Zalăul interbelic sau oraşul-grădină. Ideile care au stat la baza proiectelor de remodelare a centrului municipiului

Premiul I la acest concurs nu s-a acordat

Trei dintre participanţii la concursul de soluţii pentru remodelarea spaţiului public din Zalău au venit, luni, la Zalău, pentru a-şi primi premiile şi a explica viziunea care a stat la baza proiectelor înscrise în concurs.

Într-o conferinţă de presă organizată de Primăria Zalău, arhitecta Elena Măican, de la firma SC Alexis SRL, Curtea de Argeş, câştigătoarea premiului al II-lea din cadrul concursului, a precizat că problema cea mai complicată i s-a părut cea a pietonalului – actuala stradă Unirii. “în cele două pieţe centrale, 1 Decembrie 1918 şi Iuliu Maniu, am considerat că sunt necesare intervenţii minime, cu păstrarea spaţiilor verzi, remodelate după principii moderne. Problema cea mai complicată a fost cea a pietonalului, unde sunt foarte multe instituţii grupate şi prea puţine spaţii de petrecere a timpului liber”

La rândul său, arhitectul Andrei Nejur, câştigător, cu firma N2 Arhitectură SRL din Cluj Napoca a premiului al III-lea, a explicat că el a vrut să aducă puţin din spiritul interbelic în centrul Zalăului. “Noi am vrut să aducem puţin din spiritul interbelic în Zalău şi spaţii ceva mai deschise pentru pieţele publice”, a explicat el. Cât despre pietonal, Nejur spune că a încercat p redesenare a lui, astfel încât viitoarea zonă destinată promenadelor, dar şi activităţilor comerciale şi artistice în aer liber, să aibă, constant, o lăţime de 18 metri.

Reprezentanţii firmelor SC Ars Longa SRL şi SC Quad Studio SRL din Cluj Napoca, care au primit menţiune la concurs, au precizat că , în concepţia lor, centrul Zalăului ar trebui remodelat pe conceputul oraşului – grădină, cu multe elemente vegetale şi acvatice.

Primarul Zalăului, Radu Căpîlnaşiu, a precizat că sunt şanse ca proiectul de remodelare a centrului oraşului să poată fi finanţat din fonduri europene în exerciţiul financiar 2014 – 2020 când, spune edilul, ar urma să fie propuse spre finanţare şi proiectele de reabilitare a trei clădiri de patrimoniu din centru – clădirea Primăriei, clădirea veche a DSP-ului şi clădirea albastră de lângă piaţă.

Distribuie:

Postaţi un comentariu