Serbare câmpenească pe locul unde Mihai Viteazul l-a învins pe Sigismund Báthory

Monumentul a fost realizat de sculptorul Victor Gaga. Foto: Mirel Matyas

Pe locul în care acum 412 ani oastea de valahi condusă de domnitorul Mihai Viteazul se bătea cu armata condusă de Sigismund Báthory, duminică va avea loc o serbare câmpenească. Câmpul de la Guruslău unde Mihai Viteazul a învins, în august 1601, armatele ungare şi habsburgice, va fi „cucerit” duminică de petrecăreţi, care sunt invitaţi să participe la ediţia din acest an a evenimentului care marchează, la fiecare început de august, victoria de la Guruslău. Programul include spectacole de muzică populară prezentate de Ansamblul folcloric „Meseșul” al Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, secția română și secția maghiară, dar dansuri populare şi muzică prezentate de formația maghiară Superton. Clubul sportiv Terrakid va fi prezent cu o demonstraţie de karate, ziua urmând să se încheie cu un foc de artificii.

Organizatorii evenimentului sunt Instituția Prefectului Județului Sălaj, Consiliul Județean Sălaj, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Fundația „Mihai Viteazul”, Consiliul Local și Primăria comunei Hereclean.

Sărbătoarea de la Guruslău omagiază, an de an, victoria repurtată de Mihai Viteazul în 3 august 1601 pe dealurile din zonă. Bătălia a avut loc între două armate, cea a lui Mihai Viteazul (valahi și cazaci) împreună cu Giorgio Basta pe de o parte și cea a lui Sigismund Báthory pe de altă parte.

În amintirea victoriei de acum mai bine de patru secole, la Guruslău a fost înălţat un monument, realizat de regretatul sculptor Victor Gaga.

Distribuie:

Postaţi un comentariu