Pacienţii cer mai mulţi bani pentru sănătate

pacienti spital
Cei mai mulţi dintre pacienţi refuză să vorbească despre mâncarea primită / Fotoreporter: Vasile Mihovici
eepurl.com

 

Preşedintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), Radu Gănescu, a declarat, joi, într-o dezbatere organizată la Cluj în cadrul Campaniei “Pacient de România”, că domeniul sănătăţii trebuie să fie finanţat corect şi să primească cel puţin 6% din PIB.

El a spus că deocamdată nu seştie cât costă sănătatea în România şi că, în consecinţă, e posibil ca pentru acest domeniu să fie nevoie de chiar 8 sau 9% din PIB. Potrivit acestuia, România se află printre ultimele ţări în Europa din punct de vedere a fondurilor alocate sănătăţii.

”Sănătatea trebuie să fie văzută ca o investiţie, nu ca o cheltuială. Ne dorim să fim în Europa, nu ne dorim să fim primii, dar nici ultimii”, a menţionat Radu Gănescu.

COPAC a demarat o caravană prin mai multe localităţi din România pentru a populariza necesitatea unei bune finanțări a sănătății, cu un minim de 6% din PIB.

Campania, intitulată ”Pacient de România”, este realizată în parteneriat cu Ordinul Asistenţilor Generaliști, Moașelor și Asistenţilor Medicali din România, Federaţia SANITAS, Asociația Medicilor Rezidenţi, Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenţi și Federația Asociațiilor Studenților la Medicină.

În cadrul campaniei sunt adunate semnături de susţinere a demersului de alocare a 6% din PIB pentru sănătate, iar la finalul campaniei va avea loc o întâlnire la Palatul Parlamentului unde vor fi prezenţi parlamentari şi oficiali din sănătate.

“Sperăm ca acest demers să coalizeze cât mai mulți pacienți și profesioniști din sănătate. Sperăm că toată lumea a înțeles că doar uniți ne putem arăta forța și putem schimba lucrurile. Fac un apel la toți parlamentarii și în special la parlamentarii medici să susțină acest demers și să semneze inițiativa parlamentară pentru a obține minim 6% din PIB pentru Sănătate”, a mai spus Radu Gănescu.

Postaţi un comentariu