Particularităţile medicinei militare, dezbătute la Cluj cu un expert NATO

Col. dr. Doina Baltaru

Peste 100 de cadre medicale, în special medici militari, participă, în perioada 19-21 octombrie, la conferinţa anuală a Spitalului Militar de Urgență “Dr. Constantin Papilian”din Cluj-Napoca, intitulată “Particularități ale medicinei militare în contextul serviciilor medicale integrate”.

Comandantul Spitalului Militar Cluj, Doina Baltaru, a declarat că invitatul special este un medic din marina SUA, expert la Centrul de Excelenţă al NATO din Budapesta: “În afară de colectivul spitalului nostru participă şi invitaţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu”, avem şi colegi de la Târgu Mureş, inclusiv studenţi la secţia de medicină militară de acolo. Invitatul de onoare al acestui simpozion este un căpitan de marină din SUA, Robert Fry, care are o experienţă bogată în teatrele de operaţii şi colaborează cu Centrul de excelenţă NATO din Budapesta”.

Ea a mai spus că lucrările conferinţei se vor axa pe unele particularităţi ale medicinei militare, cum ar fi evacuarea urgenţelor din teatrele de operaţii: “Pentru noi, central de greutate îl constituie lucrări cu specific medico-militar care se referă la particularităţi de evacuare a urgenţelor medicale din teatrele de operaţii, organizarea asistenţei medicale şi la alte nivele, la nivel de spital ROL 2, şi aici ne va prezenta particularităţile unui spital ROL 2 al marinei dl căpitan Robert Fry. Vom veni şi noi cu o experienţă legată de patologia din mediul militar a angajaţilor Ministerului Apărării şi cu nişte programe de profilaxie pentru patologia cardiovasculară. În afară de aceste elemente specifice există şi lucrări originale de interes pentru toată lumea, care valorifică experienţa colegilor noştri din specialităţi medicale şi chirurgicale”.

În cadrul manifestărilor, şeful Clinicii de neurochirurgie din Cluj, Ştefan Florian, va prima decoraţia “Emblema de Onoare a Medicinei Militare”: “În data de 20 octombrie, sesiunile de comunicari vor fi centrate pe patologia care apare în urma participarii la misiuni, măsurile specifice de prim-ajutor, particularităţi ale evaluării şi evacuării medicale din teatrele de operaţii, pregătirea specifică de care are nevoie personalul medical. Deschderea oficială o va face col.dr Ionel Paul Oprea, şeful Direcţiei Medicale a MApN, care va acorda d-lui prof. univ. dr. Ştefan Florian, şeful Clinicii de neurochirurgie, decoraţia “Emblema de Onoare a Medicinei Militare” pentru colaborarea cu sistemul medical militar, în speţă cu SMU Cluj-Napoca. Domnul prof.Florian va susţine o prezentare referitoare la trauma craniană de război. Invitatul special al acestui simpozion este cpt navy Fry Robert, expert la Centrul de Excelenţă al NATO din Budapesta”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu