UDMR Sălaj a adunat 13.557 de semnături pentru referendum

Teancul de dosare a fost predat secretarului judeţului

Organizaţia judeţeană a UDMR Sălaj a depus, luni, 14 octombrie, la Consiliul Judeţean Sălaj, listele cu semnături pentru organizarea unui referendum prin care sălăjenii să fie consultaţi cu privire la regionalizare.

Dosarele conţinând liste cu 13.557 de semnături au fost aduse în biroul secretarului Consiliului Judeţean Sălaj, Cosmin Vlaicu, de către preşedintele executiv al UDMR Sălaj, Szilgyi Robert, însoţit de vicepreşedintele organizaţiei judeţene, Csoka Tiberiu. Potrivit celor doi, numărul minim de semnături pe care ei trebuiau să îl adune pentru declanşarea procedurilor de organizare a referendumului era de 10.290, adică 5 la sută din populaţia cu drept de vot a judeţului, stabilită pentru alegerile parlamentare de anul trecut. Alături de listele cu semnături, reprezentanţii UDMR au depus şi un proiect de hotărâre a Consiliului Judeţean privind organizarea referendumului. Data avută în vedere de ei pentru desfăşurarea scrutinului este 8 decembrie.

Odată îndeplinit criteriul numeric, secretarul judeţului a anunţat care sunt paşii următori. „Va trebui să verific, acum, dacă s-a respectat procedura în privinţa strângerii de semnături, iar apoi voi verifica legalitate proiectului de hotărâre”, a explicat secretarul judeţului.

Reprezentanţii UDMR au precizat că, după verificarea legalităţii demersului lor, va urma o perioadă de dezbatere publică de 30 de zile, în care ei au admis că vor avea loc inclusiv negocieri cu colegii de la celelalte partide reprezentate în Consiliul Judeţean, astfel încât să îşi asigure şanse cât mai mari de trecere a proiectului de votul consilierilor judeţeni.

Dacă referendumul va fi aprobat de consilierii judeţeni, sălăjenii vor fi chemaţi să răspundă la trei întrebări:

  1. Sunteți de acord ca atribuțiile de la nivel local și județean să nu fie transferate, centralizate, la nivel regional?
  2. Sunteți de acord ca cele 8 regiuni de dezvoltare actuale să fie regândite, reorganizate, în regiuni de dezvoltare economică cu 2-4 județe?
  3. Sunteți de acord ca județele Bihor, Satu Mare și Sălaj să constituie o regiune de dezvoltare economică?

 

 

Costurile organizării referendumului ar urma să fie suportate de Consiliul Judeţean Sălaj. Csoka Tiberiu, care este vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, spune că nu ştie la cât se ridică acestea, dar a apreciat că vor fi aproximativ la nivelul cheltuielilor cu referendumul pentru demiterea preşedintelui de anul trecut.

Distribuie:

Postaţi un comentariu