Bani europeni pentru inimi de copii bolnave. Operaţii pe cord deschis la copii de un kg şi o zi de la naştere

Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Cluj şi Institutul Inimii Niculae Stăncioiu din Cluj-Napoca derulează un proiect în valoare de peste 18, 3 milioane de lei, menit să contribuie la depistarea şi tratarea copiilor cu cardiopatii congenitale şi dobândite.

Proiectul, intitulat ”Dezvoltarea competenţelor personalului medical specializat privind prevenţia, diagnosticarea şi tratamentul chirurgical al cardiopatiilor congenitale şi dobândite la copii prin utilizarea tehnologiei de vârf. CARDIOPED”, este finanţat din fonduri nerambursabile prin Fondul Social European.

La lansarea proiectului, care a avut loc joi, a participat şi ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, care a spus că asemenea proiecte trebuie să fie derulate şi în alte centre medicale.

„Ideea a fost aceea de a rezolva problema pe care România din păcate o mai are, de a opera acei copii cu malformaţii. Astfel de finanţări vor fi în continuare, speranţa mea e că vom vedea în România cât mai multe locaţii bine echipate, la nivel european, şi medicii noştri să aibă, pe lângă alte elemente care să-i determine să stea în ţară, şi factorul, poate determinant, al salarizării. (…) Sper că vor fi şi alte proiecte şi idei din partea celor direct interesaţi. Noi     vom acorda şi vom lansa în continuare din nou finanţări pe partea de burse, burse doctorale, post doctorale, pentru a sprijinii studenţii să înveţe, dar, de asemenea, vom sprijini şi ceea ce înseamnă partea de profesori. Următorul cadru financiar va avea 5 miliarde de de euro doar pe zona de capital uman. Eu zic că e cazul să ne trezim şi să finanţăm proiecte frumoase”, a afirmat Eugen Teodorovici.

Managerul Institutului Inimii, Adrian Molnar, a declarat, că proiectul este destinat în special pregătirii tinerilor medici, care vor prelua ştafeta de la cei actuali.

„Ceea ce nu avem şi dorim să obţinem prin acest proiect sunt specilizările şi supra specializările tinerilor. Pentru că asta ne interesează, ca cei care vin după noi să înveţe şi să se conexeze pe tratamentul acestei patologii. Acest proiect deschide o serie de căi pentru a aborda părţi din patologie care nu au fost abordate până acum”, a menţionat Adrian Molnar.

El a mai spus că prima intervenţie pe cord deschis la copii, la Institutul Inimii, a fost în anul 2000 şi că în prezent se realizează circa 80 de astfel de operaţii anual.

„Noi am efectuat 120-150 de intervenţii pe an, până în urmă cu doi ani, când, din diverse motive, o parte din echipa chirurgicală a plecat din institut. Astăzi efectuăm cam 80 de intervenţii chirurgicale pe cord deschis la copii, pe an, ceea ce este destul de puţin. AAm avut multe premiere. Greutatea minimă a unui copil operat pe cord deschis a fost de 1.100 de grame, iar ca vârstă, o zi”, a completat Adrian Molnar.

La rândul său, singurul chirurg clujean care face operaţii pe cord deschis la copii, Manuel Chira, a spus că proiectul oferă un cadru mai organizat pentru specializarea medicilor în chirurgie cardiacă la copii.

„Ceea ce este foarte important pentru acest proiect este că ne oferă un cadru organizat şi mai larg de a specializa oameni în această meserie care este şi foarte frumoasă, dar şi foarte grea. Noi de ani de zile tot formăm tineri, dar nu într-un cadru aşa de organizat şi aşa de amplu. Noi am stagnat pentru că am pierdut foarte mult personal, şi din cadrul doctorilor, şi din cadrul asistentelor”, a menţionat Manuel Chira.

Grupul ţintă al proiectului este format din 230 de persoane -80 de medici şi 150 de asistente-, iar obiectivul general îl reprezintă creşterea capcităţii operatorii în domeniul cardiologiei pediatrice prin dezvoltarea competenţelor personalului medical vizat.

Printre altele, în urma implementrării proiectului, care se va desfăşura pe parcursul a zece luni, cele 230 de cadre medicale vor beneficia de activităţi de formare profesională, inclusiv în străinătate, şi va fi făcut un screening EKG la cel puţin 20.000 de copii din şcoli pentru descoperirea unor posibile probleme cardiologice. De asemenea, vor fi achiziţionate echipamente care vor fi utilizate, inclusivi în perioada implementării proiectului, pentru salvarea de vieţi de copii.

Postaţi un comentariu