Votul în Ardeal. Posibile explicații

O centralizare a rezultatelor finale transmise de Birourile Electorale Județene relevă o discrepanță între felul în care s-a votat în provinciile istorice vestice și în restul țării. Astfel, în 12 dintre cele 16 județe ale Transilvaniei și Banatului, candidatul ACL, Klaus Iohannis, a întrunit cele mai multe voturi, cu un maxim în județul său de domiciliu, Sibiu. Candidatul PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, a fost cel mai votat dintre candidați în două dintre județele de la vest de Carpați, unul din Transilvania istorică – Hunedoara, și unul din Banatul istoric – Caraș-Severin. În cele două județe cu majoritate maghiară, Harghita și Covasna, candidatul UDMR a întrunit cele mai multe voturi, urmat fiind de candidatul ACL.

Cel mai echilibrat județ dintre cele 16 este Maramureșul, unde principalii doi candidați au avut scoruri aproximativ egale. Cea mai mare diferență se înregistrează în Sibiu, aceasta fiind de 50 de procente în favoarea candidatului ACL.

Cu ocazia exit poll-urilor de la scrutinul de duminică al alegerilor prezidenţiale, IRES a realizat şi un profil al votanţilor pe care i-au avut candidaţii.

Votul în Ardeal

Votul în Ardeal

Dintre primii cinci clasaţi rezultă, conform exit poll-uului IRES, cel mai instruit electorat l-a avut Monica Macovei, la fel cum a avut şi pe cel mai tânăr electorat, precum şi cel mai urbanizat. Tot Monica Macovei a avut cel mai feminin electorat. Cum a rezultat ulterior şi din rezultatele finale, Klaus Iohannis a stat cel mai bine la voturile locuitorilor din Transilvania-Banat, dar a stat cel mai prost în ceea ce priveşte voturile obţinute de la femei.
Potrivit IRES, Victor Ponta a avut ca votanţi 48% femei şi 52% bărbaţi, cu vârste cuprinse între 18-34 de ani (19%), 26% cu vârste între 35-49 de ani, 31% cu 50-64 şi 24% peste 65. Cei mai mulţi dintre votanţii săi (44%) au cel mult 10 clase/şcoală profesională, 41% sunt cu liceu/post liceală şi 15% cu studii superioare. Din mediul rural provin 42% dintre votanţii săi, iar 58% din urban. Din punct de vedere al regiunilor istorice, 56% dintre votanţii lui Victor Ponta provin din regiunea de Sud+Bucureşti+Dobrogea, 24% din Transilvania-Banat, iar 20% din Moldova.

Klaus Iohannis a fost votat în proporţie de 45% de femei şi 55% bărbaţi, 35% cu vârste cuprinse între 18-34 ani, 31% între 35-49, 24%ntre 50-64 şi 10% peste 65. Din punct de vedere al educaţiei, 23% dintre votanţii săi au cel mult 10 clase, 48% sunt cu liceu şi 29% cu facultate. De asemenea, 30% privin din mediul rural şi 70% din urban. Iohannis a obţinut cele mai multe voturi ale sale, 43%, din Transilvania-Banat, din Sud, Dobrogea şi Bucureşti a obţinut 39%, iar 18% sunt din Moldova.
Călin Popescu Tăriceanu a fost votat în proporţie de 51% de către femei şi 49% de bărbaţi, 29% din electoratul său are între 18-34 de ani, 28% între 35-49, 29% 50-64 şi 14% peste 65 de ani. 15% dintre alegătorii săi au până la 10 clase, 49% liceu şi 36% facultate. Din Transilvania-Banat sunt 29%, 56% din Sud, Bucureşti şi Dobrogea, iar 15% din Moldova.

Elena Udrea are 49% dintre votanţi femei, 51% bărbaţi, 34% între 18-34 de ani, 31% 35-49, 25% 50-64, 10% peste 65 de ani, 23% au cel mult 10 clase, 51% liceu, 26% facultate, 27% de la sat şi 73% de la oraş, 32% din Transilvania-Banat, 49% din Sud şi 19% din Moldova.

