Traficanţii de suflete. Sălăjenii, sclavi în occident

Sursa foto: jurnalul.ro

Anual, sute de români cad victime traficului de persoane. Bărbaţi, femei şi copii traficaţi în scopul muncii forţate, precum şi femei şi copii traficaţi în scopul exploatării sexuale. Un raport al Ambasadei SUA la București privind traficul de persoane pe 2013 arată că un număr semnificativ de victime traficate în Europa provin din România. Victimele sunt traficate către ţări europene, inclusiv Austria, Azerbaidjan, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Elveţia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Lituania, Olanda, Marea Britanie, Norvegia, Polonia, Slovacia, Slovenia, Spania şi Suedia, în scopuri de muncă forţată în agricultură, gospodării, hoteluri şi industrie, precum şi pentru cerşetorie forţată şi furt.

Majoritatea covârşitoare a traficanţilor care recrutează şi exploatează cetăţeni români sunt de origine română. În general aceştia îşi aleg victimele din rândul aceluiaşi grup etnic, sau din rândul propriilor rude. Frecvent, traficanţii exploatează victimele în România înainte de a le transporta în străinătate pentru prostituţie sau muncă forţată. Raportul mai arată că fetele şi băieţii din România, în special cei ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, pot deveni victime ale traficului în scopuri sexuale pe teritoriul României.

În anul 2012, autorităţile au anchetat 867 de cazuri de trafic de fiinţe umane, în timp ce în 2011 fuseseră anchetate 897 cazuri. În 2012, guvernul a trimis spre acuzare 667 de persoane şi a condamnat 427 pentru trafic de fiinţe umane, în comparaţie cu 480 persoane puse sub acuzare şi 276 persoane condamnate în 2011. În Nord-Vestul țării, cele mai puternice rețele de traficanți de persoane sunt din Satu Mare și Bihor, cu ramificații puternice în Europa de Vest și cu victime racolate și din Maramureș sau Sălaj.

Sclavi în Occident

Numai pe rolul Tribunalului Sălaj se află, în acest moment, cinci dosare de trafic de persoane, în care sălăjeni – şi nu numai – aflaţi în căutarea unui trai mai bun s-au trezit că sunt sclavi pe plantaţii din Occident sau copile, ce aveau întreg viitorul în faţă, au fost distruse iremediabil de reţele de prostituţie.

Printre cele mai recente astfel de cazuri este cel al reţelei de proxeneţi formată din patru sătmăreni, destructurată anul trecut de procurorii DIICOT. Aceştia au reuşit să racoleze, în Sălaj, începând cu 2010, 11 tinere (şapte dintre ele minore, cu vârste cuprinse între 14 şi 17 ani), pe care apoi le-au obligat să se prostitueze.

La fel cum se întâmplă în majoritatea cazurilor, fetele proveneau din familii sărace, de la ţară, pentru care promisiunea unor sume de bani reprezenta speranţa de a scăpa din sărăcia lucie în care trăiau. Sătmărenii închiriau diverse locuinţe, în oraş, unde fetele erau duse şi obligate să întreţină relaţii sexuale cu clienţi care solicitau astfel de servicii prin intermediul unor anunţuri de mică publicitate apărute în ziare locale. Tarifele variau între150 lei şi 500 euro, în funcţie de serviciul prestat şi de timpul petrecut cu clienţii. Sumele de bani astfel obţinute de fete intrau în posesia membrilor reţelei.

Nu doar tinerele folosite de reţelele de prostituţie ajung să fie reduse la statutul de simple „mărfuri” generatoare de profit. Şi oamenii în toată firea ajung, pe nesimţite, în situaţia de a nu mai fi propriii lor stăpâni.

Este şi cazul a zeci de sălăjeni picaţi în plasa întinsă de o tânără din Sălaj şi de concubinul acesteia, care, prin intermediul unor anunţuri în ziarele locale, ofereau contracte de muncă în Italia, în special în agricultură. Odată ajunşi în Italia, sălăjenii cuprinşi de mirajul unor câştiguri mari pe plantaţiile din sudul Italiei (regiunea Calambria) erau preluaţi de alţi trei români, aflaţi în relaţii cu interlopi albanezi care acţionau în zonă.

Împreună cu aceştia, îşi cazau victimele în garaje şi în barăci, obligându-le să lucreze cu ora, pe bani de nimic, pentru a le plăti lor chiria pentru locuinţele improprii în care locuiau. Nu puteau să plece de acolo întrucât actele de identitate le erau reţinute de traficanţi, drept „garanţie” pentru plata chiriei.

[stextbox id=”custom” caption=”Flash mob împotriva traficului de persoane la Zalău”]Pentru că vineri, 18 octombrie, este Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă în Educaţie şi Centrul Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică Sălaj încearcă să atragă atenţia, cu această ocazie, asupra uşurinţei cu care tinerii, în mod special, pot deveni victimele acestui fenoment. Modul ales pentru aceasta este organizarea unui flash mob, ce va avea loc, în Zalău, pe platoul din faţa Prefecturii, vineri, de la ora 17.00. La flash mob sunt aşteptaţi 1000 de elevi de la unităţile de învăţământ din Zalău. De asemenea, flash mob-ul va fi organizat și în orașele Jibou, Cehu Silvaniei și Șimleu Silvaniei.[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu