Șeful Laboratorului de Medicină Legală Sălaj, Liviu Oroianu, plătit regește de la bugetul de stat

Medicul legist Liviu Oroianu primește lunar de la buget o indemnizație de aproape 12000 de lei.

Cine-a spus că a fi bugetar înseamnă automat că ai salariu mic şi că bugetarii câştigă mai puţin decât cei de la privat? Ei bine, nu este aşa!  Transilvania Reporter vă propune un top al celor mai bine plăţiţi bugetari, figuri publice cunoscute, din cele şase judeţe ale regiunii Transilvania de Nord. Cel mai bine plătit bugetar din Transilvania de Nord vine din Bihor şi este Gabriel Mihalache, şef Serviciu Medicină Legală. Salariul său se ridică la  suma de 17.500 lei.

La Cluj, cel mai bine plătit bugetar este un rector de universitate, la Sălaj un medic, iar la Satu Mare un şef de la Finanţe. În general, bugetarii de lux lucrează în justiţie, medicină, finanţe, regii de stat şi universităţi. Surpriza vine din faptul că nu şefii politici ai administraţiilor locale au salariile cele mai bune, ci dimpotrivă, ei sunt cam pe la coada topului.

Cel mai bine bine plătit bugetar sălăjean este un medic

Topul celor mai bine plătiţi bugetari sălăjeni este condus de medicul legist Liviu Oroianu, şeful Laboratorului de Medicină Legală Sălaj şi preşedintele Colegiului Medicilor Sălaj. El a adunat anul trecut din salariu suma  de 140.245 de lei, echivalentul unei medii lunare de 11.687 de lei. Locul al doilea este ocupat de şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, Iosif Ghiurca. Acesta a câştigat, în 2012, 88.600 de lei, din care 75.600 de lei reprezintă salariul său ca inspector şef, iar 13.000 de lei este indemnizaţia pe care a primit-o ca şi membru al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Sălaj. Astfel, șeful IPJ Sălaj a dus lunar acasă puțin peste 7.000 de lei. Şeful IPJ este urmat de preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc, care a adunat anul trecut 84.748 de lei -72.748 de lei indemnizaţia de preşedinte, iar 12.000 de lei retribuţia corespunzătoare calităţii sale de membru în Asociaţia de dezvoltare intercomunitară Someş-Tisa. Primarul Zalău, Radu Căpîlnaşiu, nu se poate lăuda cu un salariu foarte mare. Din declaraţia sa de avere rezultă că a fost plătit în 2012 cu 36.642 de lei, adică puţin peste 3.000 de lei pe lună.

Magistraţii, „sfioşi” cu averile

Dintre şefii instanţelor din Zalău, doar preşedintele Judecătoriei Zalău, judecătorul Claudiu Podar, are depusă declaraţia pe anul 2013. El a câştigat, anul trecut, din salariu 6.100 de lei pe lună, la care se adaugă 630 de lei – bani de chirie.  Preşedintele Tribunalului Sălaj, judecătorul Kende Monica, are declaraţie depusă doar în 2012. Conform acestei declaraţii, ea a câştigat în 2011 (când nu deţinea încă funcţia de preşedinte al instanţei) 79.479 de lei. Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, Crin Bologa, nu şi-a mai depus declaraţie din 2011. Este, însă, o declaraţie „cu greutate”, pentru că precizează faptul că procurorul câştigase în anul precedent, din salarii, 110.490 de lei, net, în jur de 9.500 de lei pe lună.

Distribuie:

Postaţi un comentariu