Şase persoane trimise în judecată în dosarul furtului de cupru din depozitul Rezervelor de Stat

Trei dintre cei implicaţi în dosar sunt în arest preventiv

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj au finalizat prin rechizitoriu cercetările în dosarul furtului de cupru catodic din depozitul de la Var al Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.

Potrivit unui comunicat de presă al parchetului, procurorii au dispus, astfel, trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Viorel Teglaş, gestionarul depozitului, pentru delapidare şi complicitate la dare de mită, şi a soţilor Iancu şi Garofiţa Gabrian, din Gilău, Cluj, care au cumpărat cuprul de la gestionar, acuzaţi de dare de mită şi complicitate la delapidare. În judecată au mai fost trimişi, în stare de libertate, Răzvan Gabrian, ginerele soţilor din Gilău, pentru complicitate la delapidare,  dar şi  Radu Boie, pentru complicitate la dare de mită, şi Marin Paşcalău, pentru dare de mită.

„Drumul” cuprului de la Var

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada 2000-2012, Teglaş, prin mai multe acte materiale, a vândut celor doi soţi din Gilău cantitatea de 372 tone de cupru, valorând 10.900.474, 20 lei. În data de 24.07.2013, după o înţelegere prealabilă cu angajatul din var, cei doi soţi, împreună cu ginerele lor, s-au deplasat cu o autoutilitară din Gilău în Var, pentru un nou transport de cupru, având asupra lor un aviz de însoţire a mărfii, în alb, cerut de la Florin Paşcalău.

Gestionarul a încărcat în autoutilitară, din depozit, 4 paleţi de cupru, având greutatea de 7.415 kg şi valorând 216.992, 56 lei. Pe avizul de însoţire a mărfii, Teglaş a făcut menţiunea „ Marfa se refuză. Nu are destinaţia corectă”, apoi a aplicat ştampila UT 95 Jibou.

Cei trei au plecat cu autoutilitara, dar au fost opriţi de un echipaj de poliţie, cărora inculpatul Gabrian Iancu le-a prezentat avizul completat de gestionar. În cursul verificărilor avizului şi a mărfii, aflând despre cele întâmplate,

Paşcalău a luat legătura cu Radu Boie, din Jibou, întrebându-l dacă îi cunoaşte pe poliţişti şi rugându-l să discute cu aceştia şi să le promită bani, pentru a nu confisca transportul. Acesta a şi transmis promisiunea unuia dintre lucrătorii de poliţie. Între timp, inculpaţii Gabrian au făcut diferite promisiuni celuilalt lucrător de poliţie.

Văzând aceste promisiuni, cei doi poliţişti au sesizat DGA Sălaj. A fost organizat flagrantul, iar în cursul continuării declaraţiilor, inculpaţii Gabrian au reiterat promisiunile anterioare, toate acestea culminând cu promisiunea şi oferirea sumei de 3.000 euro.

Distribuie:

Postaţi un comentariu