Cele mai tari festivaluri din Europa

Anul 2015 a adus în Cluj un nou festival, numit UNTOLD. A fost însoţit de controverse, ca orice noutate, însă putem afirma că a fost un succes chiar de la prima ediţie. Iar săptămâna trecută şi-a consolidat poziţia în rândul festivalurilor mari din Europa şi a pus Clujul pe harta marilor organizatori de evenimente, după ce a câştigat marele premiu, titlul Best Major Festival, în cadrul prestigioasei competiţii europene Festival Awards.

Premianți din primul an

Performanţa este cu atât mai mare cu cât este pentru prima dată când un festival aflat la prima ediţie câştigă marele premiu în această competiţie, iar Untold este primul festival românesc ce reuşeşte să câştige. Compania a fost una selectă, candidaţii fiind festivaluri europene vechi şi deja renumite: Tomorrowland (Belgia), Sziget Festival (Ungaria), Rock Werchter (Belgia), Exit Festival (Serbia), Deichbrand Festival (Germania), Dour Festival (Belgia), Graspop Metal Meeting (Belgia), Mysteryland (Olanda), Pinkpop (Olanda).

Un alt festival de succes din România,   înainte de Untold,   a crescut continuu în cele trei ediții. Este vorba despre Electric Castle,   festivalul apărut în 2013 şi organizat la Castelul Banffy de la Bonţida,   de lângă Cluj-Napoca. Anul trecut,   headlinerii festivalului au fost cei de la The Prodigy,   Rudimental şi Fatboy Slim / Foto: Dan Bodea

Un alt festival de succes din România, înainte de Untold, a crescut continuu în cele trei ediții. Este vorba despre Electric Castle, festivalul apărut în 2013 şi organizat la Castelul Banffy de la Bonţida, de lângă Cluj-Napoca. Anul trecut, headlinerii festivalului au fost cei de la The Prodigy, Rudimental şi Fatboy Slim / Foto: Dan Bodea

În aceste condiţii, ediţia a doua a festivalului va fi, cu siguranţă, şi mai atractivă. Primele abonamente pentru ediţia 2016, care va avea loc în 4-7 august, s-au pus în vânzare încă de la finele anului 2015, iar până în prezent peste 26.000 de fani şi-au achiziţionat abonament, fără să să ştie măcar cine va urca pe scenă. Abia luna aceasta au anunţat organizatorii un prim nume: legendarul TIESTO, cel ce a fost desemnat de-a lungul carierei sale cel mai bun DJ din toate timpurile, în diverse publicaţii specializate. Se aşteaptă, în perioada următoare, următorii „headlineri”, despre care se ştie doar că vor fi „cei mai mari arti?ti din topurile muzicale internaţionale”.

La ediţia 2015 au participat, potrivit organizatorilor, peste 240.000 de oameni, iar capete de afiş au fost patru dintre cei mai îndrăgiţi artişti electro-dance-music din întreaga lume: Avicii, Armin van Buuren, David Guetta şi Dimitri Vegas & Like Mike, alături de alţi peste 150 de artişti internaţionali şi naţionali.

Sziget și Tomorrowland

Concluzia ar fi că avem şi noi un festival mare, devenit deja renumit, încă de la prima ediţie. Trecem în revistă, în continuare, care sunt cele mai celebre astfel de evenimente, organizate în Europa sau în lume.

Tomorrowland este adeseori numit cel mai spectaculos festival din Europa și unul dintre cele mai frumoase din lume. Acesta are loc în fiecare an în Belgia,   adunând oameni din toate colțurile lumii,   care vin pentru a petrece câteva zile de neuitat pe acest tărâm de poveste.

Tomorrowland este adeseori numit cel mai spectaculos festival din Europa și unul dintre cele mai frumoase din lume. Acesta are loc în fiecare an în Belgia, adunând oameni din toate colțurile lumii, care vin pentru a petrece câteva zile de neuitat pe acest tărâm de poveste.

