Vasile Dâncu: “Discuția despre partide regionale este o utopie”

Vasile Dâncu, sociolog

În cadrul dialogul amical și intercultural pentru demontarea stereotipurilor pe tema „Cine este celălalt și ce vrea?”, desfășurat în cadrul Zilelor Culturale Maghiare, sociologul Vasile Dâncu a explicat faptul că ideea unor partide politice regionale funcționale și eficiente este în prezent o utopie.

Deși legea permite înființarea unui partid politic pornind de la doar trei membri, sociologul Vasile Dâncu spune că ideea unor partide politice regionale care să aibă influență în politica românească este utopică.

“Discuția despre partide regionale este în acest moment o utopie. Nu sunt îndeplinite nici condiții interne din comunități ca să înțeleagă sensul adevărat al acestui lucru. Cel mai probabil, a doua zi fiecare ar ieși cu steagul pe stradă și ar începe să se bată. Nu cred că noi suntem pregătiți pentru asta și în orice caz România nu este. Nu știu dacă e posibil ca un astfel de proiect să se nască încet, de jos în sus, să se lucreze pe parcurs”, crede sociologul.

Un astfel de proiect ar avea nevoie de un grup curajos care să îl susțină în contextul în care ideea este una nouă în societatea românească.

“Noi acum mergem în același ritm cu istoria, mergem cu stereotipurile și ideologiile ei, dar când te opui istoriei trebuie să o faci cu o construcție bărbătească, lucidă, chiar dacă e împotriva opiniei publice, împotriva credințelor oamenilor și trebuie să fie un efort pe care nu știu cine îl poate face în acest moment”, a mai spus Vasile Dâncu.

Camera Deputaţilor a adoptat în data de 6 mai, cu 290 voturi pentru, 5 împotrivă şi 20 de abţineri, proiectul de lege privind partidele politice, stabilind posibilitatea înfiinţării unui partid cu trei membri fondatori şi eliminând criteriul teritorial.

Distribuie:

Postaţi un comentariu