Globurile de Aur: care vor fi premianţii?

La sfârşit de an e momentul bilanţurilor, iar industria filmului nu face excepţie. Acum este momentul în care toată lumea aşteaptă cu nerăbdare sezonul premiilor din cinematografie. Deocamdată, avem nominalizările pentru Globurile de Aur; acestea sunt, de cele mai multe ori, cele care dau tonul şi indiciile în privinţa câştigătorilor unor alte premii, mai râvnite: Oscarurile.

Până la momentul în care vom afla care sunt premianţii Hollywoodului de anul acesta, trecem în revistă câteva favorite, pe care le putem şi vedea în zilele libere ce urmează.

Un musical favorit

Printre cele mai vizibile şi nominalizate filme şi seriale ale celei de-a 74-a ediţii a Premiilor Globurile de Aur se numără „La La Land”, “Manchester by the Sea”, “Hacksaw Ridge”, “Moonlight” şi serialele de televiziune “Westworld” şi “Game of Thrones”.

Musicalul “La La Land” pare a fi marele favorit, fiind nominalizat la şapte categorii, printre care “cel mai bun film” şi “cel mai bun regizor”. Totodată, actorii principali, Emma Stone şi Ryan Gosling, au fost nominalizaţi la categoriile cea mai bună actriţă/cel mai bun actor. De altfel, lungmetrajul s-a impus şi la gala Gala Critics’ Choice Awards 2016, unde a obţinut opt trofee.

Potrivit prezentării de pe site-urile de specialitate, filmul, scris şi regizat de Damien Chazelle, urmăreşte povestea Miei (Emma Stone), o actriţă aspirantă, şi a lui Sebastian (Ryan Gosling), un muzician îndrăgostit de jazz, care se zbat să atingă succesul într-un oraş în care prea multe vise şi inimi sunt frânte zi de zi: Los Angeles. Filmul surprinde bucuriile, dar şi dezamăgirile cotidiene a doi tineri, în încercarea lor de a-şi îndeplini visele.

Drame şi război

“Moonlight”, scris şi regizat de Barry Jenkins, este al doilea cel mai nominalizat film al ediţiei, cu şase nominalizări, inclusiv pentru cea mai bună dramă, cel mai bun scenariu şi cea mai bună regie, precum şi pentru cel mai bun actor în rol secundar (Mahershala Ali) şi cea mai bună actriţă în rol secundar (Naomie Harris). Filmul arată suferinţele şi greutăţile care duc la maturizarea unui băiat de culoare sărac din Miami.

Cele două, “La La Land” şi “Moonlight”, au dominat până acum sezonul premiilor cinematografice, alături de drama ”Manchester by the Sea”, care a primit cinci nominalizări la Globurile de Aur. Aceasta îi are în centru pe actorii Casey Affleck şi Michelle Williams.

“Deadpool” pare a fi surpriza dintre nominalizări, fiind singurul film cu super-eroi care apare pe listă. La fel de surprinzătoare este considerată apariţia printre nominalizaţi a lui Colin Farrell, pentru “The Lobster”, un film apărut pe la începutul anului, despre care lumea deja cam uitase.

Nominalizat la trei categorii ale Globurilor de Aur, “Hacksaw Ridge” (tradus în română „Fără armă în linia întâi”) este regizat de Mel Gibson şi îi are în distribuţie pe actorii Andrew Garfield, Sam Worthington, Teresa Palmer şi Vince Vaughn. Filmul prezintă povestea unui soldat pe nume Desmond Doss, care a refuzat să ucidă sau să poarte arme, ca urmare a convingerilor sale religioase, dar a servit ca medic, alături de americanii care au luptat împotriva japonezilor în Pacific. Filmul lui Mel Gibson se concentrează pe bătălia de la Okinawa din 1945, unde Doss s-a ocupat de unul singur de 75 de răniţi, chiar sub focul inamic. A fost decorat cu Medalia de Onoare a Congresului pentru curajul său, de preşedintele american Harry Truman.

“Hacksaw Ridge” a mai fost nominalizat la numeroase alte premii, la diverse categorii, inclusiv cea mai bună regie, cel mai bun actor în rol principal şi cel mai bun film.

Jeff Bridges şi Amy Adams

La trei categorii apare nominalizat şi „Hell or High Water” (“Cu orice preţ”): cel mai bun film (dramă), cel mai bun actor în rol secundar (Jeff Bridges) şi cel mai bun scenariu (Taylor Sheridan). Filmul îi prezintă pe doi fraţi din Texas, Toby (Chris Pine) şi Tanner (Ben Foster), care se reunesc după câţiva ani în care drumurile li s-au despărţit, pentru a jefui filiale ale băncii care ameninţă cu executarea silită afacerea familiei lor. O vreme, se pare că răzbunarea merge ca pe roate, dar totul se schimbă din momentul în care pe firul investigaţiei intră un ranger texan, Marcus (Jeff Bridges), care, la rândul său, caută să facă ultima mare “captură” din carieră înainte de a se pensiona, ajutat de partenerul său pe jumătate indian Comanche, Alberto (Gil Birmingham).

