PDL cere ca impozitul pe veniturile din agricultură să rămână la bugetele locale

Lucian Bode, la conferinţa de presă de azi alături de purtătorul de cuvânt al PDL Sălaj, Claudiu Bîrsan

Parlamentarii PDL au depus spre dezbatere şi aprobare o propunere legislativă pentru modificarea Codului Fiscal prin care propun ca impozitul pe veniturile din activităţile agricole să rămână la bugetele locale.

Deputatul sălăjean Lucian Bode, unul dintre semnatarii proiectului de modificare a Codului Fiscal, a explicat vineri, într-o conferinţă de presă, că PDL nu a fost de acord din start cu introducerea acestui impozit, dar dacă el tot se aplică măcar să rămână la bugetele locale.

Democrat-liberalul apreciază că o astfel de măsură ar duce şi la o mai bună colectare a acestui tip de impozit, pentru că primarii ar fi direct interesaţi să se asigure că banii ajung la bugetul local, nu ca acum, când ei sunt colectaţi de primării doar pentru a fi viraţi, integral, către bugetul de stat. Bode estimează că, la nivel naţional, impozitul pe veniturile din activităţile agricole ar suplimenta bugetele locale cu aproximativ 500 de milioane de lei anual.

Referitor la iniţiativa similară a Asociaţiei Comunelor din România, care a cerut Guvernului ca măcar o parte din acest impozit să rămână la bugetul local, Lucian Bode consideră că ea este salutară, dar este de părere că primarii de comune s-au lăsat amăgiţi de premierul Victor Ponta. „Promisiunile făcute de Victor Ponta primarilor sunt pure amăgiri. Dacă voia să le accepte cererea, o putea face chiar a doua zi printr-o ordonanţă de urgenţă”, a declarat el.

Deputatul PDL spune că, împreună cu colegii săi din Parlament a avut o întâlnire cu premierul pe acestă temă, la care acesta s-a angajat să susţină această iniţiativă. „Sperăm că domnia sa se va ţine de cuvânt. Mai mult, îi crem domnului Victor Ponta ca adoptarea acestei propuneri legislative să nu conducă la o diminuare a sumelor sau cotelor defalcate ce revin administraţiilor locale”. A completat el.

Potrivit lui Bode, proiectul a fost depus luni, 16 septembrie, în Parlament, pe procedură de urgenţă. El va sta 45 de zile în Senat, Camera Deputaţilor fiind cameră decizională. Dacă va fi adoptată, modificarea s-ar putea aplica din 2014.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu