Copiii din Zalău, condamnaţi să înveţe în frig

Sursa foto: botosaninecenzurat.ro

O problemă de ordin juridic face ca sistemul de încălzire centrală din Zalău, la care sunt racordate, cu excepţia a două unităţi de învăţământ, toate grădiniţele, şcolile şi liceele din oraş, să nu poată fi pornit degrabă. Gurile rele spun că situaţia ar putea dura până la două luni, timp în care copiii vor fi obligaţi să tremure de frig în sălile de clasă.

Frigul, resimţit deja în special de micuţii de la grădiniţă, va mai continua cel puţin pentru o vreme pentru că magistraţii Tribunalului Sălaj au respins joi, 26 septembrie, cererea de ordonanţă preşedinţială formulată de Primăria Zalău. Municipalitatea solicita dreptul de a utiliza magistrala de termoficare aflată în proprietatea fostului furnizor de agent termic E Star, până la finalizarea pe fond a litigiului dintre cele două părţi.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Municipiului Zalău, Manuela Ghiuruţan, speranţa municipalităţii se leagă acum de Curtea de Apel Cluj, pentru că decizia instanţei sălăjene poate fi atacată cu apel în cinci zile de la comunicare.

În lipsa unei decizii favorabile a magistraţilor clujeni, conducta magistrală nu poate fi folosită pentru asigurarea căldurii în sistem centralizat, adică în special în unităţile de învăţământ din Zalău.

Reamintim că, după negocieri tensionate, Primăria Zalău şi firma E Star au ajuns, în luna martie a acestui an, la un consens privind răscumpărarea de către municipalitate a magistralei la preţul de 1.450.000 de lei, preţ ce include taxa pe valoare adăugată. Însă tranzacţia nu s-a efectuat nici până astăzi, reprezentanţii Primăriei invocând nereguli în documentele prin care conducta a ajuns din proprietatea E Star în cea a firmei-mamă din Ungaria (SC E-Star Alternativ Energia Szolgalto Nyrt). S-a ajuns astfel în situaţia ca în plină toamnă capricioasă, cu temperaturi foarte scăzute pentru această perioadă a anului, să nu existe soluţii certe pentru asigurarea încălzirii în unităţile de învăţământ din Zalău.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu