Romii care fac legea în locuinţele sociale ale Primăriei Zalău, reclamaţi la Guvern

Locatarii arunca de la etaj pungi cu fecale pe aleea pe unde trec pacienţii policlinicii private

Pe firul neregulilor care se petrec de ani de zile – fără a încerca nimeni să le rezolve – în blocul de locuinţe sociale C3 din Zalău a intrat şi un ONG, care a trimis, zilele trecute, o sesizare inclusiv la Guvernul României.

O mizerie de nedescris, gălăgie, muzică dată la maxim, miros pestilenţial. Sunt reperele cele mai potrivite pentru zona blocului de locuinţe sociale C3 din Zalău, situat la câţiva zeci de metri de Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău şi în imediata apropiere a unei aglomerate policlinici private din oraş.

La această situaţie s-a ajuns după ce, în urmă cu mai mulţi ani, în clădirea administrată de Primăria Zalău au fost aduşi romi şi alte persoane fără adăpost ce au trăit până în acel moment în punctele termice ori în alte spaţii improvizate din oraş. Treptat, pe acolo s-au aciuat şi alte persoane, din diverse colţuri ale ţării, unele monopolizând chiar băile de nivel din bloc – după cum a ieşit la iveală şi la un control recent făcut acolo de Direcţia de Asistenţă Socială Comunitară din cadrul Primăriei Zalău şi de Poliţia Locală.

Locatarii din zonă şi reprezentanţii policlinicii private din imediata apropiere a imobilului au făcut zeci de sesizări la Primărie, cerând să se ia măsurile necesare astfel încât zona să redevină una civilizată. Pentru că toate sesizările au rămas fără ecou, Primăria invocând, sec, că nu are soluţii, un ONG a decis să ceară ajutor şi mai… departe. Este vorba despre Asociaţia „Pro Adevăr”, care a trimis zilele trecute o nou sesizare pe adresa Primăriei Zalău, dar şi una tocmai către Guvernul României şi către premierul Victor Ponta. Asociaţia arată, în textul sesizării, că „este vorba despre existența unui focar de infecție generală având în vedere starea de degradare morală a locuitorilor blocului C3 dar și a degradării în care se găsește la acest moment blocul de locuințe C3 din Municipiul Zalău”.

Asociaţia indică drept vinovată pentru această situaţie Primăria Zalău: „Vă informez D.le prim-ministru, că blocul de garsoniere C3 din Municipiul Zalău se găsește în proprietatea Primăriei Municipiului Zalău și că această instituție a închiriat garsonierele unor persoane defavorizate (persoane predominant de etnie rromă, fără locuință dar și fără posibilități financiare-persoane fără un loc stabil de muncă!). Până la data efectuării anchetei noastre, Primăria Zalău nu a efectuat lucrări de reparații sau întreținere la locația bloc C3, deși există legat de blocul C3 blocul C4-un bloc cu patru etaje complet renovat pe banii publici de către Primăria Zalău și închiriat unor persoane care respectă normele legale de conduită socială! Blocul C3 putea foarte bine să fie renovat împreună cu blocul C4 – nu cunosc motivele care au stat la baza discriminării făcute!”.

Sesizarea semnalează şi presupuse infracţiuni care s-ar petrece în blocul respectiv, inclusiv practicarea prostituţiei: „În camerele închiriate locuiesc un număr oscilant de persoane care nu sunt din Municipiul Zalău, fiind găzduite de locatarii cu forme legale, în schimbul unor avantaje ocazionale- mâncare, băuturi alcoolice, (poate și droguri!), prostituție”.

Asociaţia cere premierului să dispună „măsurile legale care se impun pentru eradicarea focarului de infecție declanșat de locatarii blocului C3 din Municipiul Zalău. Sperăm că prin controlul care se va efectua la dispoziția Dvs. vom afla și noi – locuitorii Municipiului Zalău!-modul de cheltuire a banului public de către Primăria Municipiului Zalău”.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu