Halucinant: De ce nu-şi mută Rezervele Statului cărbunii de pe terenul TenarisSilcotub

Aproape 50.000 de tone de cărbune sunt depozitate pe terenul Tenaris

Dintr-un răspuns formulat de ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, la interpelarea făcută de senatorul Gheorghe Pop, aflăm că motivul pentru care o instituţie a statului, în speţă Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, refuză să îşi mute rezerva de cărbune de pe un teren privat, blocând investiţia programată acolo, este costul prea mare al transportului.

 „Neridicarea stocului de cărbune aflat pe terenul aparţinând SC Silcotub Zalău SA s-a datorat faptului că transportului produsului implică cheltuieli foarte mari comparativ cu preţul cărbunelui energetic, având în vedere că, în prezent, pentru locaţia respectivă nu mai există posibilitatea transportului feroviar, ci doar rutier”, se precizează în răspunsul postat pe site-ul Senatului României, semnat pe Radu Stroe.

Ministrul mai precizează că „valoarea de înregistrare în contabilitate a produsului, inclusiv TVA, este de 1.857.768 de lei, în timp ce costul estimativ al transportului pe o distanţă de 155 de kilometri este de 4.468.000 de lei”. Vorbim de 49.940 de tone de lignit depozitate pe terenul cumpărat în 2011 de TenarisSilcotub, pentru care Ministerul Afacerilor Interne caută, până acum fără prea mult succes, clienţi în zonă.

Terenul respectiv, în suprafaţă de 10.322 de metri pătraţi, a fost cumpărat de multinaţională de la Uzina Electrică, societate aflată în subordinea Consiliului Local. „Deşi proprietarul terenului, Uzina Electrică, a înştiinţat ANRSPS cu privire la vânzarea proprietăţii, aceasta din urmă nu a ridicat nici până la această dată stocul de cărbune depozitat pe terenul în cauză, cu toată că există o sentinţă definitivă şi executorie pronunţată de secţia civilă a Tribunalului Sălaj în 23 iunie 2011”, precizează senatorul în interpelare.

În aceeaşi sentinţă – se mai arată în interpelare – ANRSPS este obligată de instanţă să plătească, începând cu 1 iulie 2010, despăgubiri în cuantum de 1.619 pe zi reprezentând pierderi pentru nevalorificarea terenului, precum şi suma de 865 de lei pe zi reprezentând cheltuielile cu personalul de pază, prevenirea şi stingerea incendiilor.

Vorbim, aşadar, despre sume importante, de peste 1, 7 milioane de lei, pentru pierderile pentru nevalorificarea terenului, respectiv de aproape un milion de lei – pentru plata personalului de pază.

Senatorul Gheorghe Pop spune că „investitorul este dispus să renunţe la toate aceste despăgubiri pe care instanţa le-a hotărât, în schimbul eliberării şi ecologizării terenului, astfel încât să poată demara cât mai urgent investiţia pe care şi-a propus-o”.

Contactaţi de noi, reprezentanţii companiei au confirmat existenţa acestei probleme.

“În ianuarie 2012, TenarisSilcotub a achiziţionat de la Uzina Electrică un teren situat în vecinătatea facilităţilor sale, în intenţia de a-l folosi pentru dezvoltarea activităţilor. La momentul preluării terenului ni s-au cesionat şi drepturile privind executarea Sentinţei Civile din iunie 2011, emisă de Tribunalul Sălaj, privind obligarea  Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale la ridicarea cărbunelui şi ecologizarea suprafeţei. Deşi există o sentinţă civilă şi irevocabilă, compania noastră nu poate uza pe deplin drept de calitatea sa de proprietar, realizarea oricărei investiţii pe acest teren fiind obstrucţionată”, precizează Olivera Iezdimir, responsabilul cu comunicarea al companiei.

Distribuie:

Postaţi un comentariu