Tratând Depresia

De la tristeţe la disperare, modul de exprimare al unui episod depresiv major e foarte complex. De la anxietate şi atacuri de panică, la simptomele clasice sau până la dureri fizice, sunt semnale care trebuiesc interpretate cât mai repede şi mai corect de către un specialist.

Dr. Mihai Câsu – Medic primar psihiatriu la Polaris Medical

 

 

 

Etiologia depresiei implică mai mulţi factori:  biologici, ambientali, psihologici şi sociali, iar singură, voinţa dumneavoastră, oricât de puternică ar fi, nu vă garantează vindecarea.

Specialiştii în psihiatrie vă vor asculta pentru a înţelege suferinţa dumneavoastră, pentru a vă reconstitui istoricul bolii şi pentru a elabora împreună o strategie terapeutică personalizată şi multidisciplinară, care se va desfăşura într-un mediu special.

E de preferat ca strategia terapeutică să includă, pe lângă farmacoterapie, şi demersuri psihoterapeutice, ergoterapie, kinetoterapie, meloterapie sau abordări din partea altor discipline medicale (neurologie, cardiologie, recuperare medicală, endocrinologie, dermatologie, reumatologie şi altele), toate cu scopul recuperării cât mai grabnice a sănătăţii mentale şi a rolului social avut înainte de debutul bolii.

Depresia este o tulburare psihică ce este caracterizată de o perioadă de minim 2 săptămâni pe parcursul căreia se manifestă o dispoziţie tristă sau pierderea plăcerii pentru aproape toate activităţile.

Simptome ale depresiei:

-scăderea energiei

– dificultăţi în concentrare, gândire sau luarea de decizii

– scăderea sau creşterea excesivă a poftei de mâncare

– pierderea interesului pentru activităţi considerate anterior ca fiind plăcute

– preocupări excesive referitoare la sănătatea fizică şi acuze somatice

– scăderea interesului sau dorinţei sexuale

– insomniile.

În cazul agravării simptomatologiei pot să apară:

  • deteriorare semnificativă în diverse domenii de funcţionare (social, profesional)
  • sentimente de inutilitate
  • Incurabilitate
  • în cazurile foarte grave pot să apară chiar şi: halucinaţii, idei delirante de vinovăţie, ruină, gânduri de moarte, idei suicidare, sau chiar tentative de suicid.

Depresia este una dintre cele mai frecvente tulburări psihice, fiind des întâlnită, dar mai greu diagnosticată. Episoadele depresive uşoare sau moderate diagnosticate rapid şi care beneficiază de iniţierea adecvată a tratamentului au un prognostic favorabil comparativ cu episoadele depresive severe netratate la timp. Debutul depresiei are loc în peste jumătate din cazuri între 20 şi 50 de ani, dar este foarte des întâlnită şi la vârstnici, precum şi la pacienţii cu multiple afecţiuni asociate ( neurologice, cardio-vasculare, oncologice etc).

Vreţi să aflaţi dacă dumneavoastră sau unul dintre apropiaţi suferiţi de depresie?

Completaţi chestionarul de mai jos:

În ultimele două săptămâni s-a întâmplat să:

  • Vă simţiţi deprimat în cea mai mare parte a zilei, aproape în fiecare zi?
  • Vă pierdeţi  interesul  faţă de toate sau aproape toate activităţile, în cea mai mare parte a zilei, aproape în fiecare zi?

​​Dacă aţi  răspuns cu “DA” la una dintre aceste întrebări, completaţi în continuare chestionarul; dacă aţi răspuns cu “NU”,este improbabil să suferiţi de depresie.

  • Slăbiţi, fără să apelaţi la un regim de slăbire sau vă îngrăşaţi? sau V-a scăzut ori v-a crescut semnificativ apetitul?
  • Aveţi tulburări de somn în fiecare zi?
  • Sunteţi neliniştit, agitat sau mai lent?
  • Vă simţiţi obosit sau fără energie?
  • Vă simţiţi inutil sau vinovat peste măsură aproape în fiecare zi?
  • Aveţi probleme de concentrare sau de gândire aproape în fiecare zi?
  • Aveţi idei recurente de moarte?

Rezultat:

Dacă aţi acumulat maxim 4 răspunsuri de “DA” : cel mai probabil nu este vorba de o depresie.

Dacă aţi acumulat 5 sau mai multe răspunsuri de “DA”: este foarte posibil să fie o depresie şi ar trebui să apelaţi la un consult de specialitate cât mai repede.

Nu uitaţi! Una din cinci persoane suferă de depresie pe parcursul vieţii. Tratamentul este cu atât mai eficient cu cât este mai repede iniţiat. Cu un tratament eficient majoritatea suferinzilor îşi revin din depresie. Apelaţi la ajutorul specialiştilor pentru a beneficia de o recuperare cât mai rapidă.

Distribuie:

Postaţi un comentariu