Noul an școlar vine cu schimbări

Evaluări la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, şi o pondere mai mare a mediei de la Evaluarea Naţională în media de admitere la liceu. Sunt principalele noutăţi cu care vor avea de-a face elevii şi profesorii în anul şcolar 2013 – 2014.

Potrivit informaţiilor primite de la purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al judeţului Sălaj, Marcel Lucaciu, în anul școlar 2013-2014 vor fi elaborate planuri de măsuri remediale și vor avea loc evaluările la clasele a II-a, a IV-a, a VI-a. Astfel de evaluări au avut şi în ultimii doi ani şcolari, dar numai în şcoli pilot, selectate la nivel naţional. Din acest an şcolar, de aceste evaluări vor avea parte absolut toţi elevii din aceste clase.

„Evaluările vor fi realizate pe baza unor broșuri ce vor fi distribuite fiecărui elev în parte şi care vor conține inclusiv testele de evaluare. Deocamdată, nu s-a stabilit calendarul acestor evaluări”, precizează purtătorul de cuvânt.

O altă noutate este faptul că, din acest an şcolar, va fi organizată o simulare la clasa a XI-a, pregătitoare pentru examenul de bacalaureat de la finele clasei a XII-a, explică Marcel Lucaciu. Se menţin şi simulările la clasele a VIII-a şi a XII-a, noutatea fiind că pentru fiecare nivel subiectele nu vor mai fi evaluate la nivelul judeţului, ci vor fi subiecte unice, elaborate de Consiliul Naţional de Evaluare şi Examinare. Fiind vorba despre subiecte unice, simulările vor avea loc în acelaşi timp în toată ţara. Astfel, la clasa a VIII-a, testarea va fi organizată în luna ianuarie, la clasa a XI-a, în luna mai, iar la clasa a XII-a, în luna martie.

Noul an şcolar aduce modificări şi în privinţa admiterii la liceu. Mai exact, în media de admitere creşte ponderea mediei de la Evaluarea Naţională, care deţine 75 la sută din total, faţă de 50 la sută până acum. Metodologia de admitere în clasa a IX-a de liceu, ce conţine inclusiv modul de calculare a mediei de admitere, a fost publicată vineri, 6 septembrie, în Monitorul Oficial. Metodologiile de organizare și defășurare ale Examenelor Naționale rămân neschimbate.

Distribuie:

Postaţi un comentariu