Afecțiunile funcționale digestive: dispepsia funcțională și sindromul de intestin iritabil

Ce sunt afecțiunile funcționale digestive?

Afecțiunile funcționale digestive sunt caracterizate prin simptome digestive la care nu se găsește o cauză organică. Acestea apar frecvent la persoane tinere, active, stresate, care au un program de masă și somn dezorganizat.

Cine este predispus la dispepsia funcțională?

Dispepsia funcțională este o stare destul de frecventă, apare în special la tineri și se manifesă prin diferite simptome, specifice bolilor gastrice (de exemplu, durere și disconfort abdominal, arsuri gastrice și retrosternale).

Persoanele care nu se adresează medicului specialist pentru investigații specifice, se vor trata singure o lungă perioadă de timp, de gastrită, de ulcer gastric și de alte boli ale stomacului care, în cazul lor, este ineficient.

Țesutul gastric este perfect sănătos, iar simptomele bolii, cel mai probabil, apar din cauza dereglării programului complex de reglare a funționării diferitelor părți ale stomacului și din cauza sensibilității crescute la întindere a pereților stomacului.

Care sunt cauzele dezvoltării dispepsiei funcționale?

Cauzele exacte ale dispepsiei funcționale, în prezent, nu sunt pe deplin cunoscute. Conform ultimelor cercetări, un anumit rol în dezvoltarea acestei afecțiuni pot juca factorii psihologici (conflictele psihologice și stresul) și alimentația incorectă.

dr. Florentina Mihalache

[stextbox id=’custom’]

Simptomele și semnele dispepsiei funcționale:

  • Durerile și disconfortul, în partea de mijloc sau partea de sus a abdomenului;
  • Senzația de stomac plin și de presiune în partea de sus a abdomenului;
  • Eructațiile (râgâieli) frecvente;
  • Episoadele de greață și vomă.

[/stextbox]

Vă rugăm să rețineți!

Simptomele dispepsiei funcționale sunt asemănătoare cu cele ale ulcerului gastric, ale gastritei sau ale refluxului gastro-esofagian. Din această cauză, numai descrierea simptomelor bolii nu dă nicio posibilitate de a stabili cauza exactă a acestora.

 

Analizele și investigațiile

Diagnosticul dispepsiei funcționale se efectuează prin metoda excluderii. Medicul trebuie să excludă posibilitatea tuturor celorlalte boli gastrice și să se asigure ca nu exista nici o schimbare anormală în stomac. Investigația care permite examinarea mucoasei gastrice este gastroscopia.

Dieta în cazul dispepsiei funcționale

În scopul de a reduce sau de a elimina simptomele dispepsiei funcționale, se recomandă:

  • Străduți-vă să mâncați puțin și des. O cantitate mare de alimente, consumate dintr-o singură dată, conduce la producerea unor cantități mari de suc gastric și la extensia pereților stomacului, ceea ce poate provoca durere, disconfort și greață;
  • Încercați să mâncați cât mai puțin înainte de somn;
  • Straduiți-vă să NU faceți pauze îndelungate între mese. Trebuie să mâncați, cel puțin, de 4-5 ori pe zi. Luați neapărat micul dejun!

Sindromul de intestin iritabil

Sindromul de intestin iritabil (SII) sau colon spastic/iritabil este o afecțiune în care au loc contracții musculare ale colonului mai rapide sau mai rare decât la persoanele sănătoase.

O serie de factori pot declanșa SII, inclusiv anumite alimente, medicamente cât și stresul emoțional.

Simptomele sindromului de intestin iritabil:

  • Dureri abdominale, crampe, flatulență, balonare;
  • Modificări ale tranzitului intestinal cum ar fi: scaune mai dificil de eliminat sau mai laxe, ori necesitatea imperioasă de a avea scaun;
  • Deseori, persoanele care manifestă SII au alternativ constipație și diaree.

La 60% dintre pacienții cu afecțiuni funcționale s-a observat asocierea anxietățiipanicii sau indispoziției, aceste afecțiuni afectând calitatea vieții.

Cauzele sindromului de intestin iritabil:

  • O dietă săracă în fibre;
  • Activitate fizică insuficientă;
  • Călătoriile sau alte modificări ale rutinei;
  • Consumul de lactate în cantități mari;
  • Stresul;
  • Abținerea atunci când apare nevoia de a defeca;
  • Utilizarea excesivă a laxativelor care în timp duc la slăbirea mușchilor intestinului gros;
  • Administrarea de anumite medicamente (în special antidepresive, suplimente de fier, calmante, narcotice etc.);
  • Prezența unei sarcini.

Investigații și analize

Diagnosticul sindromului de intestin iritabil se efectuează prin metoda excluderii. Medicul trebuie să excludă posibilitatea tuturor celorlalte boli intestinale și să se asigure că nu există nicio altă cauză pentru simptomele apărute. Investigația care permite examinarea mucoasei gastrice este colonoscopia.

Testele pentru depistarea unei parazitoze intestinale sau infecții bacteriene intestinale, determinarea sângerarilor oculte (pierderi microscopice de sânge) sunt, de asemenea, foarte importante în stabilirea diagnosticului.

Vă rugăm să rețineți!

Simptomele sindromului de intestin iritabil sunt asemănătoare cu cele ale parazitozei intestinale sau altor afecțiuni organice ale mucoasei intestinale. Din această cauză, numai descrierea simptomelor bolii nu dă nicio posibilitate de a stabili cauza exactă a acestora; adresați-vă neapărat medicului pentru examinare și pentru a efectua investigațiile necesare. 

Dacă ați prezentat simptome ale dispepsiei funcționale sau ale sindromul de intestin iritabil, ar fi indicat să efectuați un consult gastroenterologic. Puteți să vă programați acum la un consult la secția Gastroenterologie Polaris Medical, la numărul de telefon 0264 933.

 Text: Dr. Florentina Mihalache, medic specialist gastroenterolog la Polaris Medical.

Distribuie:

Postaţi un comentariu