Sfârșit de an la cinema. Ce filme vedem până în decembrie

Angelina și Brad, din nou împreună pe marile ecrane, în filmul ”By the Sea”

Sfârşitul de an se anunţă foarte bogat în filme bune – sau, cel puţin, foarte aşteptate. Vom avea o nouă producţie Pixar, episoade noi din aventurile lui James Bond sau ale curajoasei Katniss Everdeen, îi vom revedea pe Johnny Depp, Brad Pitt & Angelina Jolie (în acelaşi film!), Robert DeNiro, Matt Damon şi mulţi alţi actori de primă mână. Revine pe marile ecrane „Războiul stelelor”, iar cei mai mari regizori îşi prezintă noile producţii – Quentin Tarantino, Steven Spielberg, Ridley Scott, Oliver Stone…

Aşa arată, pe scurt, sezonul septembrie – decembrie în cinematografe. Să le luăm pe rând.

Septembrie

Johnny Depp revine pe ecrane într-un rol în care îl vom recunoaşte cu greu, în filmul „Black Mass” – alături de Benedict Cumberbatch şi Kevin Bacon, în regia lui Scott Cooper. Depp a intrat în pielea şefului mafiot Whitey Bulger, iar primele recenzii sunt favorabile.

„Black Mass” va avea premiera pe 18 septembrie, la fel ca şi „Everest”, cu Jake Gyllenhaal, Josh Brolin, Sam Worthington şi Keira Knightley. Pelicula descrie două expediţii foarte dificile către cel mai înalt vârf al lumii.

O săptămână mai târziu, intră în cinematografe „Internul”, cu Robert De Niro, Anne Hathaway şi Rene Russo, primul film al regizoarei Nancy Meyers din ultimii şase ani. Se pare că ne putem aştepta la un film „fermecător”, dacă ne luăm după cele scrise de redactorii Huffington Post.

Chiar dacă pare greu de crezut,   acesta este Johnny Depp,   în „Black Mass”.

Chiar dacă pare greu de crezut, acesta este Johnny Depp, în „Black Mass”.

Octombrie

La începutul lunii octombrie soseşte cel mai recent film al regizorului Ridley Scott, „The Martian”, cu Matt Damon în rolul principal, alături de Jessica Chastain. Vom vedea, după cum se anunţă, o nouă aventură spaţială, după recentele „Apollo 13” şi „Interstellar”, iar Matt Damon este omul de ştiinţă care rămâne „naufragiat” pe Marte, după ce restul echipajului se vede nevoit să plece, din cauza unei furtuni neaşteptate.

Filmul „The Martian” a avut deja premiera, la Festivalul de Film de la Toronto, iar publicul l-a întâmpinat cu încântare, apreciind personajele, acţiunea şi povestea drept mult mai consistente decât în „Interstellar” sau „Gravity”.

Urmează o nouă peliculă ce îl are în centru pe (deja legendarul) Steve Jobs, aşteptată să intre în cinematografe pe 9 octombrie. Din distribuţie fac parte Michael Fassbender şi Kate Winslet, regia fiind semnată de Danny Boyle. Părerile sunt împărţite când vine vorba despre această producţie, dar lumea o aşteaptă cu oarecare interes, după ce precedentul film dedicat fondatorului Apple, interpretat atunci de Ashton Kutcher, a fost considerat un eşec.

La categoria „film de familie” avem, tot pe 9 octombrie, premiera lui „Pan”, cu australianul Hugh Jackman cap de afiş. „Pan” fusese iniţial anunţat pentru vară, dar producătorii s-au răzgândit şi l-au amânat pe toamnă, dorind, probabil, să evite concurenţa directă cu blockbusterele verii. Este povestea originii lui Peter Pan, astfel că se anunţă un film magic – cel puţin din punct de vedere al efectelor speciale.

Michael Fassbender îl întruchipează pe Steve Jobs,   în noua peliculă ”Jobs”.

Michael Fassbender îl întruchipează pe Steve Jobs, în noua peliculă ”Jobs”.

A doua jumătate a lunii octombrie

16 octombrie este data lansării dramei „Room”, o adaptare după un roman de succes, al scriitoarei Emma Donoghue. Povestea are în centru o mamă şi fiul ei, care a trăit toată viaţa sechestrat într-o cameră, fără să cunoască lumea de afară. Filmul urmăreşte tentativa lor de evadare şi cum se descurcă după aceasta.

În aceeaşi zi vine în cinematografe cea mai recentă producţie a regizorului Guillermo del Toro, care a contribuit şi la scenariu: „Crimson Peak”, cu Mia Wasikowska şi Jessica Chastain. Este vorba despre un horror cu un conac bântuit, pe care amatorii genului îl aşteaptă cu nerăbdare.

Şi pe Robert Redford îl vom revedea pe marile ecrane în această toamnă, din 16 octombrie, în filmul „Truth”, alături de fermecătoarea actriţă Cate Blanchett. James Vanderbilt semnează scenariul şi regia producţiei despre care se spune că este o „dramă politică”, inspirată dintr-o poveste adevărată, ce a avut loc în redacţia postului de televiziune CBS.

