordarea holistică a pacientului. Ce înseamnă acest lucru şi cum este /a fost el implementat?

Recuperarea trebuie să ţină cont atât de aspectele fizice, cât şi de implicaţiile psihiatrice şi psihologice impuse de lupta dusă de pacient cu boala sa. Prin urmare, toate resursele noastre sunt centrate pe nevoile individuale ale fiecărui pacient, integrând mijloace de tratament pentru trup, minte şi suflet.

Încercăm să facem şederea pacienţilor cât mai agreabilă în timpul spitalizării, de aceea ne preocupăm permanent să îi implicăm în diverse activităţi conexmedicale şi de socializare astfel încât problematica bolii lor să nu ocupe mereu primul loc în mintea acestora.

Pentru a pune în practică activităţile de socializare încurajăm pacienţii să servească masa în restaurantul spitalului, să participle la evenimentele pe care le organizăm, de la cină festivă până la jocuri de divertisment şi adevărate campionate de ping pong, să facă plimbări în zona dedicată din jurul spitalului sau să participe activ la o seară de lectură.

În aceste activităţi avem suportul unor ONG-uri care cred în acest concept, iar organizaţii precum Beard Brothers şi Sisterhood fac aceste evenimente memorabile atât pentru noi cât şi pentru pacienţi,

Recuperarea medicală integrată, multidisciplinară, este o creaţie a modernităţii, izvorâtă şi din contrângerea de a ţine pasul cu noile maladii ale modernităţii: stress-ul, suprasolicitarea (burn-out), depresia, dependenţa de alcool, tulburările de somn. Adesea, simptomele unor astfel de tulburări nu sunt identificate ca atare, mai ales că boala se consumă insidios şi problemele se agravează pe tăcute. Cum identificăm semnalele de alarmă? Aveţi programe de conştientizare a gravităţii unor asemenea probleme şi pachete de tratare a lor?

Ne-am asumat rolul de a sensibiliza populaţia asupra unor aspecte ce ţin de educaţia sanitară, diagnosticarea şi tratarea unor boli, dar şi asupra modului în care pacienţii pot să gestioneze procesul de recuperare prin intermediul unor programe de educaţie medicală.

Există o rubrică pe site-ul spitalului, numită EduPolaris, în care publicăm aproape săptămânal articole adresate pacienţilor sau posibililor pacienţi şi abordăm diferite teme medicale.

Având în vedere adresabilitatea de până acum, am creat nişte pachete speciale dedicate pacienţilor care suferă de sindromul burnout, depresie şi pentru cei cu dependenţa cronică de alcool.

Aspectele legate de stres profesional şi burnout le-am abordat şi în cadrul diferitelor conferinţe care au avut ca target populaţia tânără active, pasibilă să fie afectată de sindromul burnout.

Polaris Medical asigură şi recuperarea după efort sau accidentare a unor sportivi profesionişti sau semiprofesionişti, maratonişti, ciclişti, alpinişti, etc. Este implicat spitalul în promovarea unui stil de viaţă activ, practicarea sporturilor în aer liber, sub supraveghere medicală periodică? Sunt studii care arată că persoanele care respectă un asemenea mod de trăi se recuperează mult mai uşor după atacuri neurologice sau cardiace.

Ne preocupă recuperarea sportivilor, indiferent dacă aceştia sunt profesionişti sau nu. În cadrul unor parteneriate asigurăm servicii de recuperare pentru mai multe cluburi sportive printre care se află şi campioana la baschet a Romaniei- U-BT, dar şi pentru maratonişti sau alpinişti ca şi Tiberiu Uşeriu sau Vasile Cipcigan.

Persoanele care practică sportul în mod regulat au mai multe atuuri atunci când intră într-un program de recuperare faţă de cei care nu au făcut mişcare. În sport vorbim în primul rând de voinţă iar voinţa este o resursă de neegalat în procesul de recuperare.

În curând vom finaliza lucrările la terenul de sport din curtea spitalului şi vom putea implica pacienţii în activităţi sportive, iar aici vorbim bineînţeles de pacienţi care au o astfel de indicaţie.

Două sunt ideile comune referitoare la unităţile medicale private. În primul rând, sunt scumpe. În al doilea rând, medicii de top nu-şi părăsesc fiefurile din spitalele de stat, aşa încât calitatea actului medical în sine, lăsând la o parte condiţiile, e mai bună la stat. Care e situaţia în aceste privinţe la Polaris?

De la început am ales să lucrăm cu medici care au îmbrăţişat două mari concepte, care fac parte din valorile Spitalului Polaris, şi anume lucrul în echipă şi empatia faţă de pacient.

Pentru a pune în practică abordarea holistică şi recuperarea individualizată este nevoie de o echipă multidisciplinară care să colaboreze pentru a asigura pacientului cele mai potrivite programe de recuperare.

O mare parte din serviciile medicale oferite de Spitalul Polaris sunt acum decontate de către Casa de Asigurări de Sănătate, ceea ce face că accesul la aceste servicii să fie acum mai facil, chiar dacă spitalizarea continuă implică achitarea unei taxe hoteliere.

Polaris este cel mai mare angajator din comuna Suceag. Vorbiţi-ne despre personalul spitalului, despre importanţa socială a Polaris şi despre cum vedeţi viitorul spitalului inclusiv dintr-o perspectivă de bussines.

Peste 200 de persoane sunt acum angajate în spital, iar din satul Suceagu şi localităţile din jur 45 de persoane ocupă funcţii de personal sanitar mediu şi auxiliar. 

Spitalul a organizat şi susţinut cursuri de infirmiere, oferind astfel ocazia reconversiei profesionale, iar educaţia medicală continuă este o preocupare permanenta pentru noi şi priveşte atât personalul sanitar mediu, cât şi cel medical.

Din punct de vedere al business-ului dorim să ne consolidăm poziţia de lider pe piaţa serviciilor de recuperare şi îngrijiri paliative şi să dezvoltăm aceste servicii prin supraspecializare şi diversificare, astfel încât să cuprindem întreaga plajă de pacienţi care au nevoie de servicii de recuperare sau îngrijiri paliative.

Distribuie:

Postaţi un comentariu