Tabără de creaţie în memoriam Szabó Vilmos la Doba

Lucrările realizate la Doba sunt expuse la Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj

În localitatea sălăjeană Doba s-a desfăşurat zilele trecute cea de-a doua ediție a Sesiunii de creație artistică Szabó Vilmos în satul Doba, organizată de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj , în colaborare cu Primăria Dobrin ca și gazdă, și cu Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău.

Tabăra, organizată în memoria celui care a fost regretatul artist local Szabó Vilmos a avut drept obiectiv sprijinirea creației artistice autohtone și a artiștilor locali, în formula prezentă a celor organizați într-un grup mai restrâns cu o activitate comună în domeniu vreme de mai bine de 15 ani, artiști care s-au alăturat persoanei și viziunii artistului plastic zălăuan Szabó  Vilmos ca și colegi de breaslă dar și ca prieteni. Este vorba de Adorján Ilona, Vári-Váncza Edith,   Bajusz Katinka, Eperjesi Noémi, Molnár Piroska, Nagy Ibolya, Márkus László, Rózsa Róbert, Szabó Attila.

„Spiritualitatea artistului  se reflectă și în specificul tematicii alese care urmărește concepția lui Szabó  Vilmos potrivit căreia documentarea și exprimarea artistică pot valorifica, într-un mod creativ și reconstitutiv prin interpretări personale, motivele esențiale ale unui anturaj tradițional care este satul fără ca abordarea tematică să fie anacronistică. Astfel subiectele principale ale acestei lumi sunt aspecte legate de  arhitectura populară, obiectele de uz casnic sau cu funcție decorativă ale gospodăriilor rurale, anexele gospodărești (șura) Toate acestea prind o nouă viață în compoziții artistice și dobândesc valoare de simbol sau de forme pur plastice deosebit de expresive într-o abordare artistică suprarealistă sau realistă, postimpresionistă și expresionistă, chiar abstractă sau geometrizantă, în diverse tehnici artistice: pictură în ulei, acuarelă, pastel, desen în creion”, explică organizatorii.

Tabăra de la Doba s-a materializat într-o expoziție ce poate fi vizitată la Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj începând din data de 21 august.

Distribuie:

Postaţi un comentariu