Şicane între Primăria Zalău şi firma ce deţine magistrala de termoficare a oraşului

Problema căldurii din sistemul centralizat din Zalău a ajuns într-un nou impas. După ce Tribunalul Sălaj a respins cererea de ordonanţă preşedinţială a Primăriei Zalău, prin care municipalitatea solicita dreptul de a utiliza conducta de termoficare, aflată în proprietatea E Star (fostul furnizor de căldură din Zalău), demersurile de rezolvare a problemei s-au lovit de un noi obstacol.

„Am ajuns, din păcate, într-un nou impas, dat fiind faptul că E Star a respins oferta făcută de Primărie pentru închirierea reţelei termice aflată în proprietatea firmei. A contat, probabil, şi preţul avansat de Primărie, de 500 de lei pe lună”, ne-a declarat Daniela Coţa, viceprimarul municipiului Zalău. Întrebată care este preţul care ar conveni părţii maghiare pentru închirierea, până la soluţionarea pe fond a litigiului dintre Primărie şi E Star, viceprimarul a precizat că este o sumă care nu poate fi acceptată de municipalitate şi care reprezintă, probabil, o reacţie la oferta făcută de Primărie. „Eu cred că problema s-ar putea rezolva, dacă părţile ar trata totul cu mai multă seriozitate, într-o discuţie directă”, a subliniat Daniela Coţa.

Reamintim că Primăria Zalău nu poate asigura, legal, căldură în unităţile de învăţământ din oraş – principalii clienţi ai sistemului centralizat de încălzire – deoarece conducta principală de termoficare se află încă în proprietatea fostului furnizor de agent termic, E Star. În luna martie, Primăria şi firma maghiară ajunseseră la un acord conform căruia municipalitatea ar urma să răscumpere conducta la preţul de 1.450.000 de lei. Din motive de ordin juridic invocate de Primărie, tranzacţia nu a avut loc nici până azi, astfel că s-a ajuns în situaţia în care deşi temperaturile sunt scăzute şi se anunţă o răcire şi mai accentuată a vremii, să nu poată fi asigurată căldură în oraş, în general, şi în unităţile de învăţământ, în special.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu