USR a lansat programul „România modernă, reforma cinstită”. Mihai Goțiu: O pierdere de vreme

USR a lansat în dezbatere publică un document programatic intitulat ”România modernă, reforma cinstită”, care plasează partidul pe centru-dreapta politicii românești. Formațiunea condusă de Dan Barna dorește statutarea unui mix de principii și direcții de acțiune liberale ce au darul de a face o „opoziție real liberală la guvernul PNL”

Documentul propune, printre altele, limitarea intervenției statului în economie, reducerea impozitării muncii, trecerea rapidă la euro, un parlament cu 300 de membri, refoma administrativă cu un rol important regiunilor de dezvoltare, precum și legalizarea parteneriatului civil pentru persoane de același sex și heterosexuale.

Principiile pe care se bazează documentul programatic ”România modernă, reforma cinstită” sunt în număr de cinci și se referă la libertatea individului, egalitatea în fața legii și a statului și eliminarea privilegiilor discriminatorii, modernizarea liberală cu puterea comunităților, adaptarea statului român la standardele moderne, și, în final, la necesitatea ca meritocrația și competiția onestă să devină norme sociale și politice în România.

De asemenea, USR dorește implementarea unor politici, principii și măsuri cu privire la libertatea antreprenorială, cumpătare, responsabilitate economică și reducerea impozitării muncii, eliminarea pensiilor speciale și promovarea principiului ”pensii egale la contribuții egale, politici anti-sărăcie concrete, politici de mediu responsabile și realiste, debirocratizare etc.

„USR își asumă ca generație un destin neo-pașoptist. De aceea vom finaliza ce au început pașoptiștii atunci când au declanșat prima modernizare a României: suntem români mândri de tradițiile noastre, într-o Europă care cultivă specificul fiecăruia. (…) Patriotismul nostru este patriotismul faptelor, al grijii și al implicării”, se arată în finalul documentului.

Documentul integral al USR poate fi vizualizat aici:

https://www.hotnews.ro/stiri-politic-23591686-document-cum-vrea-echipa-barna-traga-usr-centru-dreapta-usr-isi-asuma-generatie-destin-neo-pasoptist-vom-face-opozitie-real-liberala-guvernul-pnl.htm

Senatorul Goțiu: Ne mai mirăm de scorul partidului?

Senatorul clujean al USR, Mihai Goțiu, unul dintre contestatarii președintelui Dan Barna, a avut o reacție vehementă la adresa documentului programatic al partidului, afirmândcă acesta reprezintă ”o pierdere de vreme”, și că USR are nevoie de altceva în prezent, de exemplu un program de guvernare și de politici care să ridice partidul, nu să-l mențină la un nivel mediocru ca în prezent.

”D-le președinte al USR, Dan Barna, dragă coleg Dan,

Ne bat alegerile locale și anticipatele la ușă, cei care ne-au acordat încrederea așteaptă de la noi să lansăm în dezbatere publică programul de guvernare, iar tu și apropiații tăi din USR aveți vreme de pierdut cu referate și documente doctrinare, redactate (cel mult) la nivelul unui seminar din primul an de facultate? Țara asta are nevoie de politici de guvernare, locale și naționale, nu de cartoane și etichete. Se miră unii colegi că am ajuns pe la 11-12% în sondajele de opinie. Păi cum să nu ajungem la un asemenea scor când ne ocupăm de așa ceva?

Altfel, anti-sistem sunt oamenii care au ieșit în stradă, în mod constant, după 2012, când cu protestele pentru sănătate, 2013, pentru Roșia Montană, 2014, pentru dreptul la vot al cetățenilor din Diaspora, 2015, după Colectiv, 2015 și 2019, pentru păduri, după 2017, pentru Justiție. Îi reprezentăm cu adevărat pe acești cetățeni, pentru a pretinde cu adevărat că suntem ”anti-sistem”?

Dane, te rog citește Proclamația de la Câmpeni (din toamna lui 2013), Declarația de la Cluj, asumată în fața a peste 25.000 de protestatari, pe 14 noiembrie 2014, Carta Albă a Bunei Guvernări, din primăvara lui 2012. O să constatați că nu scrie nimic acolo despre stânga, despre dreapta, centru-dreapta, conservatorism, centru-stânga și așa mai departe. Sunt, însă, revendicările și cauzele celor care au demonstrat că sunt anti-sistem:  de la sănătate, educație, mediu, justiție, reformă politică, cercetare, cultură, drepturi civile și sociale, dincolo de orice etichetă sau ideologie. Avem de ales dacă vrem să-i reprezentăm pe acești cetățeni (și da, atunci suntem anti-sistem) ori doar ne lipim o etichetă și pretindem că-i reprezentăm.

Dane, te întreb pe tine și pe colegii care susțin asta: dacă mai mult de 50% dintre membrii USR nu-și asumă documentul acesta (nota bene, avem deja o Cartă a Valorilor USR adoptată), îți vei prezenta demisia pentru că ne-ai făcut să pierdem vremea? Sau dacă 50%+1 ori poate 60% și-l asumă, ce faceți cu restul membrilor USR, fie că sunt 49,99%, fie ”doar” 40% ori 30%? Îi/ne dați afară pentru că ”nu corespund/corespundem ideologic”? De-asta v-ați ”intrat în mână cu exluderile și suspedările de la sfârșitul anului trecut?

Mă așteptam ca măcar atât să fi învățat după eșecul major al Ciudadanos (partenerul nostru din Spania în Renew Europe), partid care, taman după o asemenea ”clarificare ideologică” a suferit un dezastru la alegerile de la sfârșitul anului trecut, la ani lumină de scorul pe care îl obținuseră câteva luni mai devreme, la europarlamentare.

Sper, până nu e prea târziu, să înțelegi ce așteaptă, cu adevărat, oamenii de la noi. Fapte, nu etichete!”, se arată în postarea lui Mihai Goțiu.

Distribuie:

Postaţi un comentariu