Tot trei şanse de câştig are şi „Nocturnal Animals”, un film cu Amy Adams în rolul principal. Aceasta o interpretează pe Susan Morrow, dealer de artă din Los Angeles, care duce o viaţă privilegiată, dar neîmplinită, alături de soţul ei. Într-un weekend, când soţul pleacă într-una din prea desele sale călătorii de afaceri, Susan găseşte în cutia poştală un colet. Este un roman, “Nocturnal Animals”, scris de fostul ei soţ, Edward Sheffield (Jake Gyllenhaal), despre care nu mai auzise nimic de patru ani. Biletul care însoţeşte pachetul o face pe Susan să citească romanul. Pe măsură ce citeşte, e profund mişcată de romanul lui Edward şi începe să-şi aducă aminte de momente din povestea lor de dragoste. Ea devine tot mai convinsă că ceea ce citeşte e o poveste despre răzbunare, o poveste care o forţează să regândească alegerile pe care le-a făcut în viaţă.

Filmul este nominalizat atât pentru scenariu, cât şi pentru regie, ambele fiind semnate de Tom Ford, cunoscut mai degrabă ca designer vestimentar – dar aflat deja la a doua „ispravă” cinematografică.

Actriţa Amy Adams este nominalizată la Globurile de Aur pentru partitura sa dintr-un alt film, „Arrival” („Primul contact”, o dramă SF cu nave spaţiale şi extratereştri. Adams o interpretează pe Louise Banks, un lingvist expert, care este solicitată de autorităţi să descifreze limbajul intruşilor care îşi fac apariţia pe Pământ, cu intenţii neclare.

Premianta anului: Meryl Streep

Nu în ultimul rând, la gala de decernare a Globurilor de Aur 2017, actriţa Meryl Streep va fi recompensată cu un trofeu onorific – Cecil B. DeMille Award. De-a lungul carierei, vedeta a câştigat opt Globuri de Aur şi a fost nominalizată de 29 de ori la aceste premii.

Meryl Streep este nominalizată şi de această dată, pentru interpretarea sa din pelicula „Florence Foster Jenkins”, în regia lui Stephen Frears. Filmul mai apare nominalizat la alte trei categorii, inclusiv pentru cel mai bun film şi pentru cel mai bun actor în rol principal – Hugh Grant.

Florence Foster Jenkins (Streep) este o bogătaşă excentrică, o moştenitoare americană din New York, care îşi doreşte cu ardoare să cânte operă ca soprană, cu toate că vocea nu o ajută în acest sens. Din punctul ei de vedere, are o voce absolut minunată, dar nimeni altcineva nu pare să îi împărtăşească opinia. Partenerul şi managerul ei, Clair Bayfield, un actor diplomat englez, este singurul care face tot posibilul pentru a o proteja de crudul adevăr şi de ridicol. Întreaga şaradă este pe cale să se destrame în momentul în care Florence decide să organizeze un concert cu public numeros la celebra Carnegie Hall. Vocea teribilă nu o opreşte pe Florence în a-şi împlini visul, pentru că ea dovedeşte un real talent de a atrage atenţia publicului, cu un magnetism care o face magică.

Gala celei de-a 74-a ediţie a Premiilor Globurile de Aur, care sunt votate de către Asociaţia Presei Străine de la Hollywood, va fi găzduită de prezentatorul de la Tonight Show, Jimmy Fallon, şi va fi difuzată în direct pe 8 ianuarie 2017, pe NBC.

 

Lista completă cu nominalizările la Globurile de Aur 2017:

CINEMA:

Cel mai bun film – dramă: „Hacksaw Ridge”, „Hell or High Water”, „Lion”, „Manchester by the Sea”, „Moonlight”

Cel mai bun film – comedie/ musical: „20th Century Women”, „Deadpool”, „Florence Foster Jenkins”, „La La Land”, „Sing Street”

Cea mai bună regie: Damien Chazelle („La La Land”), Tom Ford („Nocturnal Animals”), Mel Gibson („Hacksaw Ridge”), Barry Jenkins („Moonlight”), Kenneth Lonergan („Manchester by the Sea”)

Cel mai bun rol principal masculin într-un film – dramă: Denzel Washington (“Fences”), Casey Affleck (“Manchester by the Sea”), Joel Edgerton (“Loving”), Andrew Garfield (“Hacksaw Ridge”), Viggo Mortensen („Captain Fantastic”)

Cel mai bun rol principal masculin într-un film – comedie/ musical: Colin Farrell („The Lobster”), Ryan Gosling („La La Land”), Hugh Grant („Florence Foster Jenkins”), Jonah Hill („War Dogs”), Ryan Reynolds („Deadpool”)

