Fazanii, mistreţii şi iepurii, principalele specii de vânat din judeţ

Peste 1.500 de fazani există pe fondurile de vînîtoare din Sălaj. Sursa foto: impactingorj.com

Peste 1.500 de fazani, aproape 500 de iepuri şi 460 de mistreţi au fost vânaţi, în 2012, pe cele 33 de fonduri de vânătoare din Sălaj, potrivit reprezentanţilor Inspecţiei Silvice şi de Vânătoare Zalău.

‘În Sălaj există 33 de fonduri de vânătoare, cu 12 gestionari, dintre cere doi din judeţul Cluj iar diferenţa din judeţul nostru. În 2012, vânătorii au recoltat, la nivel de judeţ: 460 mistreţi, 484 iepuri, 1.552 fazani, 258 căpriori şi şase cerbi carpatini. Numărul vânătorilor străini care au fost anul trecut în Sălaj este nesemnificativ’, a precizat, pentru AGERPRES, Florin Barbulovici, responsabil cu activitatea de vânătoare în cadrul Inspecţiei Silvice şi de Vânătoare Zalău.

Potrivit sursei citate, cotele de vânăt care pot fi recoltate sunt mai mari decât cele de anul trecut, cu o creştere semnificativă la mistreţ, respectiv 591 de exemplare, specia amintită provocând pagube însemnate în culturile de cartof şi de porumb ale sălăjenilor.

‘Sezonul de vânătoare la mistreţ debutează chiar astăzi, dar s-au recoltat mistreţi şi în extrasezon, deoarece au provocat pagube în special la cartofi, iar acum la porumb. Şi acum mergem pe teren la evaluări ale pagubelor produse de mistreţi în culturile de porumb’, a precizat sursa citată.

Pentru celelalte specii importante de vânat, cotele pentru 2013 sunt: 592 iepuri, 1.923 fazani, 330 căpriori şi 14 cerbi carpatini.

Potrivit Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Sălaj, în Sălaj există 1.136 de deţinători de arme de vânătoare.

Nu toţi vânătorii practică această activitate în mod legal însă, în condiţiile în care trebuie achitată anual o cotizaţie stabilită de administratorul fondului de vânătoare. Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, ce administrează 19 din cele 33 de fonduri de vânătoare din Sălaj, percepe o cotizaţie de 1.200 de lei. În cazul vânătorii la cerb, la costul vânătorii se adaugă o autorizaţie individuală, în sumă de 2.500 de lei, respectiv 400 de lei pentru căprior.

La începutul acestui an, un număr de şapte persoane din judeţul Satu Mare şi trei din Sălaj au fost cercetate de poliţişti pentru braconaj, după ce sătmărenii au împuşcat un mistreţ fără a avea dreptul să vâneze pe raza judeţului, iar sălăjenii au fost surprinşi pe un fond cinegetic, cu o armă, fără autorizaţie de vânătoare.

În 2012 au mai fost semnalate câteva cazuri de braconaj, într-unul dintre acestea preşedintele şi vicepreşedintele unei asociaţii de vânătoare din Dej, ce administrează în localitatea Băbeni, din judeţul Sălaj, fiind surprinşi în flagrant chiar după ce împuşcaseră un cerb fără a deţine autorizaţie de vânătoare.

Într-un alt caz de braconaj din 2012, doi bărbaţi din localitatea Cehu Silvaniei au fost condamnaţi de Judecătoria Zalău la plata a 4.000 de euro despăgubiri şi un an de închisoare cu suspendare după ce au ucis o căprioară care a ajuns întâmplător în curtea unuia dintre ei ce locuieşte lângă o pădure.

Distribuie:

Postaţi un comentariu