Truth

Truth

Sfârşit de octombrie

Fraţii Coen semnează scenariul, iar Steven Spielberg regia filmului „Bridge of Spies”. Dacă mai spunem şi că Tom Hanks a fost distribuit în rolul principal, avem deja tabloul unui film de succes. Hanks interpretează un avocat din vremea Războiului Rece, care este recrutat de CIA pentru a negocia recuperarea unui prizonier al Uniunii Sovietice. Şi acest film va avea premiera pe 16 octombrie.

”Bridge of Spies”,   cu Tom Hanks,   regia Steven Spielberg

”Bridge of Spies”, cu Tom Hanks, regia Steven Spielberg

O săptămână mai târziu apare o peliculă descrisă ca un manifest feminist: „Suffragette”, care are în distribuţie nume precum Carey Mulligan, Helena Bonham Carter sau Meryl Streep. Este vorba despre o mişcare a femeilor care cereau dreptul la vot, la sfârşitul secolului 19 – începutul secolului 20, mişcare activă mai ales în Marea Britanie.

Tot pe 23 octombrie apare „Rock the Kasbah”, în care Bill Murray joacă rolul unui manager din lumea muzicii rock. Filmul ne dă ocazia să îi revedem şi pe Bruce Willis, Kate Hudson sau Zooey Deschanel.

Iar dacă vă era dor de Bradley Cooper şi de frumoasele actriţe Sienna Miller, Emma Thompson şi Uma Thurman, veţi avea ocazia să le vedeţi în filmul „Burnt”, care va avea premiera tot pe 23 octombrie. Eroul principal este aici un chef renumit, care doreşte să se afirme în lumea „bună” a restaurantelor cu stele Michelin.

Luna lui Bond

Noiembrie începe cu „Trumbo”, un film despre scriitorul şi scenaristul Dalton Trumbo, cunoscut mai ales pentru filmele „Spartacus” şi „Roman Holiday”, dar şi pentru faptul că a refuzat să nege că este comunist, în vremurile când la Hollywood se declanşase „vânătoarea de comunişti”. Alături de Bryan Cranston joacă în această peliculă Helen Mirren, Diane Lane, Elle Fanning şi John Goodman.

1$_V?_Job Name

“Vedeta” lunii noiembrie va fi, fără îndoială, James Bond, în cel mai recent episod al aventurilor sale: „Spectre”. Acelaşi Daniel Craig îl interpretează pe Agentul 007, însă pe lângă el îi vom vedea pe Christoph Waltz, Ralph Fiennes şi Monica Bellucci.

Tot pe 6 noiembrie vor avea premiera „Miss You Already”, un film emoţionant despre două prietene (Toni Collette şi Drew Barrymore), care află că una dintre ele este bolnavă de cancer; şi animaţia „The Peanuts Movie”, cu celebrele personaje iubite de copii, acum pe marile ecrane. În aceeaşi dată va fi lansat „Spotlight”, un film cu Mark Ruffalo, Michael Keaton şi Rachel McAdams, care tratează cazurile de abuzuri sexuale ale preoţilor catolici, dezvăluite într-o amplă anchetă realizată de publicaţia Boston Globe.

Dramă, comedie, romantism

Luna noiembrie îi va aduce din nou împreună pe marile ecrane pe Angelina Jolie și Brad Pitt, actorii care formează și în viața reală un cuplu, de mai bine de zece ani. Filmul ”By the Sea” este și regizat de Jolie, și tot ea semnează scenariul. Angelina și Brad au jucat ultima dată împreună în 2005, în ”Mr. & Mrs. Smith” – când și-au și început relația. De data aceasta, ei dau viață unui cuplu cu probleme, care pleacă în vacanță în Europa, sperând să își salveze căsnicia.

Povestea minerilor chilieni blocați în subteran pentru mai bine de două luni, în 2010, este adusă acum în cinematografe de regizorul Patricia Riggen, care l-a distribuit în rolul principal pe Antonio Banderas. Filmul ”The 33” intră în cinematografe din 13 noiembrie.

Antonio Banderas,   în ”The 33”

Antonio Banderas, în ”The 33”

Trecând în alt registru, din aceeași dată putem vedea și ”Love the Coopers”, o comedie de Crăciun plină de staruri cu priză la public: John Goodman, Diane Keaton, Amanda Seyfried, Alan Arkin, Olivia Wilde, Marisa Tomei.

În săptămâna următoare are premiera ”Carol”, despre care se spunea deja la Cannes că ar fi unul dintre cele mai bune filme ale anului. Cate Blanchett este actrița principală în această adaptare după romanul scriitoarei Patricia Highsmith, ” The Price of Salt”. Filmul prezintă o poveste de dragoste între două femei, în anii 1950.

”Jocurile foamei”

Julia Roberts și Nicole Kidman joacă pentru prima dată împreună, în filmul ”Secret in Their Eyes”, ce va avea premiera pe 20 noiembrie. La baza scenariului stă un roman argentinian care a mai fost transpus pe marile ecrane, într-o peliculă premiată cu Oscar pentru cel mai bun film străin. Așadar, versiunea regizată de Billy Ray trebuie să se ridice la înălțimea unor așteptări mari.