Cel mai bun rol principal feminin într-un film – dramă: Isabelle Huppert (“Elle”), Natalie Portman (“Jackie”), Ruth Negga (“Loving”), Amy Adams (“Arrival”), Jessica Chastain (“Miss Sloane”)

Cel mai bun rol principal feminin într-un film comedie/ musical: Annette Bening (”20th Century Women”), Lily Collins (”Rules Don’t Apply”), Hailee Steinfeld (”The Edge of Seventeen”), Emma Stone (”La La Land”), Meryl Streep (”Florence Foster Jenkins”)

Cel mai bun actor într-un rol secundar într-un lungmetraj: Mahershala Ali (“Moonlight”), Dev Patel (“Lion”), Jeff Bridges (“Hell or High Water”), Simon Helberg (“Florence Foster Jenkins”), Aaron Taylor-Johnson (“Nocturnal Animals”)

Cea mai bună actriţă într-un rol secundar într-un lungmetraj: Viola Davis („Fences”), Naomie Harris („Moonlight”), Nicole Kidman („Lion”), Octavia Spencer („Hidden Figures”), Michelle Williams („Manchester by the Sea”)

Cel mai bun scenariu: “Manchester by the Sea”, “Moonlight”, “La La Land”, “Nocturnal Animals”, “Hell or High Water”

Cel mai bun film de animaţie: ”Kubo and the Two Strings”, ”Moana”, ”My Life As A Zucchini”, ”Sing”, ”Zootopia”

Cel mai bun film străin: ”Devines”, ”Elle”, ”Neruda”, ”The Salesman”, ”Toni Erdmann”

Cea mai bună coloană sonoră: ”Moonlight”, ”La La Land”, ”Arrival”, ”Lion”, ”Hidden Figures”

Cel mai bun cântec: „Can’t Stop the Feeling” (”Trolls”), „City of Stars” (”La La Land”), „Faith” (”Sing”), „Gold” (”Gold”), „How Far I’ll Go” (”Moana”)

TELEVIZIUNE:

Cel mai bun serial de televiziune musical/ comedie: ”Atlanta”, ”Black-ish”, ”Mozart in The Jungle”, ”Transparent”, ”Veep”

Cel mai bun serial de televiziune – dramă: “The Crown”, “Stranger Things”, “Westworld”, “Game of Thrones”, “This Is Us”

Cel mai bun film de televiziune/ miniserie: ”American Crime”, ”The Dresser”, ”The Night Manager”, ”The Night Of”, ”The People vs. OJ Simpson”

Cea mai bună actriţă în rol principal într-un serial de comedie/ musical: Rachel Bloom („Crazy Ex-Girlfriend”), Julia Louis-Dreyfus („Veep”), Sarah Jessica Parker („Divorce”), Issa Rae („Insecure”), Tracee Ellis Ross („black-ish”), Gina Rodriguez („Jane the Virgin”)

Cea mai bună actriţă într-un rol principal într-un serial de televiziune – dramă:  Caitriona Balfe (”Outlander”), Claire Foy (”The Crown”), Keri Russell (”The Americans”), Winona Ryder (”Stranger Things”), Evan Rachel Wood (”Westworld”)

Cea mai bună actriţă în rol principal într-o miniserie/ film de televiziune: Felicity Huffman (”American Crime”), Riley Keough (”The Girlfriend Experience”), Sarah Paulson (”People v. O.J. Simpson”), Charlotte Rampling (”London Spy”), Kerry Washington (”Confirmation”)

Cel mai bun actor în rol principal într-un serial comedie/ musical: Anthony Anderson (”Black-ish”), Gael Garcia Bernal (”Mozart in the Jungle”), Donald Glover (”Atlanta”), Nick Nolte (”Graves”), Jeffrey Tambor (”Transparent”)

Cel mai bun actor în rol principal într-un serial – dramă: Rami Malek (“Mr. Robot”), Billy Bob Thornton (“Goliath”), Bob Odenkirk (“Better Call Saul”), Matthew Rhys (“The Americans”), Liev Schreiber („Ray Donovan”)

Cel mai bun actor în rol principal într-o miniserie/ film de televiziune: Riz Ahmed (”The Night Of”), Bryan Cranston (”All the Way”), John Turturro (”The Night Of”), Tom Hiddleston (”Night Manager”), Courtney B. Vance (”People v. O.J. Simpson”)

Cea mai bună actriţă în rol secundar într-un serial, miniserie sau film TV: Olivia Colman (”The Night Manager”), Lena Headey (”Game of Thrones”), Chrissy Metz (”This Is Us”), Mandy Moore (”This Is Us”), Thandie Newton (”Westworld”)

Cel mai bun actor într-un rol secundar într-un serial, miniserie sau film TV: Sterling K. Brown (”The People v. O.J. Simpson: American Crime Story”), Hugh Laurie (”The Night Manager”), John Lithgow (”The Crown”), Christian Slater (”Mr. Robot”), John Travolta (”The People v. O.J. Simpson: American Crime Story”)

Distribuie:

Postaţi un comentariu