Peste 900 de absolvenţi au solicitat indemnizaţie de şomaj

Anul trecut, în evidenţele AJOFM au fost înregistraţi 1.191 de absolvenţi

Peste 900 de absolvenţi din Sălaj s-au înregistrat, până în prezent, în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Sălaj, ca persoane în căutarea unui loc de muncă, 342 dintre ei beneficiind deja de un ajutor financiar în valoare de 250 de lei lunar.

‘Până la finalul lunii septembrie au solicitat înregistrarea ca persoane în căutare de loc de muncă un număr de 940 absolvenţi ai promoţiei 2013, din care 461 beneficiază de indemnizaţie de şomaj’, a declarat joi  Florica Breban, purtător de cuvânt al AJOFM Sălaj.

Potrivit sursei citate, 744 dintre aceştia sunt absolvenţi ai învăţământului liceal şi postliceal, 166 cu studii universitare şi 30 absolvenţi ai nivelului primar, gimnazial şi profesional.

Acest tip de indemnizaţie de şomaj se acordă doar la cerere, iar cei care doresc să o obţină trebuie să se prezinte la sediul AJOFM cu actul de identitate în original şi copie, certificatul de naştere, tot în original şi copie, adeverinţă medicală cu menţiunea că persoana este ‘aptă de muncă’, cu o adeverinţă de la Administraţia Financiară din care să rezulte faptul că nu realizează venituri, dar şi cu actul de absolvire a formei de învăţământ, în original şi copie.

Statisticile AJOFM Sălaj indică faptul că, în cursul anului trecut, în evidenţele instituţiei au fost înregistraţi 1.191 de absolvenţi din care cei mai mulţi – 829 cu studii medii, 325 cu studii superioare şi 37 absolvenţi de şcoli de arte şi meserii.

Conform legislaţiei în vigoare indemnizaţia se acordă absolvenţilor pe o perioadă de şase luni, iar în situaţia în care aceştia reuşesc să se angajeze în perioada de acordare, cu program normal de lucru, pentru mai mult de un an, beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat. Acest drept se solicită în termen de maxim 60 de zile de la expirarea celor 12 luni, de la data angajării.

La finele lunii septembrie în Sălaj erau înregistraţi 5.156 şomeri, rata şomajului fiind de 4, 91%.

Distribuie:

Postaţi un comentariu