Începem cu cele pe care le-am menţionat ca şi candidate la titlul de Best Major Festival, alături de Untold-ul clujean.

Mulți au observat că festivalul clujean seamănă foarte mult, din punct de vedere al conceptului si al line-up-ului, cu belgianul Tomorrowland. Acesta este unul din cele mai mari festivale de muzică electronică și are loc în fiecare an în Belgia. Organizat pentru prima dată în 2005, Tomorrowland este considerat unul din cele mai mari evenimente muzicale din lume, iar pe scenele sale au fost artiști precum  Avicii, David Guetta sau Armin van Buuren – cei care au făcut show și la prima ediție Untold. Însă organizatorii clujeni spun că Untold-ul nostru, chiar dacă are un concept asemănător, include personaje de basm românești, autentice, pe care le știm doar noi: Prâslea, Greuceanu, Ileana Cosânzeana, Balaurul cu Trei Capete sau Dracula. Așadar, Untold Festival dorește să comunice „povestea nespusă” a poveștilor românești, acesta fiind chiar sloganul care stă la baza evenimentului.
Aproape de noi, în Ungaria, găsim Szigetul, alt eveniment clasat între cele mai importante festivaluri internaționale, un loc popular de întâlnire pentru fanii din toate colțurile lumii. Și Sziget a fost recunoscut la European Festival Awards ca Best Major Festival in Europe.

Festivalul atrage aproximativ 400.000 de fani din peste 70 de ţări an de an pe o insulă, iar printre artiștii ce au concertat acolo se numără Robbie Williams, Avicii, Florence and the Machine, Kings of Leon sau Limp Bizkit. Amatorii de concerte găsesc la Sziget și sporturi extreme, cele mai populare fiind bungee jumping sau escaladarea stâncilor.

Ungaria se mândrește cu celebrul festival Sziget,   care se ține anual pe insula Obudai de pe Dunăre,   lângă Budapesta.

Ungaria se mândrește cu celebrul festival Sziget, care se ține anual pe insula Obudai de pe Dunăre, lângă Budapesta.

Rock și Exit

Belgienii au și un festival rock – Rock Werchter, organizat pe câmpul de lângă satul cu același nume. Sute de mii de oameni se înghesuie acolo în fiecare an la început de iulie, în căutare de libertate, relaxare și muzică bună. Festivalul a debutat în 1975, timid, cu doar câteva concerte ale unor trupe locale, între lanuri de porumb. Din 2003, Rock Werchter dureaza 4 zile; este considerat cel mai mare festival de muzică belgian și unul dintre cele mai tari festivaluri europene. Rock Werchter 2016 se va desfășura în perioada 30 iunie- 3 iulie, iar în cele patru zile sunt așteptați, ca și anul trecut, circa 150.000 de oameni.

Următorul pe listă: Exit Festival, din Serbia, este cel mai mare festival din sud-estul Europei. A fost organizat pentru prima dată în anul 2000, ca un protest împotriva regimului Slobodan Milosevic, şi este unul dintre puținele festivaluri europene la care evenimentele încep foarte târziu în noapte. În 2015, a sărbătorit 15 ani de la înființare, desfăşurându-se în perioada 9 – 12 iulie, la Cetatea Petrovaradin din Novi Sad.

Germania, Belgia, Olanda

Deichbrand, din Germania, se desfășoară în iulie-august și cuprinde genuri de la rock, metal și pop, până la hip-hop. Prima ediție a avut loc în 2005, cu participarea a 500 de oameni – reușind să ajungă la 18.000, în 2011, toate biletele fiind vândute în avans.

Festivalul Dour este organizat în orașul belgian cu același nume; a apărut în 1989 și a ajuns la un public de circa 225.000, anul trecut, în cele cinci zile. Dacă în primul an au cântat numai cinci formații, acum festivalul cuprinde 200 de trupe și DJ, care se desfășoară pe șase scene, timp de patru zile, 17 ore pe zi. Și aici vorbim de genuri diverse, de la electro, rock, drum and bass, pop, R&B,  reggae,  house,  punk,  hardcore,  metal,  hip-hop,  indie,  techno.

