În Sălaj se poartă… incestul. În cele mai multe cazuri de viol victima şi agresorul sunt rude

Fetiţele sunt cel mai frecvent victime ale violatorilor, unii dintre ei rude apropiate

Taţi care îşi violează fiicele, fii care îşi bat joc de propriile mame. Sunt repere ale unei realităţi triste ale Sălajului de azi, desprinse de pe rolul instanţelor de judecată.

Cel mai recent caz de incest devenit public în Sălaj este cel al unor fraţi din localitatea Plopiş, care, pe parcursul anului 2011, când fata avea 15 ani, iar băiatul 17, au întreţinut relaţii sexuale în urma cărora în 2012 s-a născut o fetiţă. Un dosar în care cei doi sunt acuzaţi de incest a fost înregistrat luna aceasta pe rolul Judecătoriei Şimleu Silvaniei, după ce Pirmăria Plopiş s-a autosesizat în urma declaraţiilor făcute de tânără prin sat, potrivit cărora tatăl fetiţei sale ar fi propriul frate.

Tot la Judecătoria Şimleu Silvaniei a fost înregistrat, anul acest, un alt dosar de incest, în care un bărbat, pe nume Vasile Retean, este judecat după ce în perioada 2010 – 2012 şi-ar fi violat în mai multe rânduri fiica minoră, acum în vârstă de 18 ani.

Cea mai recentă condamnare într-un astfel de caz este cea a lui Dumitru Hara, un bărbat de 48 de ani din Sânmihaiu Almaşului, şi-a obligat nepoata de numai 10 ani să întreţină cu el o partidă de sex oral. Potrivit procurorilor care au anchetat cazul, fapta s-a petrecut în data de 4 aprilie, partea vătămată fiind o fetiţă de 10 ani, fiica verişoarei primare a violatorului. Din cercetările făcute de oamenii legii rezultă că fapta a fost descoperită de un martor, care a intrat în casă în momentul sau imediat după producerea ei, anunţând-o imediat pe mama fetiţei. Aceasta a făcut plângere la poliţie, iar bărbatul, în vârstă de 48 de ani, necăsătorit şi fără antecedente penale, a fost reţinut şi apoi arestat preventiv. El a fost condamnat zilele trecute la şase ani şi opt luni de închisoare cu executare.

Un caz cutremurător de viol “în familie” s-a petrecut la sfârşitul anului 2011, în comunitea de romi din localitatea Ileanda, unde o fetiţă de numai cinci ani a fost violată de fratele său vitreg, în vârstă de 14 ani. Potrivit primarului comunei, Petru Satmari, ambii copii proveneau din familii dezorganizate de etnie romă. „Tatăl copilei o plasează când la o familie, când la alta. Când s-a întâmplat fapta am înţeles că fata stătea în locuinţa băiatului, pentru că acum tatăl ei stă cu mama băiatului. E un balamuc ţigănesc acolo”, spune primarul precizând că părinţii fetei au reclamat violul abia după două săptămâni şi jumătate de la producerea lui.

Un alt caz a şocat opinia publică la în decembrie 2011, când un bărbat de 39 de anidin localitatea Aleuş, comuna Halmăşd, şi-a violat cu sălbăticie propria mamă. Bărbatul locuia în casa părintească din Aleuş împreună cu mama sa, iar potrivit anchetatorilor în seara cu pricina violatorul s-a întors acasă ameţit de băutură şi s-a luat la harţă cu cea care i-a dat viaţă. Nu a fost de ajuns că a agresat-o, fizic şi verbal, că fiul dezaxat a trecut la o faptă strigătoare la cer: şi-a violat cu sălbăticie mama. A doua zi, femeia l-a reclamat la poliţie. Bărbatul a fost judecat pentru viol şi incest şi a fost condamnat la cinci ani de închisoare.

Departe de imaginea bunicului protector, care spune nepoţilor poveşti şi îi leagănă pe braţe, Alexandru Groze, un bătrân de 68 de ani din localitatea Subcetate, comuna Valcău de Jos, a fost acuzat că ar fi violat-o de mai multe ori pe nepoata sa vitregă, în vârstă de numai 10 ani. Bunicul violator a ajuns în atenţia organelor de anchetă anul trecut, după ce fetiţa a fost dusă de mama ei la ginecolog – pentru o problemă de sănătate – ocazie cu care medicul i-a spus mamei că fiica ei nu este virgină. Forţată de împrejurări, fetiţa i-a spus mamei ce s-a întâmplat, şi anume că din august şi până în momentul descoperirii oribilei fapte (la începutul acestui an), bătrânul, profitând de absenţa părinţilor fetiţie de acasă, a obligat-o pe aceasta să întreţină în mai multe rânduri relaţii sexuale cu el. Bătrânul era bunicul vitreg al fetiţie, fiul acestuia fiind tatăl vitreg al victimei. Familia fetiţei locuiau împreună cu bătrânul în localitatea Subcetate, comuna Valcău de Jos.

Distribuie:

Postaţi un comentariu