Hamburger-ul gătit în laborator (Hamburger-ul de laborator)

Culturile de carne de vacă sunt create prin prelevarea de celule stem de la vaci, procedeu care nu produce durere animalului în cauză. Cultura de celule este apoi cultivată în laborator de către cercetători pentru ca aceasta să se multiplice şi să creeze ţesutul muscular, principalul component al cărnii pe care o mâncăm. Din punct de vedere biologic, este identică cu ţesuturile provenite de la o vacă. Celulele cresc sub formă de mici filamente. Este nevoie de 20.000 de mini-filamente pentru a crea un hamburger de mărime normală.

FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură) estimează că în următorii 40 de ani cererea pentru carne va creşte cu două treimi iar metodele curente de producere a acesteia nu sunt sustenabile. În viitorul apropiat atât carnea cât şi alte alimente de bază vor deveni foarte scumpe şi vor intra în categoria mâncărurilor de lux, fapt datorat cererii în creştere a furajelor pentru animalele de abator.

Cornutele, în special vacile, contribuie la încălzirea globală prin eliberarea în atmosferă a metanului, un gaz de seră de 20 de ori mai puternic ca dioxidul de carbon. Cererile în creştere a cărnii vor face să crească nivelul metanului, a dioxidului de carbon şi a oxidului de nitrogen (gazul râsului) din aer şi vor cauza scăderea biodiversităţii.

Culturile de carne de vacă sunt o opţiune mult mai paşnică şi ecologică care ne va schimba modul în care mâncăm pentru totdeauna.

Autorul, cercetătorul Mark Post, spune că aceste culturi sunt încă în stadiul de concept şi că va trece mult timp până când acestea vor apărea pe rafturile supermarket-urilor.

Cercetările efectuate la Universitatea din Oxford sugerează că producerea de culturilor de carne de vacă în laborator ar folosi cu 99% mai puţin spaţiu decât prin metodele curente de creştere în ferme a vacilor. De asemenea, sunt ratele de emisie a gazelor de seră este substanţial mai mic decât cel din fermele moderne.

Text scris de Andreea Makray

Distribuie:

Postaţi un comentariu