Graspop Metal Meeting este un festival anual de metal, organizat în Dessel, Belgia, care anul acesta împlinește 20 de ani. Chiar dacă perimetrul unde se desfășoară este unul mic, de aproximativ patru kilometri, festivalul atrage spectatori din toate colțurile lumii – 152.000, la ediția 2015.

Festivalul olandez Pinkpop este deja ”bătrân”, fiind organizat din 1970. După 44 de ediții s-a anunțat că peste două milioane de oameni îl vizitaseră, fiind spectatori la circa 700 de concerte. Din 1994 s-a decis să se pună în vânzare doar 60.000 de bilete pe zi, spre a evita aglomerația în zonă.

Festivaluri din Marea Britanie

Tot un ”tinerel” din 1970 este și Glastonbury, din Marea Britanie, unul dintre cele mai importante festivaluri de muzică din lume, care atrage anual aproape 200.000 de spectatori pe celebrul platou care aparţine unei ferme de lapte din comitatul Somerset. Festivalul a fost lansat în anul 1970, după moartea lui Jimi Hendrix. De-a lungul anilor, aici şi-au câştigat notorietatea trupe precum Radiohead, Coldplay sau Muse. Glastonbury este cel mai mare festival de muzică din lume și se desfășoară în aer liber, la sfârşitul lunii iunie. Printre artiştii prezenţi la edițiile trecute au fost Florence + the Machine, Kanye West, Pharrell Williams, The Who, Chemical Brothers sau Rudimental.
Tot în Marea Britanie se desfășoară Bestival, însă numai din anul 2004. Este un festival multi-premiat de-a lungul tipului şi este organizat de DJ-ul BBC Radio Rob Da Bank. Printre numele celebre de pe afiş au fost Duran Duran, The Chemical Brothers şi Missy Elliott.

Glastonbury Festival

Glastonbury Festival

Isle of Wight Festival este rock și este tot britanic. Festivalul s-a desfășurat timp de trei veri (1968-70), până când a fost interzis printr-un act oficial al Parlamentului Britanic, speriat de ”invazia” de hippioți. Evenimentul a fost readus la viață în anul 2002, iar printre artiștii care au cântat acolo sunt Coldplay, Foo Fighters, Snow Patrol și Lou Reed.

Varianta irlandeză a Festivalului de la Glastonbury se numește Oxegen Festival şi are loc în fiecare an, în al doilea weekend din iulie. Sunt aproximativ 60.000 de persoane pe zi la acest festival, dintre care, 50.000 stau în camping pe toată durata festivalului.

Alte festivaluri renumite

Colours Of Ostrava este cel mai mare festival multi-cultural care are loc în Cehia şi unul din cele mai mari evenimente muzicale din Europa Centrală. Are loc în fiecare vară în centrul oraşului Ostrava, al treilea oraş ca mărime din Cehia, având ca invitați nume precum Bjork, Kasabian, Rudimental şi St. Vincent.

Roskilde este cel mai mare festival din Europa de Nord, a avut prima ediţie în 1971 şi se desfăşoară în fiecare an în Danemarca. Au cântat la Roskilde, printre alții, Paul McCartney, Pharrell Williams, Muse, Florence + the Machine şi Kendrick Lamar.

Roskilde

Roskilde

În vecini, respectiv în orașul suedez Norberg, se desfășoară Norbergfestival, unul dintre cele mai mari evenimente de muzică electronică şi experimentală din Scandinavia. Organizat încă din 1999 într-un fost oraş minier din Suedia, festivalul prezintă, anual, pe cele cinci scene ale sale, peste 60 de artişti din toată lumea.

