Tabăra Meseş trece în proprietatea sindicaliştilor din învăţământ

Liga Sindicatelor din Învăţământ Sălaj a câştigat, în instanţă, dreptul de proprietate asupra Taberei “Meseş”, aflată până acum în administrarea Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret. După un litigiu ce durează de 11 ani, magistraţii au decis, în sfârşit, cine este proprietarul de drept al Taberei “Meseş”, cândva o emblemă a Zalăului şi Sălajului, spre care se îndreptau în fiecare vară mii de copii din toată ţara. Azi, acolo nu este decât o ruină.

O sentinţă aşteptată

Prima decizie datează din decembrie 2012 şi aparţine magistraţilor Judecătoriei Zalău. Aceştia au dispus ca Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret “să lase reclamantei în deplină proprietate şi liniştită posesie imobilul –construcţie ”Tabăra Meseş” compusă din pavilionul central (casă de odihnă) cu parter +1 etaj şi edificată pe terenul intravilan în suprafată de 4429 mp, inclus în suprafaţă de 28.775 mp”. Direcţia a făcut însă apel, înregistrat pe rolul Tribunalului Sălaj, instanţa judeţeană prounţându-se în urmă cu câteva zile în sensul menţinerii în parte a deciziei Judecătoriei Zalău. Modificările vizează doar Primăria Zalău, care nu mai trebuie să plătească cheltuieli de judecată.

Decizia de acum nu face decât să completeze o decizie din urmă cu mai mulţi ani a instanţei, prin care Liga Sindicatelor din Învăţământ a primit restul proprietăţii de pe Meseş.

E nevoie de investiţii mari

Acum, sindicaliştii din învăţământ aşteaptă să li se comunice hotărârea judecătorească, după care vor începe demersurile pentru preluarea taberei. Greul de-abia atunci va începe, deoarece degradarea care s-a instalat acolo în ultimii ani poate fi înlăturată doar cu mulţi bani. În plus, drumul de acces la cabană este aproape impracticabil. Cel mai probabil, sindicaliştii vor amenaja acolo un centru de formare profesională a cadrelor didactice, care să poată fi folosit, atunci când nu sunt cursuri ca şi centru de odihnă pentru dascăli şi pentru copiii acestora.

Tabăra a fost construită în 1940, din banii învăţătorilor sălăjeni, pentru a servi drept casă de odihnă pentru dascăli. În 1960, construcţiile de pe Meseş au fost confiscate şi trecute în patrimoniul Intreprinderii Balneare Cluj, care i-a dat o destinaţie de exploatare în turism. Câţiva ani mai târziu a devenit tabără, funcţionând în acest regim până în 2004. În 2004, din cauza faptului că normele europene, la care se alinia şi ţara noastră prevedeau existenţa unor filtre şi circuite la bucătăria taberei, care nu erau şi nici nu putea fi făcute, întrucât orice investiţie era blocată de litigiul în curs, întreg edificiul a fost închis de către inspectorii sanitar – veterinari. Şi a rămas închis până astăzi.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu