Medicii şi ministrul Sănătăţii se contrează pe tema protestelor

miting Sanitas
Foto: /Dan Bodea

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a declarat recent în cadrul unei conferințe de presă, că protestele medicilor, ce vor începe din 18 septembrie 2013, nu se justifică în contextul în care instituția pe care o conduce depune eforturi în reformarea sistemului sanitar românesc.

”Având în vedere faptul că Ministerul Sănătății a făcut și face toate demersurile legislative și administrative care intră în competența sa și că ne aflăm în plin proces de dezbatere și negociere a actelor normative care constituie esența reformei în sănătate considerăm că posibilele proteste nu se justifică, nu au suport real. Spunem acest lucru pentru că toate părțile, sper că de bună credință, ar trebui să se afle la masa dialogului așa cum ne-am propus și am acționat până în prezent”, a declarat ministrul Sănătății.

Totodată, Nicolăescu a cerut ca ”orice manifestare a lumii medicale să nu-i afecteze pe cetățeni”. “Fac un apel la responsabilitate și la echilibru astfel încât pacienții să nu aibă de suferit în urma eventualelor proteste, iar acestea să nu distorsioneze eforturile de reformare a sistemului medical românesc”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

 

Sindicaliştii Sanitas Cluj vor protesta în 19 septembrie la Bucureşti

În replică, la afirmaţiile făcute de ministru Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, preşedintele Sanitas Cluj, Ştefan Roman, consideră că protestele cadrelor medicale sunt justificate. “Aceste proteste se justifică cu atât mai mult cu cât ultimele discuţii purtate cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii nu au avut o finalitate certă, iar în ceea ce priveşte Guvernul acesta nu acţionat de nici o culoare”.

Liderul Sanitas Cluj a mai adăugat că sindicaliştii vor urma calendarul acţiunilor revendicative: “Noi cu calendarul nostru mergem înainte. Pe data de 18 septembrie 2013 va începe pichetarea Ministerului Sănătăţii”.

Cum acțiunile de protest se vor desfăşura în perioada 18- 27 septembrie 2013, cadrele medicale din Cluj vor protesta mai întâi în data de 19 septembrie 2013.

La rândul său, preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoae, a declarat pentru www.sănătateatv.ro că protestele cadrelor medicale sunt justificate.

Şi asta pentru că solicitările medicilor nu vizează numai Ministerul Sănătăţii, ci şi alte instituţii ale statului: „Noi avem un dialog în continuare cu Ministrul Sănătății. Însă, protestele sunt justificate deoarece ceea ce solicităm noi nu ține exclusiv de Ministerul Sănătății. Noi dorim să transmitem un mesaj către Guvern, către Parlament și Ministerul de Finanțe. Deci, noi vom continua prima etapă pe care am stabilit-o tocmai ca să creem un mijloc de presiune și un instrument pentru domnul ministru de a se prezenta în Guvern și de a solicita lucrurile necesare pentru sănătate. Vom da curs invitației la negocieri pentru că dorim să avem un angajament ferm pe care să și-l asume atât Guvernul cât și Parlamentul. Acesta este şi rostul pichetării”, a precizat Colegiul Medicilor din România.

Reamintim faptul că printre nemulțumirile medicilor sunt legate de salarizarea din sistemul sanitar şi felul în care sunt organizate unităţile medicale cu paturi din sistemul public. Mai mult, cadrele medicale solicită o legislație care să garanteze independența profesională a celor care lucrează în sistemul public și privat, apărarea demnității și renunțarea la denigrarea profesioniștilor de către autorități.

Distribuie:

Postaţi un comentariu