Primar prins de ANI că şi-a angajat mama în funcţia de consilier personal

Este primul primar sălăjean din actualul mandat găsit de ANI în conflict de interese

Un primar dintr-o comună din Sălaj este, potrivit Agenţiei Naţionale de Integritate, în conflict de interese de natură administrativă şi penală, după ce şi-a angajat mama ca şi consilier personal.

Potrivit unui comunicat de presă al Agenției Naționale de Integritate, este vorba despre Iuliu Claudiu Lazăr, primar al comunei Dragu. „Iuliu Claudiu Lazăr a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese de natură administrativă, întrucât, în calitate de Primar al Comunei Dragu, Judeţul Sălaj, a semnat contractul individual de muncă privind angajarea mamei sale în funcția de consilier personal al primarului, precum și fișa postului pentru aceasta, și, totodată, a emis și dispoziția de numire în funcție. Astfel, Iuliu Claudiu Lazăr  a încălcat dispozițiile art. 76, alin. (1) din Legea nr.161/2003, potrivit cărora „primarii […] sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său […]” – se arată în comunicatul ANI.

Reprezentanţii agenţiei spun că primarul din Sălaj a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare. În condiţiile în care constatările ANI vor fi confirmate de o instanţă de judecată printr-o decizie definitivă şi irevocabilă, primarul riscă decăderea din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică  […]  pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Iuliu Claudiu Lazăr este membru PNL şi a fost ales primar în iunie 2012, el urmându-i în funcţie tocmai mamei sale, pe care a angajat-o apoi ca şi consilier personal. Contactat telefonic, responsabilul cu comunicarea din cadrul PNL Sălaj, Paul Maghiu, a declarat că, cel mai probabil, colegul său va ataca în instanţă rezoluţia ANI. „Mai mult, angajarea doamnei Lazăr nu a fost făcută pe considerente de ordin personal, ci pentru că ea a ocupat timp de două mandate funcţia de primar al comunei şi pe cea de secretar, experienţa sa în administraţie putând fi în acest fel valorificată”, a precizat Maghiu.

Distribuie:

Postaţi un comentariu