Și nemții au festivalurile lor celebre; rockerii aleg, însă, Rock am Ring, pe faimoasa pistă Nürburgring, lângă Koln. Renumitul festival german în aer liber a avut invitați de marcă, precum Linkin Park, The Smashing Pumpkins, The White Stripes si Die Ärzte, Muse, Evanescence, Korn, Slayer, Arctic Monkeys, The Hives, Dave Matthews Band, My Chemical Romance, Travis, Velvet Revolver, the Kaiser Chiefs si 30 Seconds To Mars.

Oaspeți celebri au avut de-a lungul vremii și spaniolii, cu al lor Benicassim, organizat în Valencia.

America

Nu puteau să lipsească din listă cel puțin două festivaluri celebre americane. Primul este Austin City Limits Music Festival (Texas), cel mai mare eveniment muzical, unic în SUA, cu accente de country și folk și cu inspirații din toate tipurile de muzică. Au trecut pe scenele acestui festival Bob Dylan, Bjork, Ziggy Marley, Nickel Creek si White Stripes – la fiecare ediție, sunt 130 de trupe care concertează zi si noapte, pe opt scene diferite. La acest festival, biletele VIP se vând în pereche, costă 1700 de dolari și oferă mâncare, băutură, toalete cu aer condiționat și câte un loc răcoros pentru somnul de după-amiază.

Biletele la celebrul festival Coachella organizat în deşertul californian au fost vândute în întregime într-o singură oră. Festivalul se ține în două weekend-uri din luna aprilie,   cu program identic; peste 180.000 de persoane au fost atrași de programul incitant,   cap de afiş fiind grupul Guns N' Roses,   reunit după 20 de ani.

Biletele la celebrul festival Coachella organizat în deşertul californian au fost vândute în întregime într-o singură oră. Festivalul se ține în două weekend-uri din luna aprilie, cu program identic; peste 180.000 de persoane au fost atrași de programul incitant, cap de afiş fiind grupul Guns N’ Roses, reunit după 20 de ani.

Însă ”festivalul festivalurilor” este Coachella, din California, acolo unde starurile de la Hollywood și vedete din alte domenii se duc să se amestece cu muritorii de rând. Evenimentul durează trei zile și trei nopți, în luna aprilie, iar lista cu invitați conține numai nume ”grele”.

Atracția principală de anul acesta este concertul trupei Guns N’ Roses, reunită, cu Axl Rose și Slash cântând împreună, pe aceeași scenă, după 20 de ani.

 

[stextbox id=”custom”]

Festivaluri șic, mai puțin cunoscute

Down the Rabbit Hole1

  • Calvi on the Rocks, Franţa: Desfășurat pe frumoasa insulă Corsica, Calvi on the Rocks este cunoscut drept “Coachella din Franţa” – un festival ”glam”, fără noroi și bere la PET.
  • Sónar, Spania: Festival de muzică electronică experimentală, cu o vechime de peste 20 de ani, atrage 80.000 de oameni la fiecare ediție și include proiecții de filme și galerii de artă modernă.
  • Festivalul Woodstock, Polonia: Numit după emblematicul festival de contracultură, acesta sărbătoreşte pacea, libertatea şi comunitatea. Intrarea este gratuită, astfel că s-au adunat în jur de 750.000 de oameni la edițiile trecute.
  • Secret Solstice, Islanda: O petrecere rave care ține 72 de ore, cu 150 de artişti internaţionali consacraţi, în mijlocul peisajului islandez, unde soarele este pe cer și la miezul nopţii.
  • Festivalul Hideout, Croaţia: O uriașă petrecere pe plajă, cu toate elementele specifice, organizată pe insula Pag, timp de 5 zile.
  • Festivalul Supersonic, UK: Festival din Birmingham dedicat pasionaţilor de muzică experimentală.
  • Musik i Lejet, Danemarca: Numai pentru muzica daneză, promovând formaţii aflate pe punctul de a da lovitura pe plan local şi internaţional.
  • Down the Rabbit Hole, Olanda: A fost desemnat cel mai bun festival nou la Premiile Festivalurilor Europene și se desfășoară într-un peisaj desprins parcă din ”Alice în ţara Minunilor”.

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu