Premieră în Sălaj: Doi poliţişti au refuzat o mită de 3.000 de euro

Reprezentaţii IPJ, ai Parchetului şi au DGA au prezentat cazul într-o conferinţă de presă

Incidentul a avut loc în cursul zilei de miercuri, 24 iulie, după ce un echipaj de poliţie rutieră de la Poliţia Oraşului Jibou a oprit  în trafic o autoutilitară a cărei încărcătură depăşea gabaritul autorizat. Pentru că nu avea documente pentru marfa transportată, şoferul, împreună cu soţia sa, au încercat să cumpere indulgenţa poliţiştilor oferindu-le 3.000 de euro.

Cazul, o premieră pentru Sălaj, a fost prezentat joi, într-o conferinţă de presă, de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, Tincuţa Dumuţa. Potrivit acesteia, şoferul autobasculantei este Iancu G., de 41 de ani, din localitatea clujeană Gilău. În momentul în care a fost oprit în trafic de către cei doi poliţişti din Jibou, acesta o avea alături în cabina autoutilitarei pe soţia sa, în vârstă de 41 de ani.

„Când au verificat documentele pentru marfa transportată, respectiv deşeuri neferoase, poliţiştii au constatat existenţa unor nereguli, motiv pentru care conducătorul auto a fost invitat la sediul poliţiei pentru lămurirea acestora. În timpul discuţiilor purtate la Poliţia Oraşului Jibou, cei doi i-au propus unuia dintre poliţişti, în repetate rânduri, diferite „recompense”, pentru a scăpa de această problemă, însă au fost refuzaţi”, a precizat purtătorul de cuvânt.

Pentru că cei doi clujeni, care erau proprietarii autoutilitarei, au devenit din ce în ce mai insistenţi în aceste propuneri, poliţiştii au decisă să sesizeze Serviciul Judeţean Anticorupţie. După câteva ore, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj şi cu sprijinul Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul IPJ Sălaj, a fost organizat un flagrant.

Potrivit procurorului Bogdan Chiş, în timpul flagrantului, cei doi soţi nu numai că au promis acea sumă de bani, de 3.000 de euro, ci teancul de bancnote chiar a fost pus pe masa din biroul în care aceştia erau anchetaţi de poliţişti. Ei au fost reţinuţi pentru 20 de ore, iar în cursul zilei de joi au fost prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, instanţa admiţând cererea. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, soţii din Gilău riscă o pedeapsă cu închisoarea de la şase luni la şapte ani.

Potrivit subcomisarului Macel Porumb, reprezentantul Serviciului Judeţean Anticorupţie din cadrul DGA, este primul caz de acest gen din Sălaj, în care poliţişti denunţă tentativa unor persoane de a le oferi mită. Cazul este cu atât mai special cu cât suma este una impresionantă, mai ales pentru doi poliţişti tineri, cum sunt cei de la Jibou. Unul dintre ei a absolvit în 2011 Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, fiind încadrat în sistem începând cu 1 ianuarie 2012.

Distribuie:

Postaţi un comentariu