Consiliul Judeţean Sălaj nu primeşte niciun leu la rectificare

Conducerea Consiliului Judeţean şi a Instituţiei Prefectului, la întâlnirea cu primarii

Anunţul a fost făcut miercuri, de către vicepreşedintele Consiliului Judeţean Sălaj Csoka Tiberiu, la o şedinţă cu primarii din judeţ, organizată de Instituţia Prefectului. „Consiliul Judeţean nu primeşte niciun leu la recitficare, aşa că de la noi să nu aşteptaţi să primiţi bani pentru echilibrarea bugetelor, pentru că zero împărţit la 61 (numărul unităţilor administrativ-teritoriale din Sălaj) tot zero e”, a avertizat Csoka.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean a precizat că proiectul de rectificare, postat pe site-ul Ministerului Finanţelor, prevede, totuşi, alocarea unor sume suplimentare pentru bugetele locale, cu destinaţia salarii pentru profesori şi cheltuieli materiale în învăţământ, bani pentru plata titlurilor executorii, dar şi sume pentru plata salariilor însoţitorilor persoanelor cu handicap.

„Nu vor exista, însă, sume de echilibrare. În schimb, sumele rămase neutilizate vor putea fi folosite, la fel ca şi la rectificarea din august, pentru plata restanţelor. Este vorba despre plăţi restante la 30 septembrie (nu doar arierate!) către bugetele de stat”, a explicat Csoka. Potrivit acestuia, primăriile au termen până în 30 noiembrie să îşi depună documentaţia pentru a primi banii necesari achitării acestor restanţe.

Primarii au aflat, la aceeaşi şedinţă, şi cum să calculeze impozitul pe veniturile din activităţile agricole, care va putea fi achitat şi la primării, nu doar la administraţiile fiscale. Potrivit reprezentantului Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Sălaj, această posibilitate este prevăzută printr-un ordin comun al miniştrilor Finanţelor Publice şi al Dezvoltării Regionale, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii: în localitatea unde îşi au domiciliul fiscal nu există o unitate teritorială a ANAF; şi  între unitatea administrativ-teritorială, prin primar, şi direcţia generală regională a finanţelor publice în cărei rază se află localitatea, prin directorul general sau împuternicitul acestuia, s-a încheiat un protocol în acest scop.

Primarii nu s-au arătat foarte încântaţi de această noutate, cu atât mai mult cu cât niciun leu din aceşti bani nu va rămâne la bugetul local.

 

Postaţi un comentariu