Danezii şi englezii se vor „îndulci” cu miere din Sălaj

Pachetul exclusivist se vinde cu 365 de euro / Foto: Fundaţia Agapis

Mierea apicultorilor de pe Valea Barcăului, judeţul Sălaj, procesată şi ambalată de o întreprindere socială deschisă acolo de Fundaţia „Agapis”, va ajunge de săptămâna viitoare pe mesele danezilor şi englezilor.

Mierea de pe Valea Barcăului, devenită deja un soi de brand al Sălajului după ce Fundaţia „Agapis”, care procesează produsele apicole din zonă într-o făbricuţă deschisă la Valcău, a promovat-o la mai multe târguri internaţionale, va fi vândută de săptămâna viitoare în magazine din Danemarca şi Marea Britanie. Vestea ne-a dat-o Alin Prunean, directorul Fundaţiei „Agapis”, cel care şi-a făcut din promovarea delicateselor făcute din mierea de pe Valea Barcăului un scop în viaţă. „Danemarca este o piaţă interesantă, unde produsele sănătoase, naturale, sunt apreciate”, spune Prunean, precizând că pe lista produselor care se vor vinde în magazinele de acolo se vor număra mierea cu nucă şi propolis, mierea cu scorţişoară, mierea cu polen şi propolis, dar şi un produs conceput recent la Valcău şi care, probabil, este singular pe piaţă: miere cu cacao. Tot de săptămâna viitoare, produsele apicole de la Valcău vor ajunge şi în Marea Britanie.

Promovarea produselor apicole din Sălaj nu se opreşte aici. Alin Prunean spune că la începutul lunii septembrie este programată deschiderea unui magazin online, unde amatorii de astfel de delicatese şi le vor putea comanda printr-un simplu click.

 

Făbricuța din fosta primărie

Locul în care iau naştere aceste delicatese este o făbricuţă deschisă în Valcău de Jos în 2011 de Fundaţia „Agapis”, care a câştigat o finanţare în urma participării la competiţia naţională „Beneficii economice din investiţii sociale“ organizată de către Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Cu banii obţinuţi de acolo, cu ajutor de la un sponsor şi cu sprijinul Primăriei Valcău, care a concesionat spaţiul pentru 49 de ani, făbricuţa a fost pusă pe picioare. Amenajată în fosta clădire a primăriei, făbricuţa cu trei angajaţi ascunde şi alte delicatese, 100 la sută naturale: miere cu polen şi propolis, miere cu nucă şi propolis, miere cu prune uscate, miere cu scorţişoară sau cuişoare, prune uscate umplute cu miez de nucă, miere cu chilli, miere cu cafea şi, mai nou, şi miere cu cafea. Totul ambalat în cutii pe care scrie, cu mândrie locală, „Valea Barcăului“.

„Este o reţetă despre cum micii producători locali ar trebui să se promoveze singuri, despre cum ar trebui să meargă ei direct la beneficiari, nu să aştepte să vină intermediarii la ei. Este, dacă vreţi, o lecţie despre respectul faţă de natură, faţă de sănătate, faţă de calitate“, explică Alin Prunean, directorul executiv al Fundaţiei „Agapis“, care a pus fabrica pe picioare.

 

Materie primă sută la sută locală
            De la mierea pusă în borcane, până la nucile de umplut prunele uscate, totul este produs la Valcău ori în satele din împrejurimi. Mierea este cumpărată de la Papp Miklos, un localnic care stăpâneşte tainele apiculturii de 50 de ani. În vârstă de 68 de ani, vălcăuanul are grijă de peste 200 de familii de albine şi este acum liniştit ştiind că are cine să-i cumpere mierea.

Şi mâna de lucru este tot locală. Pentru Ecsedi Maria, deschiderea fabricii a venit ca o mană cerească. „Am lucrat la Şimleu, la Filatura, dar s-a închis şi am intrat în şomaj. În zonă nu ai, efectiv, unde să te angajezi – sunt doar două ABC-uri, dispensarul, şcoala şi primăria“, povesteşe femeia de 48 de ani, care are doi copii şi are grijă şi de mama sa.

Pe lângă promovarea producătorilor locali, fabrica de la Valcău a fost deschisă şi pentru a crea locuri de muncă într-o zonă în care investiţiile sunt aproape inexistente.

 

Produs exclusivist

Mierea de pe Valea Barcăului este promovată şi ca şi produs exclusivist, ambalată în recipiente unicat şi vândută la un preţ de aproape 400 de euro pachetul (recipient din sticlă argintat, realizat manual şi înseriat de un cunoscut meşter din Sibiu, alături de o linguriţă de argint masiv cu logoul zonei şi de un suport de stejar făcut de un meşter din Cluj şi lustruit cu ceară de albine de o tânără artistă locală).

Mierea din Sălaj a ajuns şi în mâinile prinţului Charles, care a primit de la Alin, în 2010, un coş cu produse apicole şi fructe uscate de la Valcău. Moştenitorul Coroanei Britanice ar fi trebuit să ajungă anul acesta în Sălaj, pentru a vedea cu ochii săi de unde provin aceste produse, însă programul vizitei sale în România nu i-a permis, se pare, să vină şi aici.

Distribuie:

Postaţi un comentariu