Cum aruncă Ministerul Justiţiei la gunoi o investiţie de 2, 5 milioane de euro

La inaugurarea din 2008 au fost prezenţi lideri importanţi ai magistraturii româneşti

Judecătoria Jibou şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Jibou, pentru care în noiembrie 2008 s-a dat în folosinţă un impunător sediu, în valoare de aproximativ 2, 5 milioane de euro, ar putea fi închise în curând, în urma unui demers al Ministerului Justiţiei de raţionalizare a instanţelor de judecată.

La vremea inaugurării sediului Judecătoriei Jibou, reprezentanţii Ministerului Justiţiei informau, printr-un comunicat de presă, că înfiinţarea acestei instanţe şi, implicit, construcţia noii clădiri erau necesare pentru a decongestiona activitatea supraîncărcată a Judecătoriei Zalău.

„Înfiinţarea Judecătoriei Jibou va asigura accesul mai facil la justiţie al locuitorilor Văii Someşului, care, în prezent, sunt obligaţi să schimbe două mijloace de transport pentru a ajunge la instanţa din municipiul Zalău. Ca urmare a punerii în funcţiune a Judecătoriei Jibou, se estimează o descongestionare cu peste 20% a activităţii Judecătoriei Zalău: în primul semestru al acestui an, instanţa din Zalău a înregistrat o încărcătură de peste 800 de cauze pe judecător, dublu faţă de media naţională”, informa, la acea vreme, departamentul de comunicare al ministerului.

Acum însă, într-un răspuns formulat de secretarul de stat Florin Aurel Moţiu, la o interpelare făcută pe această temă de senatorul sălăjean Gheorghe Pop, oficialii Ministerului Justiţiei susţin un punct de vedere diametral opus şi anume că „raţionalizarea instanţelor judecătoreşti cu volum mic de activitate (cum este şi cea de la Jibou – n.a.) va avea efecte beneficie asupra eficientizării sistemului judeciar”. Oficialii din minister au uitat, se pare, şi de supraîncărcarea activităţii Judecătoriei Zalău, pentru că în acelaşi răspuns se precizează că „modalitatea corespunzătoare scopului şi criteriilor urmărite în procesul de raţionalizare este desfiinţarea acesteia (a Judecătoriei Jibou – n.a.), cu rearondarea localităţilor din circumscripţie la Judecătoria Zalău.

Vorbim, în general, despre localităţile din comunele cele mai îndepărtate de Zalău, cum sunt Zalha, Poiana Blenchii, Ileanda, Lozna, Letca, Dragu, ai căror locuitori ar avea de parcurs, până în reşedinţa de judeţ, chiar şi 100 de kilometri. Acest aspect este subliniat în interpelare şi de senatorul Gheorghe Pop, care precizează că „dacă cele două instituţii (judecătoria şi parchetul) nu vor mai exista la Jibou, locuitori precum cei din comunele Gâlgău, Ileanda ori Zalha ar avea de parurs peste 100 de kilometri ca să ajungă la Judecătoria Zalău”.

Senatorul aduce în atenţia şi problema investiţiei făcute în sediul Judecătoriei Jibou, estimată la aproximativ 2, 5 milioane de euro. „Costuri foarte mari pentru un proiect care acum este aruncat, pur şi simplu, la gunoi”, subliniază el.

jobou3

Propunerea de desfiinţare a Judecătoriei Jibou, alături de alte 29 de instanţe cu activitate mai redusă din ţară, aparţine unui grup de lucru interinstituţional, care, potrivit răspunsului la interpelare, are şi o altă „surpriză” pentru sălăjeni: o eventuală desfiinţare şi a Judecătoriei Şimleu Silvaniei.

„Prin desfiinţarea şi regândirea circumscripţiilor teritoriale în varianta propusă, se echilibrează volumul de activitate între judecătoriile rămase în funcţiune în judeţul Sălaj, respectiv Zalău şi Şimleu Silvaniei, ultima unitate aflată de asemenea în dezbaterea grupului datorită volumului redus de activitate”.

Reprezentanţii Tribunalului Sălaj spun că nu au ştiinţă să fie propusă spre desfiinţare şi Judecătoria Şimleu Silvaniei, cu atât mai mult cu cât o rearondare a celor 20 de comune de pe Valea Someşului la Judecătoria Zalău ar supraîncărca foarte tare activitatea instanţei din Zalău.

„Noi ştiam de o variantă în care acele comune vor fi arondate parţial la Zalău, parţial la Şimleu. Nu se poate să rămânem cu o singură judecătorie în tot judeţul!”, precizează judecătoarea Claudia Tomşa, purtătorul de cuvânt al instanţei judeţene.

Distribuie:

Postaţi un comentariu