Pentru fanii seriei ”Jocurile foamei”, 20 noiembrie înseamnă lansarea celei de-a doua părți din ” The Hunger Games: Mockingjay”. Jennifer Lawrence își reia rolul, alături de Liam Hemsworth, Woody Harrelson, Elizabeth Banks, Julianne Moore și Donald Sutherland.

25 noiembrie aduce o nouă producție Pixar, astfel că și cei mici au ce vedea toamna aceasta la cinema: ”The Good Dinosaur”, care vine după un imens succes al companiei de anul acesta, ”Inside Out”.

În aceeași dată vor fi lansate ”Creed” și ”The Night Before” – primul îl readuce pe ecrane pe Sylvester Stallone, fiind, de fapt, al șaptelea film în seria ”Rocky”. Al doilea, o comedie de Crăciun, ne va prilejui reîntâlnirea cu Joseph Gordon-Levitt, tânărul și talentatul actor care ne-a atras atenția de la ”Inception” încoace.

Sfârșitul lunii noiembrie ne aduce un film despre care se vorbește deja foarte mult: ”The Danish Girl”, în care Eddie Redmayne joacă rolul uneia dintre primele persoane care a trecut printr-o operație de schimbare a sexului. Chiar dacă nu a ajuns în cinematografe încă, filmul regizat de Tom Hooper este dat ca favorit în cursa pentru Oscaruri.

Eddie Redmayne

Eddie Redmayne

”Războiul stelelor”

Luna decembrie este așteptată mai ales de fanii ”Star Wars”, pentru noua parte a seriei: ”The Force Awakens”. Primul teaser pentru această producție a apărut încă de acum un an, așadar există mulți admiratori înfocați care abia așteaptă data de 18 decembrie.

Pe lângă ”Star Wars”, e puțin probabil să mai aibă cineva pretenții la încasări record și spectatori care dau năvală în cinematografe. Totuși, pe 11 decembrie va mai avea premiera ”In the Heart of the Sea”, în regia lui Ron Howard, cu Chris Hemsworth în rolul principal. Iar în 18 decembrie intră în cinematografe comedia ”Sisters”, cu Tina Fey și Amy Poehler în prim plan. Acestea intră în pielea a două surori care hotărăsc să dea o ultimă mare petrecere, de pomină, înainte ca părinții lor să vândă casa în care au crescut.

Star Wars

Star Wars

Și ziua de Crăciun va fi una aglomerată la cinema, fiind anunțate mai multe premiere. Una este comedia ” Daddy’s Home”, cu Will Ferrell și Mark Wahlberg, un clasic film ”ușurel” de sărbători.

Mai este și ”Joy”, cu Jennifer Lawrence, Bradley Cooper și Robert De Niro. Lawrence joacă rolul unei mame singure cu trei copii, pe nume Joy Mangano, care a inventat ”Mopul minune” și a construit un adevărat imperiu pe această afacere.

Oliver Stone, Iñárritu, Tarantino

Încheiem anul și avanpremiera filmelor cu trei ”grei” ai cinematografiei mondiale, care își lansează, toți, cele mai recente producții, în aceeași zi: Oliver Stone, Alejandro González Iñárritu și Quentin Tarantino.

Oliver Stone mizează pe talentul despre care vorbeam mai sus, al actorului Joseph Gordon-Levitt, care interpretează un controversat personaj al zilelor noastre – Edward Snowden. Tânărul actor ar putea pune mâna chiar pe primul său Oscar, datorită acestui rol, din ”Snowden”, spun specialiștii.

Joseph Gordon-Levitt în ”Snowden”

Joseph Gordon-Levitt în ”Snowden”

”The Revenant” al lui Iñárritu aliniază nume celebre pe afiș: Leonardo DiCaprio și Tom Hardy, într-un western plasat în anii 1820. După ce a luat anul acesta Oscar pentru ”Birdman”, regizorul poate apărea din nou pe lista nominalizaților, cu această producție, spun criticii.

Ultimul, dar nu cel din urmă: ”The Hateful 8”, mult-așteptatul film semnat Quentin Tarantino, îi aduce iarăși laolaltă pe actorii preferați ai acestuia: Samuel L. Jackson, Kurt Russell, Tim Roth, Michael Madsen. Este vorba despre un nou western marca Tarantino, iar fanii încă nu l-au uitat nici pe precedentul, ”Django Unchained”.

”The Hateful 8”,   Quentin Tarantino

”The Hateful 8”, Quentin Tarantino

Regizorul a vorbit despre acest film încă din noiembrie 2013, iar în ianuarie 2014, scenariul a ”scăpat” pe internet. Tarantino s-a supărat și a anunțat că renunță la producție, urmând să transforme scenariul într-o carte. Din fericire, s-a răzgândit din nou, iar în curând vom putea vedea ”The Hateful 8” în cinematografe. Publicul larg îl va vedea, de fapt, pe 8 ianuarie 2016, căci premiera din 25 decembrie va fi una limitată. Așadar, și începutul viitorului an se anunță interesant!

Distribuie:

Postaţi un comentariu