Patru zile de festival roman la Zalău şi Porolissum

Sâmbătă, în grădina Colegiului Naţional 'Silvania' Zalău vor avea loc demonstraţii de lupte între daci şi romani / Sursa foto: adevarul.ro

Membrii mai multor trupe de reconstituire istorică din ţară şi din Ungaria, echipaţi asemeni soldaţilor romani se vor ‘înfrunta’, la finalul acestei săptămâni, cu echipe costumate în luptători daci, la Zalău şi la castrul roman de la Moigrad, în cadrul celei de-a IX-a ediţii a Festivalului Roman Zalău Porolissum.  Evenimentul se va desfăşura la Zalău şi la castrul roman de la Moigrad, pe parcursul a patru zile, de joi, 5 septembrie, până duminică.

Printre trupele de reconstituire istorică participante la festival se numără: ‘Savaria Legio XV Apollinaris’ din Ungaria, ‘Virtus Antiqua’ din Cluj Napoca, ‘Garda Apulum – Legiunea XIII Gemina’ a Muzeului Naţional al Unirii de la Alba Iulia, ‘Cohors III Campestris’ şi ‘Lupii Daciei’ din Zalău.

Festivalul va debuta joi, la sediul primăriei Zalău, cu lansarea schiţei monografice ‘Zalău – un oraş la frontiera de nord – vest a Transilvaniei’, autori N. Gudea şi V. Părău, urmată de proiecţia filmului documentar realizat în cadrul proiectului ‘Promovarea Festivalului Roman Zalău Porolissum – instrument de promovare a siturilor arheologice locale’.

Programul include vineri o paradă a costumelor istorice, ce va avea loc pe principalul bulevard din Zalău, urmată de deschiderea oficială a Festivalului, prezentarea trupelor participante, spectacole de dans, muzică şi teatru.

Tot vineri va avea loc o conferinţă interdisciplinară cu tema ‘Siturile arheologice din România – între valoare istorică şi dezvoltare economică’ şi lansarea schiţei monografice ‘Zalău – un oraş la frontiera de nord-vest a Transilvaniei’.

Sâmbătă, 7 septembrie, în grădina Colegiului Naţional ‘Silvania’ Zalău vor avea loc demonstraţii de lupte între daci şi romani, dansuri dacice şi romane, ritualuri antice, lupte de gladiatori, prezentări de armament şi tactici militare antice, spectacole de teatru antic şi demonstraţii de trageri cu arcul.

În seara zilei de sâmbătă vor concerta, la Zalău, trupa Ad Hoc şi formaţia germană de metal simfonic Haggard.
Programul ultimei zi a festivalului, duminică, se va derula în castrul roman de la Porolissum şi va include, printre altele, lupte de gladiatori, demonstraţii şi concursuri de tras cu arcul şi aruncarea suliţei, dar şi ‘bătălie’ în care vor fi implicate toate trupele prezente la eveniment.
Proiectul ‘Promovarea Festivalului Roman Zalău Porolissum – instrument de promovare a siturilor arheologice din Municipiul Zalău’, finanţat prin Programul Operaţional Regional, Axa 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, se derulează până în luna octombrie a acestui an şi beneficiază de un buget total de 1, 029 de milioane de lei, din care 809.300 de lei reprezintă valoarea eligibilă.

Unul dintre principalele obiective al proiectului este promovarea Festivalului Roman Zalău Porolissum ca instrument de punere în valoare a siturilor arheologice de provenienţă romană din municipiul Zalău, prin participarea la târguri de turism, organizarea de evenimente culturale, ştiinţifice şi sportive, dezvoltarea de produse de marketing specifice activităţii de promovare turistică, dezvoltarea unui centru turistic virtual al municipiului Zalău şi a zonelor înconjurătoare sub forma unei pagini de internet.

De asemenea, printre obiective se înscrie creşterea numărului de turişti şi evaluarea impactului proiectului asupra evoluţiei pieţei turistice locale.

În cadrul proiectului, o primă ediţie a avut loc în septembrie 2012, însă manifestarea a fost iniţiată anterior, de Primăria Municipiului Zalău şi Consiliul Local Zalău, încă din 2005, desfăşurându-se anual, cu finanţare de la bugetul local.

Distribuie:

Postaţi un comentariu