Sărbătoare la Cetatea Almaşului

Un steag este arborat pe turnul cetăţii în fiecare an la această sărbătoare a comunităţii

Pe platoul din faţa Cetăţii Almaşului se desfăşoară duminică, 18 august, Ziua Cetăţii Almaşului, un eveniment care are loc aici, din 2009 încoace, în prima duminică de după Adormirea Maicii Domnului. Potrivit primarului comunei Almaşu, Daniel Ţuruca, sărbătoarea începe de la ora 13.00 şi se va încheia în jurul orei 23.00. În acest interval sunt programate un spectacol folcloric susţinut de Ansamblul Folcloric „Meseşeul” al Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj şi o reprezentaţie artistică a elevilor şcolilor din comună.

Potrivit informaţiilor postate pe site-ul primăriei, cetatea a fost construită între anii 1247-1278, ca una dintre cele mai vechi şi mai puternice cetăţi medievale din Transilvania. Cetatea este amintită prima data în anul 1370, când regele Ludovic cel Mare o donează magistrului Bebek György şi fiilor acestuia Imre şi Detre, respectiv nepoţilor György, László şi Ferenc. De-a lungul secolelor XV şi XVI cetatea a fost supusă unor asedii rezultate din conflictele dintre nobilimea din Transilvania şi regele Ungariei. În timpul Războiului de 15 ani, generalul Basta a asediat cetatea şi a oferit apărătorilor ei libertatea în schimbul predării cetăţii, dar soldaţii lui Basta au măcelărit în cele din urmă locuitorii cetăţii. Între 1545-1546, cetatea a aparţinut domnului Moldovei Petru Rareş.
Căzută în ruine, cetatea fost refăcută abia în 1627, de către familia nobiliară Csaky, dar în 1662 a fost din nou asediată şi distrusă.

În 1658 cetatea a suferit ultimul mare asediu şi a fost ocupată de tătarii care veneau din direcţia Clujului şi mergeau spre Poarta Meseşană. Asediatorii au înrobit localnicii şi au incendiat cetatea, de data aceasta rămânând în ruină.

Ruinele cetăţii sunt înscrise în Lista monumentelor istorice.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. janos from budapest says:

    Cu aceasta ocazie as dori sa-i faca o dedicatie muzicala prietenului si vecimului meu,domnul Dodea :http://www.youtube.com/watch?v=uhkWXSWpxIQ

Postaţi un comentariu