O firmă din Satu Mare cere poprire pe conturile unei primării din Sălaj

Lucrările la campusul din Hida au început în 2008

Firma care a câştigat licitaţia pentru construirea campusului şcolar de la Hida, judeţul Sălaj, a înregistrat pe rolul Judecătoriei Jibou o acţiune prin care cere poprirea conturilor Primăriei Hida. Demersul are la bază o presupusă datorie pe care administraţia publică locală din Hida o are faţă de firmă, Universal Construct Satu Mare. Este vorba, potrivit primarului Dumitru Petruş, despre 227.029, 30 de lei, sumă prevăzută de o decizie precedentă a instanţei.

Primăria Hida a contestat decizia instanţei, iar o soluţie definitivă este aşteptată pentru sfârşitul acestei luni. Cu toate că nu există încă o decizie definitivă, firma a cerut poprire pe conturi, primul termen în acest nou proces între cele două părţi având loc miercuri, 13 noiembrie. La acest prim termen, magistraţii au acceptat cererea Primăriei de amânare a cauzei până la definitivarea, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a procesului pe fond.

Pe de altă parte, primarul spune că un raport în urma unui control făcut în 2011 de Camera de Conturi Sălaj stabileşte că Primăria Hida nu mai trebuie să dea niciun leu firmei sătmărene.

„Camera de Conturi a găsit nereguli legate de faptul că firma a mărit preţul la beton faţă de preţul licitat şi, prin urmare, că nu mai avem nimic de plătit”, spune primarul.

Lucrările la campusul din Hida au început în 2008 şi s-au încheiat, brusc, în 2009, când a Guvernul României a sistat finanţările pentru programul de construire de campusuri şcolare. Sistarea finanţărilor a prins şantierul de la Hida în faza finalizării fundaţiilor clădirilor ce urmau să facă parte din viitorul campus: şcoală nouă, cantină, internat, ateliere şcolare, club.

„Este plin de buruieni şi se degradează cu fiecare zi care trece”, spune Dumitru Petruş referindu-se la ceea ce ar fi trebuit să fie un complex modern care să adune elevii din toate comunele din zonă. În toată această învălmăşeală de beton şi buruieni, statul a „îngropat”, prin deconturile făcute până acum, 1.813.001 lei.

O construcţie similară, aflată într-o stare mai avansată de execuţie, stă să se dărâme şi în localitatea sălăjeană Sîg. Singurul noroc, dacă poate fi numit aşa, este că aici primăria nu are probleme cu constructorul. Firma sălăjeană Drum Construct şi-a primit, în primăvara acestui an, ultimii bani datoraţi de primărie în contul lucrărilor executate.

Campus şcolar nou-nouţ ar fi trebuit să se facă şi la Jibou, în apropiere de stadion, dar şi aici lucrările au fost suspendate.

Pentru o eventuală continuare a lucrărilor, Guvernul lasă acum toată sarcina asigurării finanţării pe umerii primăriilor. După cum se arată şi într-un răspuns formulat de reprezentanţii Ministerului Educaţiei la o interpelare a senatorului Gheorghe Pop, răspunderea pentru continuarea lucrărilor este lăsată, exclusiv, în sarcina primăriilor. Iar cum este vorba despre investiţii în valoare de aproximativ două milioane de euro în fiecare campus, sumă imposibil de asigurat de primării de comune, deznodământul este unul cert: banii investiţi până acum vor fi, efectiv, îngropaţi în mormanele de betoane în descompunere.

Distribuie:

Postaţi un comentariu