Update. Cei mai frumoși câini din 17 țări se întrec în cadrul Napoca Dog Show: „Cariera unui câine este un full time job”

Pregătirea pentru concurs durează aproximativ o oră și jumătate / Foto: Dan Bodea

Update. Campionul României din acest an, cel mai frumos câine al ambelor expoziții (Supreme BIS), este un American Staffordshire Terrier.

Supreme BIS@ Napoca Dog Show

Supreme BIS@ Napoca Dog Show

Câștigătorii celor patru expoziții sunt:

BIS CAC 21.02.2015

BIS CAC 21.02.2015

BIS CAC 22.02.2015

BIS CAC 22.02.2015

BIS CACIB 21.02.2015

BIS CACIB 21.02.2015

BIS CACIB 22.02.2015

BIS CACIB 22.02.2015

Frumusețea canină se dezlănțuie la Cluj-Napoca în acest weekend. Mii de câini din toate colțurile lumii au venit în capitala Transilvaniei pentru a-și etala ținuta impecabilă și pentru a-și face stăpânii mândri. Campioni sau nu, cert este că toți au parte de multă iubire și de o atenție specială atât din partea stăpânilor, cât și din partea vizitatorilor spațiului expozițional Expo Transilvania care găzduiește și în acest an Napoca Dog Show. Expoziția chinologică întrunește în acest an patru expoziții, la finalul cărora va fi desemnat Campionul României.

Dragoste necondiționată / Foto: Dan Bodea

Dragoste necondiționată / Foto: Dan Bodea

Prezență record pentru Cluj 

„Expoziția chinologică internațională de la Cluj-Napoca se derulează în weekendul 21-22 februarie. În cele două zile vor fi prezenți aici 2.200 de câini. Este un record pentru Cluj pentru că efectiv s-a dublat numărul de câini participanți față de anul trecut. Acest lucru se datorează colectivului Asociației Chinologice Napoca, cea care face tot posibilul să organizeze un eveniment chinologic la standarde internaționale și bineînețeles Asociației Chinologie Române care ne sprijină foarte mult în această activitate. Anul acesta participă foarte multe rase, sunt prezenți câini din 17 țări. Sunt prezenți câini atât din Statele Unite, cât și din Rusia. Avem o participare foarte bună din Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Austria, acestea fiind țările europene cu o prezență majoritară. 45% din expozanți sunt străini. Acest lucru e foarte important pentru noi”, explică pentru Transilvania Reporter Mako Andras, vicepreședintele Asociației Chinologice Napoca.

Fiecare stăpân speră în sinea lui ca patrupedul mult iubit să câștige un titlu / Foto: Dan Bodea

Fiecare stăpân speră în sinea lui ca patrupedul mult iubit să câștige un titlu / Foto: Dan Bodea

2.800 de metri pătrați, două zile, patru expoziții și un singur campion. Acesta ar fi bilanțul weekendului dedicat celor mai buni prieteni ai omului. Pare simplu, dar pentru a ajunge în finală, un câine tebuie să câștige mai multe etape. „Sâmbătă am avut o expoziție națională și o expoziție internațională. Duminică avem o expoziție națională dimineața și o expoziție de campionat după masa. Ce înseamnă acest lucru? Orice câine care participă la acest eveniment și își câștigă clasa în cadrul a trei expoziții poate deveni campion în România. Acesta trebuie să își câștige clasa într-o expoziție națională, într-o expoziție internațională CACIB și într-o expoziție internaționlă CACIB  de campion. Duminică, la sfârșitul celor patru expoziții se alege cel mai frumos câine: Suprem Best in Show, învingătorul celor patru expoziții sau altfel spus Campionul României”, explică Mako Andras.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

La rândul său vicepreședintele Asociației Chinologice Napoca este un mare iubitor de câini. „Familia mea are mai mulți patrupezi, suntem crescători de rottweiler. Avem și un maidanez adoptat în vârstă de opt ani, care i-a crescut pe toți rottweileri din curtea noastră. În afară de rottweileri avem și doi Yorkshire Terrieri. Avem două rase și un comunitar pe care îl iubim foarte mult”, a povestit acesta.

Cașmir,   pe podium / Foto: Dan Bodea

Cașmir, pe podium / Foto: Dan Bodea

Ciobănescul australian – Best in Showul de sâmbătă 

Dana Niculescu este din București. Sâmbătă, patrupedul său a obținut titlul Best în Show, urcând pe prima poziție a clasamentului. „El se numește Cașmir. E  un ciobănesc australian de un an și jumătate. Este născut la noi acasă, l-am crescut de mic. Are o linie de Pedigree foarte interesantă, pentru cunoscători. Mama lui este importată din America, tatăl este tot american. E cu poveste. La noi în țară nu e prea populară rasa, din păcate. Pentru mine participarea la concursuri este un hobby. Nu se rezumă doar la un weekend. Se muncește și se investește mult în pregătirea unui câine. Cariera unui câine, aspectul său exterior este un full time job.

Cașmir are un program de băiat răsfățat. Nu stă în canisă, în regim închis, în boxă, face parte din familie. Are la dispoziție hrană adecvată, tratamente pentru blană, el are mai multe perii decât mine. Are un rucsăcel cu toate spray-urile, spumele, periile și toate cele necesare. Eu nu am așa ceva”, povestește cu mult entuziam Dana. Cașmir poartă la gât o medalie și tânjește după mângâierile stăpânei.

Dana și Cașmir / Foto: Dan Bodea

Dana și Cașmir / Foto: Dan Bodea

Dana lucrează la o tipografie în capitală. „Muncesc în viața de zi cu zi pentru a putea întreține acești câini. Sunt crescătoare. Am șapte câini. Toți fac parte din familie. Merg cam la o expoziție pe lună, dar asta e și în funcție de timpul pe care îl am. Merg la mai multe expoziții în afară, în străinătate, pentru a ne măsura forțele afară. Acolo avem concurență”, spune aceasta.

Pentru Cașmir nu este prima prezența la Cluj. „Am fost aici și anul trecut. Am câștigat. Tot anul trecut  am participat la o expoziție de club în Italia. Cașmir a concurat numai cu ciobănești australieni. Am luat locul II și III. Am fost și în Cehia unde am câștigat expoziția de club cu el. Și aici au fost doar ciobănești australieni. Anul acesta vom merge din nou în Italia. Avem planuri mari. Vreau să muncesc eu mai mult pentru a-mi permite să merg în cât mai multe locuri”, mărturisește Dana.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Duri sau cocheți, scunzi sau înalți, cei peste 2.000 de câini așteaptă cu nerăbdare ultima expoziție și bineînețeles să îl cunoască pe Campionul României din acest an.

Pentru ca evenimentul să se desfășoare în cele mai bune condiții,   au fost prezenți atât câinii polițiști,   cât și câinii de salvare,   deja celebri în oraș. / Foto: Dan Bodea

Pentru ca evenimentul să se desfășoare în cele mai bune condiții, au fost prezenți atât câinii polițiști, cât și câinii de salvare, deja celebri în oraș. / Foto: Dan Bodea

Distribuie:

Postaţi un comentariu