„Rânduiala săsească”, în expoziţie la Zalău

Expoziţia rămâne la Zalău până în 15 octombrie (foto afiş)

O inedită expoziţie ce redă spiritul comunităţilor săseşti din sudul Transilvaniei va fi vernisată marţi, 17 septembrie, la Galeria de Artă „Ioan Sima” din cadrul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău. Este vorba despre expoziţia „Rânduiala săsească”, organizată de Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Săsească „Emil Sigerus” din cadrul Complexului Naţional Muzeal ASTRA Sibiu.

„Este vorba de o expoziţie inedită care îndrăzneşte să recompună, prin intermediul patrimoniului, ca într-un puzzle, spiritul de ordine şi rânduială, considerate specifice comunităţilor săseşti din sudul Transilvaniei. Rânduială ca la saşi este o imagine ce a marcat peste veacuri memoria vizuală şi afectivă, transformându-se astăzi într-un clişeu imagologic”, precizează organizatorii.

În prim-plan este evidenţiat ansamblul arhitecturii tipice satului săsesc, cu biserica, şcoala şi casa parohială care dominau aşezarea şi cu gospodăriile ordonate de-a lungul drumurilor. „Spiritul de ordine al comunităţilor săseşti din sudul Transilvania devine vizibil pentru ceilalţi şi prin rânduiala mersului la biserică, purtatul straielor de sărbătoare, ordinea ocupării locurilor în biserică, prin rânduiala obiceiurilor familiale şi calendaristice, prin rânduiala bucăţilor de slănină din Turnul Slăninilor, dar şi prin rânduiala broderiilor şi a mobilierului pictat din camera cea bună”, spun reprezentanţii muzeului sibian.

Printre bunurile culturale selectate spre a fi expuse se numără semne de vecinătate, piese de port popular, textile de interior şi piese de mobilier pictat. Expoziţia este completată prin imagini sugestive, de arhivă şi din cercetările de teren, documente de arhivă şi texte bilingve.

Potrivit muzeografului Olimpia Mureşan, exponatele vor putea fi admirate la galeria din Zalău până la mijlocul lunii octombrie.

Distribuie:

Postaţi un comentariu