Evreii din Sălaj sărbătoresc începutul Anului Nou

Evreii sărbătoresc începutul Anului Nou

Sinagoga din Şimleu Silvaniei va găzdui miercuri, 4 septembrie, o ceremonie prin care membrii comunităţii iudaice din Sălaj vor marca începutul Anului Nou pentru evreii de pretutindeni.

Anul Nou Evreiesc sau Rosh Hashana, în limba iudaică, este o sărbătoare de toamnă.  Daniel Stejeran, directorul Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord ce funcţionează în incinta sinagogii din Şimleu, spune că rugăciunile rostite la acesta mare sărbătoare sunt în mare parte dedicate recunoaşterii lui Dumnezeu ca Rege şi Judecător asupra oamenilor, pentru că numai cu această recunoaştere putem începe căinţa. Mai mult, există diverse obiceiuri care sunt menite să  îndrepte atenţia înspre scopul sărbătorii. Cel mai important obicei este, suflatul din Şofar. Legile din Mişna stipulează faptul că orice corn de animal (berbec, antilopă), exceptând pe cel de vacă poate fi folosit ca Şofar de Rosh Hashana. Unul din motivele pentru care cornul de vacă este interzis este în legătură cu viţelul de aur.  Într-o perioadă mai târzie, cornul de berbec a fost preferat pentru a chema comunitatea la slujbă. Este considerat o onoare a se folosi un Şofar curbat ca simbol al omului aplecat în faţa lui Dumnezeu

Ca atare, sunetul Şofarului are menirea să atragă atenţia asupra faptului că Rosh Hashana se apropie, trebuie să amintească oamenilor să se întoarcă la Dumnezeu.

Pe vremuri existau diverse obiceiuri menite să înfăţişeze scopul sărbătorii. Se măncau mere şi miere pentru a semnifica anul dulce care urmează să înceapă. Se mănca un fruct nou, fapt menit să  dea un alt înţeles, că a început un An Nou.

Evenimentul din 4 septembrie este organizat de Comunitatea Evreilor din Sălaj împreună cu președintele acesteia, Dan Has, la ceremonie fiind invitaţi şi cei care nu fac parte din această comunitate dar care vor să afle mai multe despre semnificația acestei mari sărbători, dar şi  câteva elemente și aspecte specifice din tradiția și religia evreiască.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu