Comunităţile maghiare din întreg judeţul, prezente la Ziua Maghiară Sălajeană

Sursa foto: salajulpursisimplu.ro

Reprezentanţi ai comunităţilor maghiare din întreg judeţul Sălaj au fost prezenţi duminică la prima ediţie a Zilei Maghiare Sălăjene, aducând cu ei în centrul Zalăului mâncăruri tradiţionale precum bogracsos sau sarmale, vinuri de diferite soiuri şi căruţe trase de cai în care maghiari cu port specific acestei etnii cântau şi făceau atmosferă de sărbătoare.

La eveniment a fost prezent şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, alături de primarul Zalăului, Radu Căpîlnaşiu, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Sălaj, Tiberiu Marc, alte oficialităţi locale şi judeţene.

‘Trăim într-o armonie care cred că poate fi şi pentru alţii un model. Încercăm fiecare să ne păstrăm ceea ce este propriu culturii noastre şi ceea ce faceţi astăzi este un asemenea model. Fiecare comunitate încearcă să aducă ce are mai bun, ce are propriu, iar faptul că suntem împreună aici este încă o dovadă că ne apreciem unii pe alţii, că apreciem ceea ce are valoros fiecare dintre noi, fiecare din culturile de unde venim. Cred că asta ne va face să fim în continuare suficient de puternici la provocările care vin. Se discută tot mai mult despre subiecte foarte mari, despre regionalizare, despre descentralizare. Noi trebuie să ne păstrăm identitatea aici, să încercăm să ne valorificăm atuurile’, a declarat, la manifestările de la Zalău, Tiberiu Marc, preşedintele CJ Sălaj.

La Ziua Maghiară Sălajeană fiecare comunitate maghiară din comunele judeţului şi-a amplasat un cort unde au putut fi admirate produse locale şi au putut fi degustate vinuri din diverse zone ale judeţului şi mâncăruri tradiţionale.

Sărbătoarea a fost întregită de spectacole ale unor formaţii de dansuri populare din judeţ, concerte de muzică uşoară, dar şi o paradă a unor căruţe tradiţionale ale comunităţilor maghiare din Sălaj.

Distribuie:

Postaţi un comentariu