Centrale pe gaz, văzute de Primăria Zalău doar ca şi soluţii provizorii de încălzire a şcolilor
Copiii şi elevii din două unităţi de învăţământ din Sălaj nu vor mai fi racordate la sistemul centralizat de încălzire, după ce municipalitatea a decis să monteze în cele două şcoli centrale termice pe gaz. Este vorba despre Liceul Sportiv „Avram Iancu” şi la Grădiniţa nr.5, unde sunt montate zilele acestea centrale termice pe gaz, care vor încălzi spaţiile de învăţământ în sezonul rece.
Decizia de a debranşa cele două unităţi de la sistemul centralizat de încălzire aparţine Primăriei Municipiului Zalău, care justifică această modificare prin pierderile care existau pe conducta de termoficare care lega cele două locaţii cu magistrala.
Primarul Radu Căpîlnaşiu spune, însă, că soluţia adoptată în cazul celor două şcoli este una provizorie şi că în momentul în care se va reuşi retehnologizarea Uzinii Electrice ele vor fi racordate din nou la sistemul centralizat de încălzire.
Cu excepţia celor două unităţi, restul reţelei şcolare din Zalău este racordat la sistemul centralizat de încălzire. Perspectiva asigurării energiei termice în sezonul rece ce stă să înceapă este, însă, extrem de incertă, după ce litigiul dintre Primăria Zalău şi firma româno-ungară ce a concesionat în 2010 transportul şi furnizarea agentului termic este departe de a se încheia. Firma a anunţat anul trecut că doreşte să rezilieze contractul de concesiune, însă cele două părţi nu s-au înţeles nici până azi în privinţa condiţiilor de reziliere. Toiul neînţelegilor a fost atins în luna martie, când firma, care are în proprietate magistrala de termoficare a oraşului, a blocat asigurarea agentului termic clienţilor rămaşi în sistem, adică în principal unităţilor de învăţământ.
De atunci şi până în prezent, lucrurile nu au evoluat prea mult, astfel că o nouă blocare de acest gen ar fi posibilă şi în sezonul rece viitor. Primarul Radu Căpîlnaşiu mizează pe un răspuns favorabil din partea instanţei, aşteptat pentru începutul lunii octombrie, mai cu seamă că lichidatorul firmei româno-maghiare, intrată între timp în insolvenţă, a anulat contractul de vânzare a conductei respective către firma-mamă din Ungaria.