Satul natal al lui Iuliu Maniu, la 800 de ani de la prima atestare documentară

Iuliu Maniu s-a născut la Bădăcin în 1873 (FOTO www.corneliucoposu.ro

Bădăcin, satul din Sălaj în care a s-a născut şi a crescut marele om politic Iuliu Maniu, sărbătoreşte la sfârşitul săptămânii viitoare 800 de ani de la prima atestare documentară. Momentul aniversar va fi marcat, sâmbătă, 24 august, duminică, 25 august, printr-un eveniment organizat de Primăria şi Consiliul Local al Comunei Pericei  în colaborare cu Parohia Greco-Catolică, Parohia Ortodoxă Bădăcin și Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj.

Sărbătoarea bădăcinenilor începe sâmbătă, 24 august, cu o şedinţă extraordinară a Consiliului Local Pericei, după care, la căminul cultural din localitate începe simpozionul „Bădăcin 800”, urmat de lansarea cărţii „Părintele Simion Man – crâmpeie din viaţa sa”. Oaspeţii vor fi invitaţi apoi la asiste la punerea în scenă a unei tradiţii locale, „Ciutruca”, dar şi să vizioneze o expoziţie de fotografie veche şi nouă, seara încheindu-se cu o cină tradiţională cu sarmale şi plăcinte.

Ziua de duminică începe cu Liturghia oficiată la Bisericile Greco-Catolică şi Ortodoxă din Bădăcin, după care, la Şcoala « Iuliu Maniu » din localitate este programată inaugurarea unui monument al eroilor. Evenimentul se va încheia cu un spectacol susţinut de Ansamblul „Meseşul” al Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj.

 

Satul în care s-a născut Iuliu Maniu

Localitatea Bădăcin, una dintre cele mai vechi aşezări româneşti din Sălaj, este cunoscută mai ales unui dintre fiii săi: marele om politic Iuliu Maniu, născut aici în 8 ianuarie 1873. Prima şcoală construită aici este considerată a fi cea mai veche din Sălaj, şcoala actuală fiind ridicată pe cheltuiala lui Iuliu Maniu.

Distribuie:

Postaţi un comentariu