Cea mai mare diferenţă pe sexe o înregistrează Monica Macovei: 56% dintre votanţii săi sunt femei şi 44% bărbaţi. De asemenea, are cei mai mulţi tineri: 46% au 18-34 de ani, 31 au 35-49 de ani, 17% au 50-64 de ani şi numai 6% au peste 65 de ani. Electoratul său este şi cel mai instruit:8% au cel mult 10 clase, 45% sunt cu liceu, iar 47% cu facultate. Tot Monica Macovei are şi cei mai mulţi orăşeni între votanţii săi, 87%, şi numai 13% din mediul rural. Pe regiuni, 33% provin din Transilvania-Banat, 50%

[stextbox id=”black”]

Ioan Rus, ministrul Transporturilor

Ioan Rus,   Ministrul Transporturilor / Foto: Dan Bodea

Ioan Rus, Ministrul Transporturilor / Foto: Dan Bodea

A lipsit comunicarea privind proectele  pe care Guvernul Ponta le finanțează în Transilvania.

PSD știe unde au fost erorile și cum să le îndrepte, spune Ioan Rus.

”Deci nu am reușit noi să comunicăm proiectele pe care le avem, sunt proiecte masive de infrastructură, apoi știm cum au votat niște minorități naționale din Transilvania, dar și religioase, știm unde anume nu am reușit să explicăm problemele Transilvaniei. Au fost resentimente față de Bechtel. Știm unde sunt erorile, știm cum să le corectăm. Vom încerca să obținem rezultate mai bune, mai bine zis, candidatul nostru va încerca”, a spus Rus, întrebat care este cauza pentru care, de aproape 10 ani, PSD nu reușește să obțină voturi în Ardeal.

Acesta nu a ezitat să spună că scorul obținut de Ponta este unul bun: ”Chestiunea este relativ simplă, candidatul nostru și-a propus să ia peste 37, 5. Sunt 3 puncte peste. Candidatul nostru a obținut un rezultat bun fata de ceilalți si este o premisă bună, mai ales că este greu de remontat 10 procente. Ponta este un candidat bun. Noi alegem președintele Romaniei, nu un președinte de CAP. Vom vedea dacă Ponta este mai bun. Daca îi scoatem la concurs, Victor Ponta îl bate și la fizică pe Iohannis”, a mai spus Rus, la Realitatea TV.

[/stextbox]

[stextbox id=”black”]

Marius Nicoară, senator PNL

Mariua Nicoară,   Senator PNL / Foto: Dan Bodea

Mariua Nicoară, Senator PNL / Foto: Dan Bodea

Votul din Transilvania are o explicaţie culturală

Senatorul liberal clujean Marius Nicoară spune că întotdeauna dreapta a fost mai bine reprezentată în Transilvania.
“Sincer, nu am gândit o altă explicaţie decât una culturală. Eu aş atrage atenţia asupra unei chestiuni: întotdeauna dreapta a fost mai bine reprezentată în Transilvania. Mă miră poate puţin scorurile din Bucureşti, deşi, dacă vă uitaţi, n-au fost diferenţe mari, dar, în principiu, Ponta a câştigat. Cred că electoratul de dreapta din Sud şi din Moldova şi din Bucureşti inclusiv nu s-a mobilizat în acest tur de scrutin, dar sunt absolut convins că o va face în turul II, de unde şi convingerea mea că Klaus Iohannis va câştiga.
În privinţa negocierilor, nu vor fi. Noi suntem convinşi că acei candidaţi care au fost de dreapta, care au avut electorat de dreapta în spatele lor, sunt convins că ei vor veni fără să negociem cu liderii, de la toţi cei care sunt candidaţi de dreapta; din punctul meu de vedere şi Gheorghe Funar este un om de dreapta şi chiar şi Corneliu Vadim Tudor”, a declarat Nicoară.

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu